Az Év Természetfotósa 2006

0

Idén is meghirdette a naturArt hagyományosnak számító természetfotó pályázatát, az Év Természetfotósa 2006 címmel.

A pályázatra profi és amatőr fotósok egyaránt nevezhetnek, a nevezési díj 2000 Ft. A képek eredeti változatát is be kell küldeni (eredeti diapozitív, vagy digitális kép esetén a feldolgozatlan RAW fájl), beérkezés határideje 2006. július 31.

Az Év Természetfotósa 2006

Pályázati felhívás
Természeti értékeink, csodálatos tájaink, egyedülálló élővilágunk és a természet megragadott ritka pillanatai bemutatásán keresztül, a természetvédelmi és biológiai ismeretterjesztés, a társadalom szemléletformálása és esztétikai értékítéletének fejlesztése érdekében, a Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt) fő támogatójával, a Magyar Természettudományi Múzeummal, valamint a Canon Hungária Kft-vel, – mint a pályázat fő szakmai támogatójával –, és a www.fotoklikk.hu fotográfiai archívum és közösségi portállal – mint a pályázat fő média támogatójával – közösen meghirdetik hagyományos természetfotó pályázatukat.

A pályázat nyilvános, hivatásos és amatôr fotósok nevezhetnek. A kiírók tizenkét kategóriákban az elsô két helyezett fotót díjazzák, a zsûri döntése alapján „Az Év Természetfotósa 2006” címet a legkiemelkedôbb kollekciót benyújtó egyéni pályázónak adományozzák. Ezen kívûl a zsûri kiválasztja „Az Év Természetfotóját”, az „Év Ifjú Természetfotósát” és számos különdíjjal értékeli a pályamûveket.
A pályázaton csak eredeti, (internetrôl letöltött, vagy postai úton megkapott, de nem fénymásolt) sorszámozott és pontosan kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. A nevezési lap letölthetô itt, vagy igényelhetô postai úton a szervezô címén.

„Az Év Természetfotósa, 2006” pályázatot az alábbi kategóriákban hirdetik meg:

1. Kezünkben a Föld
Az Ember és a Természet közötti kapcsolat, felelõsségünk természeti környezetünkért.
2. Madarak és viselkedésük
A 2-, 3- és 4-ik kategóriába kizárólag olyan képek nevezhetok, amelyek érdekes jeleneteket, akciókat, eseményeket örökítenek meg!
3. Az emlősök viselkedése
4. Az állatok viselkedése
Ebbe a kategóriába a 2., 3., kategóriába nem sorolható állatokról
készült felvételek nevezhetôk.
5. Állatok szemtôl szemben
Közel- és makro-felvételek, állatportrék az állatvilág törpéitől az óriásokig
6. Növények és gombák
Vadon élő növényekről és gombákról készült felvételek az élőhelyektől a mikrovilágig, melyek kiemelik az ábrázolt fajok szépségét, különlegességét.
7. Kompozíció, forma és kísérletezés
Természeti témák absztrakt megjelenítése, amelyet a zsűri kizárólag esztétikai szempontok alapján bírál el. Különösen fontosnak tartjuk, hogy ebben a kategóriában teret biztosítsunk azoknak a kísérletező alkotóknak, akik természeti témájú képeiket a hagyományos kategóriákba nem sorolhatják.
8. Sztori
Egy természeti jelenség, esemény, történet riportszerű bemutatása, legfeljebb öt képből álló sorozattal.
9. Tájak
Természeti- és kultúrtájak, amelyek hűen szemléltetik egy táj szépségét, vadságát, vagy érintetlenségét.
10. Élet a vízfelszín alatt
A víz alatti élôvilág bemutatása.
11. Napnyugtától napkeltéig
Olyan állatfotók képeinek nevezésére számítunk, amelyek a megadott időszakban készültek. Ha látszik, akkor a napkorongnak legalább részben a horizont alatt kell lennie!
12. Ifjúsági kategória
Kötetlen témájú természetfotók nevezhetők ebben a kategóriában. A felső korhatár 22 év, azaz itt csupán azok pályázhatnak, akik 1984. szeptember 1. után születtek.

(A „Víz az élet forrása” című kategóriát az előzetes hirdetéstől eltérően ebben az évben nem indítjuk!)

DÍJAK ÉS NYEREMÉNYEK:

A kiíró és támogatói a felsorolt kategóriákban az első három helyezett fotót díjazzák. „Az Év Természetfotósa 2006” címet a legkiemelkedőbb kollekciót beküldő egyéni pályázó nyeri el. A zsűri által legjobbnak ítélt felvétel az „Az Év Természetfotója 2006” díjat kapja. (A kategóriagyőztesek közül kiemelt legjobb kép.) Az ifjúsági kategória győztese az „Az Év Ifjú Természetfotósa 2006” címben részesül. A naturArt által kiírt Dr. Tildy Zoltán-díjat annak a 30 év alatti pályázónak ítélik oda, aki a legszínvonalasabb kollekciót küldi be a „Madarak viselkedése” kategóriában.

A címek nyertesei és az év természetfotója szerzője a Canon Hungária Kft által felajánlott professzionális digitális gépvázakat, a kategóriagyőztesek a Fuji Film Magyarország Kft professzionális diafilmjeit és a következő díjakat kapják:
A Magyar Fotógráfiai Múzeum, mint a Fotoklikk internetes portál alapítója, egy dr. Vajda Ernő által készített, eredeti felvételt ajánlott fel 250.000 Ft értékben a legművészibb felvételért.
A Sztori kategória díjalapját a National Geographic Magyarország szerkesztősége ajánlotta fel.
Az Élet a vízfelszín alatt kategória nyertesének a SUBMARINE Búvármagazin egy 72000 Ft értékű utazási utalványt ajánlott fel: négy éjszakai szállás és hat hajós merülés Horvátországban a Pag-szigeti „Blue Bay” búvárbázison.
A Tájak kategória nyertesének a Jetwing Travel Utazási Iroda egy sri lankai utazást ajánlott fel: egy hét all-inclusive Negomboban a Seashell hotelben, transzfer a reptérre és kedvezményes repülőjegy.
A Kezünkben a Föld kategóriában egy Leica hátizsákot és egy Samsung kompakt digitális fényképezőgépet, a Kompozíció, forma és kísérletezés kategória nyertesének egy Leica P150 diavetítőt, valamint az Ifjúsági kategória nyertesének szintén egy Lecia hátizsákot ajánlott fel a Leitz Hungária Kft.
A növények és gombák kategória nyerteseinek az Artwork Photo Kft egy Photo Trekker AW II hátizsákot és egy Stealth Reporter 500 AW fotóstáskát ajánlott fel. Továbbá a pályázók 50% kedvezménnyel hívathatják náluk a pályamunkák képeit 25x38cm méretig (Frontier laboron, Kristal Archive papírra).

A további díjak felajánlói az Artwork Photo Kft., a Fotomozaik, a Nimród vadászújság, a Természetbúvár, a Természet Világa, a Vadon, a ZOOM magazin, a Magyar Fotóművészek Szövetsége, a Tudományos Újságírók Klubja és a Szerdahelyi Vadászbolt

(A kiíró fenntartja a jogot a változtatásra!)

ETIKAI ELVÁRÁSOK

Követelmény mindenekelőtt, hogy a beküldött felvételek természetes körülmények között készüljenek, hiteles mondanivalót tükrözzenek, és etikai szempontból ne legyenek kifogásolhatóak! Az egyes állat- és növényfajokról készült felvételek vadon élő példányokat ábrázoljanak természetes környezetükben. Ennek igazolására a nevezési lap, mint nyilatkozat szolgál. Amennyiben etikai aggály merül fel a pályázatra küldött képekkel kapcsolatban, úgy a kiíró kötelezheti a szerzőt a felmerültek írásban való tisztázására, és ennek ismeretében dönt a képek további sorsáról.

ELBÍRÁLÁS:

A pályamunkákat neves fotós szakemberek bírálják, akiket a kiíró jelöl ki. A zsürizés három fordulós. A kiírók a nyilvános zsűri elé csak a formai feltételeknek, valamint a kategória tartalmának megfelelő, etikailag kifogásolhatatlan, előzsűrizett fotókat bocsátanak. Az előzsűri zárt ülésen kb. 500 darabra szűkíti le a döntőbe kerülő pályaművek számát. A nyilvános zsűrizés helyszíne: Magyar Természettudományi Múzeum Jávorka-terme, ideje augusztus 13-án 10 óra. A zsűrizés első két fordulójának teljes menetét a www.fotoklikk.hu a tervek szerint on-line közvetíti az interneten (további részleteket a honlapunkon teszünk közzé). A kiállításra kerülő kb. 120 kép kategória helyezési sorrendjét és a díjakat a zsűri ismét zárt ülésen dönti el. A kiíró és a zsűrik döntései ellen jogorvoslatnak helye nincs!

SZERZÔI JOGOK:

A pályázaton résztvevők nevezésükkel egyidejűleg hozzájárulnak képeik kiállítási katalógusban, vagy az azt helyettesítő albumban és a kiállítást propagáló egyéb elektronikus és nyomtatott publikációkban, valamint a zsűrizés internetes közvetítése során való térítésmentes megjelenéséhez. (Az elmúlt évekhez hasonlóan, a tervek szerint, a kiállításra kiválasztott képek anyagából „Az év természetfotói, Magyarország 2006” címmel album jelenik meg az Alexandra kiadó gondozásában.) A pályázat kiadványaiból a szerzők 1-1 ingyenes példányt kapnak. A pályázat kiállításához készített papírképek (1-1 darab nagyítás) a vándorkiállítás után a kiíró tulajdonába kerülnek. A díjakat felajánlók is megkapják a díjat elnyert kép 1 nagyítását.

A kiíró és a támogatók fenntartják maguknak a jogot, hogy a pályázat zsűrizésével egyidejűleg egyéb kiadványaikhoz képeket válogassanak. E képek felhasználására csak a szerzővel való egyeztetés után, megfelelő honorárium ellenében kerülhet sor!

PÁLYÁZATI FELTÉTELEK:

A pályázat nyilvános, arra a magyar hivatásos és amatőr fotósok egyénileg nevezhetnek olyan digitális és analóg úton készített felvételekkel, melyek a kiíró pályázatain díjazva, illetve kiállítva még nem szerepeltek. Idén megváltozott az elbírálás módja: a zsűri nem diákat, hanem projektorral vetített digitális pályaműveket értékel! Ezért pályázni az eredeti képről készített, kisméretű (hosszabbik oldalán 1440 pixeles) JPEG formátumú képekkel lehet, melyeket adatlemezen kell beküldeni, – ezek kerülnek elbírálásra. A formai követelmények megtartásának ellenőrzése, a zsűrizés akadálytalan lebonyolítása és a kiállítás előkészítése céljából a pályázatnak az alábbiakat kell tartalmaznia:

1: Analóg pályázati anyag esetén beadandó:

  • az eredeti diapozitív 6X17 cm-es méretig
  • és a róla készült kisméretű korrigált*, legfeljebb 20%-kal vágott** jpg (hosszabbik oldalán 1440 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

2: Digitális pályázati anyag esetén beadandó:

  • az eredeti, módosítatlan RAW (*.NEF, *.CR2, *.CRW) állomány, mely minimálisan 6 megapixeles lehet,
  • az erről készült korrigált*, legfeljebb 20%-kal vágott** tif állomány, továbbá az ebből készült kisméretű, (korrigált*, legfeljebb 20%-kal vágott**) jpg (hosszabbik oldalán 1440 pixeles) állomány a legmagasabb minőséggel elmentve (Photoshop, jpg-options: quality – 12).

* A képek korrekcióját helyesen kalibrált monitor segítségével Adobe RGB (1998) színprofil-ban kell elkészíteni. A korrekció állhat a teljes képre vonatkozó kis mértékű digitális módosításokból: szintek (levels), gradációs görbék (curves), színegyensúly (color balance), színezet/telítettség (hue/saturation) és fényerő/kontraszt (brightness/contrast), valamint az eredeti kép készítése közben keletkezett technikai hibák eltávolítása: karc, vegyszerfolt, a fényérzékelőre tapadt por hagyta nyom. A kép egyes részeinek módosítása nem megengedett!

** Az engedélyezett legfeljebb 20%-os vágás a kép területére vonatkozik.

Feliratozás:
A pályázat anonim, ezért az üveg nélküli diakereteken csak a kategória száma, a nevezési lap sorszáma és a dia sorszáma: pl. 02kat-653-03 szerepeljen. A szerző nevét és a képek címeit csak a nevezési lapon kell feltüntetni.

Fájlok neve:
A fájlok nevében meg kell adni a nevezési lap sorszámát, a kategória számát és a kép sorszámát, pl. 02kat-653-03.crw, 02kat-653-03.tif, 02kat-653-03.jpg (a 10 alatti kategória- és képszámok esetén a szám elé nullát kell írni). A Tildy-díjra pályázók (30 év alatti pályázók a 2. kategóriában) a fájlnévben tüntessenek fel egy nagy „T” betűt, pl. 02kat-653-03-T.jpg. A sorozatok képeit folytatólagosan kell számozni és a fájlnévben jelölni kell a, b, c illetve d jelzéssel, hogy sorozat képeiről van szó, pl. 02kat-653-04a.jpg; 02kat-653-05b.jpg; stb. Továbbá egy „V” betűvel jelölni kell a fájlnévben, ha az eredetihez képest a szerző (max. 20%-os) vágást alkalmazott, pl. 02kat-653-06-V.jpg. A jelölések értelemszerűen együtt is alkalmazhatók, pl. 02kat-653-08a-TV.jpg.

CD/DVD adatlemez: szerepeljen a nevezési lap sorszáma, pl. 653.
Az adatlemezen a fájlokat analóg pályázat esetén egy, digitális pályázat esetén három könyvtárban kell elhelyezni.

  • RAW: ebbe a könyvtárba, digitális pályázat esetén, az eredeti, módosítatlan képfájlokat kell elhelyezni,
  • TIF: ebbe a könyvtárba, digitális pályázat esetén, az összes pályamű (korrigált és vágott) TIF formátumú változatát kell elhelyezni, a fentiek szerint elnevezve,
  • PALYAZAT: ebbe a könyvtárba, mind analóg, mind digitális pályázat esetén, az összes pályamű JPEG formátumú változatát kell elhelyezni – vagyis azokat a képeket, amiket a zsűri értékel.

Sérült vagy nem nyitható lemez esetén a pályázatot a zsűri nem tudja értékelni ezért kérjük a pályázókat, hogy leadás előtt minden lemezt ellenőrizzenek!

PÁLYAMÛVEK SZÁMA

A beküldhető pályaművek száma legfeljebb 50 db, egy kategóriában legfeljebb 10 kép! (Az ifjúsági kategóriában legfeljebb 10 kép nevezhető.)

A sorozatok képei egy pályaműnek számítanak, a pályázatra összesen kettő (legfeljebb négy felvételből álló) sorozat küldhető, tetszőleges kategóriában. (A Sztori kategóriában ezen felül 2 db, legfeljebb 5 képes pályamű nevezhető!) A Zsűri a sorozatokat nem bonthatja meg, hanem egyben, egységes pályaműként értékeli.

NEVEZÉSI LAP:

A pályázaton csak eredeti, sorszámozott (nem fénymásolt) és pontosan kitöltött nevezési lappal lehet részt venni. A nevezési lap a naturArt honlapjáról (www.naturArt.hu) tölthető le. Egy pályázó csak egy nevezési lappal pályázhat, az esetleges társszerzők nem indulhatnak egyénileg is! A nevezési lapon a pályázó aláírásával igazolja, hogy a pályázati feltételeket elfogadja és azt, hogy a beküldött képei minden tekintetben megfelelnek a kiírási feltételeknek, továbbá, hogy a nevezési díjat befizette!

NEVEZÉSI DÍJ:

2000 Ft, amit postautalványon vagy banki átutalással kell (OTP Bank, Szeged, számlaszám: 11735005-20336594 Magyar Természetfotósok Szövetsége) a nevezési határidő végéig (július 31-ig) befizetni.

A PÁLYÁZATI CSOMAG TARTALMA

  • Kitöltött és aláírt nevezési lap (zárt borítékban). A lezárt borítékra kívülre – az anonimitás megőrzése miatt – csak a nevezési lap sorszámát írhatja fel, ami egyben a pályaművek egyedi azonosítója is.
  • A nevezési díj befizetését igazoló szelvény vagy megbízás másolata (a nevezési lapot tartalmazó zárt borítékban).
  • A pályázati anyagot tartalmazó adatlemez, amelyre az anonimitás megőrzése miatt csak a nevezési lap sorszámát írhatja fel (lásd még pályázati feltételek/feliratozás).
  • Analóg pályázat esetén üveg nélküli diapozitívek, melyekre az anonimitás megőrzése miatt – ugyancsak a nevezési lap sorszámát írhatja fel (lásd még pályázati feltételek/feliratozás).

PÁLYÁZATI CÍM

A pályázati anyagokat zárt csomagban kérjük eljuttatni postán vagy személyesen az alábbi címre.
A zárt csomagra kérjük ráírni „Év Természetfotósa, 2006”

Postán:
Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u. 15/B

Személyesen:
Magyar Természetfotósok Szövetsége (naturArt)
1123 Budapest, Táltos u.15/B,
munkanapokon 8:30 és 17 óra között (RADEX Kft.)

(A kiíró a postai kézbesítés során bekövetkezett károkért felelősséget nem vállal!)

PÁLYÁZATI NAPTÁR:

Pályázati anyagok beérkezési határideje: 2006. július 31.
Online zsűrizés (www.fotoklikk.hu): 2006. augusztus 12.
Nyilvános + online zsűrizés: 2006. augusztus 13.
Nyertesek kiértesítése: 2006. szeptember 30-ig
A kiállítás megnyitása, díjkiosztó: 2006. november 3.
Pályázati anyagok visszaküldése: 2006. november 30-ig
A kiállítás megtekinthető: 2006. november 30-ig

A kiállítás ünnepélyes megnyitója és az ünnepélyes díjkiosztó a Magyar Természettudományi Múzeumban (1083 Budapest, Ludovika tér 2-6) 2006. november 3-án délután 16 órakor lesz.