Távvezérléshez: Camera Control Pro

0

Új, a fényképezőgépek távolról való vezérlésére használható szoftvert jelentett be a Nikon.

A Camera Control Pro segítségével számítógépről állíthatjuk a gép üzemmódját, rekesz- és zársebesség értékeit, fájlformátumot, stb.
A készített képek szinte azonnal megtekinthetők és akár interneten tovább is küldhetők.

Sajtóközlemény:

Camera Control Pro

Az új szoftver lehetővé teszi a digitális Nikon SLR fényképezőgépek távirányítását személyi számítógépről

A Tokyo — Nikon Corporation beharangozta új Camera Control Pro elnevezésű távirányító szoftverét, melynek segítségével minden felhasználó személyi számítógépéről, a távolból irányíthat számos digitális SLR funkciót.

Az új szoftver, mely a Nikon 2003-ban forgalomba hozott Capture 4 Camera Control-jának utódja, olyan fejlesztéseket tartalmaz, mint például a “Viewer” (“Nézőke”), ami jelentősen megkönnyíti a program használatát.

A Camera Control Pro kompatibilis a Nikon legújabb szoftvereivel, ide értve a (2006 nyarán forgalomba kerülő) Capture NX-t is, amely a gördülékenyebb képfeldolgozást lesz hivatott szolgálni a felvételtől kezdve a tárolásig.

Fő tulajdonságok
Tartsa kézben fényképezését – a távolból A mellékelt USB vagy Firewire kábel – vagy/és az egyes modellekhez választható WiFi adapterek – használatával a Nikon Camera Control Pro lehetővé teszi az Ön számára, hogy témától függetlenül egyedi képeket kapjon lencsevégre.

Képzelje el, hogy fényképezőgépét egy sportesemény alkalmával egy távoli pontra helyezi el, hogy a verseny végén kimerevíthesse a képet éppen a célvonalnál, vagy egy olyan egyedi szögből fogja be a játékteret, hogy megörökíthesse a nagy gólt.

Ha Ön saját stúdiójában tartózkodik, azonnal megtekintheti képeinek beállításait és megvilágítását egy PC képernyőjén. A vadvilág és a természet fényképészei örömmel állítják majd fel fényképezőgépüket egy madár fészke mellett, vagy egy rejtekhelyen, hogy életük nagy felvételét elkészíthessék. Az ipari fényképészek biztonsággal elhelyezhetik gépüket olyan helyeken, ahonnan megörökíthetik a gyártási folyamat kritikus részeit, a rendészeti és kormányzati szervek pedig mostantól használhatják fényképezőgépeiket folyamatos megfigyelési célokra a programba beépített idő-intervallum-mérő funkciónak köszönhetően. A lehetőségek száma végtelen.

Nézőke funkció
Lehetővé teszi a képek megtekintését a programon belül. A nézőke ablak a következő gombokat tartalmazza: “Előző kép” (Previous image), “Következő kép” (Next image), “Fókusztartomány megmutatása” (Show focus area), “Képernyőhöz igazít” (Fit to screen), “100%”, “50%”, és “Törlés” (Delete)

A tónus-kompenzációs görbék elmenthetők a fényképezőgépre
Az újabb digitális Nikon SLR-eken, ideértve a D2Xs-t is, az egyedi igényekre szabott tónus-kompenzációs grafikon adatai elmenthetők azért, hogy hozzáigazítsák a fényképezőgép működését a fényképész látásmódjához, és javítsák a hatékonyságot, mikor egyszerre több fényképezőgépet használ.

Továbbfejlesztett grafikus felhasználó illesztőegység
A fényképezőgép szimulált LCD kijelzője a számítógép képernyőjén ugyanazokat a funkciókat látja el, mint a fényképezőgép kereső kijelzője, és úgy módosították, hogy összhangban legyen a legújabb fényképezőgépekben használatosakkal a gördülékenyebb működtetés érdekében. Anélkül is irányíthatjuk a fényképezőgépet személyi számítógépünkről, hogy használnunk kellene a számítógép irányító menüsorát (a menüsor elrejthető, és a fényképezőgép szimulált LCD kijelzője önmagában is használható).

Kompatibilis a Nikon Image Authentication Software*-ével (“Kép-hitelesítő Szoftver”)
A kép adatait áthelyezhetjük és tárolhatjuk anélkül, hogy ez befolyásolná a hitelesítő funkciót.
* 2006 nyarán kerül forgalomba

Kompatibilis a WiFi rendszerekkel
Azon túl, hogy használható USB csatlakozókkal, a Camera Control Pro kompatibilis a választható WT-2 és WT-3* vezeték nélküli adatátviteli rendszerekkel (WiFi) is. Egy digitális SLR készülékhez csatlakoztatva a WT-2 és a WT-3* lehetővé teszi a távolból való fényképezést és beállítást a helyi hálózaton (LAN) keresztül a vezeték nélküli adatátviteli rendszer (WiFi) segítségével.
* 2006 nyarán kerül forgalomba

Rendszer-feltételek
Windows
CPU: Pentium 300MHz vagy annál magasabb frekvencia ajánlott
OS: A Windows XP Home Edition, a Windows XP Professional, vagy a Windows 2000 Professional előtelepített verziói
RAM: 256MB (768MB vagy annál több tetszőleges hozzáférésű memória ajánlott)
Hard disk space: 50MB szabad helyre van szükség a merev-lemezen a telepítéshez, ezenkívül 1GB kell a Camera Control Pro futtatásához
Kijelző 800 x 600 pixel vagy annál több a 16-bit-es színezéshez (High Color / több ezer szín)
Illesztőegység (Interface): USB: csak a beépített USB port-ok használhatók IEEE 1394: csak OHCI-kompatibilis felületek használhatók
Figyelem: A működés nem garantált USB elosztó (hub) közbeiktatása esetén.
Kompatibilis fényképezőgépek D2 sorozat, D1 sorozat, D200, D100, D70 sorozat, D50
Egyéb: CD-ROM meghajtó szükséges a telepítéshez,
Internet –kapcsolat szükséges a Nikon Message Center (üzenet-központ) eléréséhez

Macintosh
CPU: PowerPC G3/G4/G5
OS: Mac OS X 10.3.9-es verzió vagy annál újabb
RAM: 256MB (768MB vagy annál több tetszőleges hozzáférésű memória ajánlott)
Hard disk space: 50MB szabad helyre van szükség a merev-lemezen a telepítéshez
Kijelző: 800 x 600 pixel vagy annál több a 16-bit-es színezéshez (többezer szín)
Illesztőegység (Interface): USB: csak a beépített USB port-ok használhatók, FireWire: csak a beépített FireWire port-ok használhatók
Figyelem: A működés nem garantált USB elosztó (hub) közbeiktatása esetén.
Kompatibilis fényképezőgépek D2 sorozat, D1 sorozat, D200, D100, D70 sorozat, D50
Egyéb: CD-ROM meghajtó szükséges a telepítéshez
Internet –kapcsolat szükséges a Nikon Message Center (üzenet-központ) eléréséhez

A Microsoft® és a Windows® védett márkák, illetve a Microsoft Corporation által lefoglalt márkanevek az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.
A Macintosh® védett márka, illetve az Apple Computer Inc. által lefoglalt márkanév az Egyesült Államokban és/vagy más országokban.