Canon DC22 és HV10 videokamera

0

Canon DC22

A Canon DC22-t a középkategóriás szegmensbe sorolja a gyártó. Fő jellemzője, hogy 8 cm-es DVD korongra rögzít. Egy lemezre körülbelül 60 percnyi kiváló minőségű videó menthető, de a Canon és a Verbatim legfrissebb együttműködése révén egy új, Verbatim dupla-rétegű DVD is napvilágot lát a DC22 mellé. Ennek segítségével a felvehető képanyag hossza csaknem duplája (108 perc LP módban) a hagyományos korongra rögzíthetőnek.

A készülék objektíve 10x optikai zoomátfogásra képes (4,05-40,5mm). A „nagyobb” zoomal készített felvételek remegését a Canon IS stabilizátor rendszere küszöböli ki. Az objektív frontlencséjét egy automatikusan záródó, beépített lencsevédő zárja el, a kényelmesebb zoomolás érdekében pedig háromféle zoom sebességet választhatunk.

A DC22 nem csak a hagyományos de a 16:9 oldalarányú felvételi módot is ismeri, és 2,7” méretű, Widescreen HR, LCD kijelzőjét is ehhez a formátumhoz igazították.

A videokemrával nem csak mozgókép, de 2 megapixeles fotók is készíthetők. A könnyebb fotózáshoz olyan segédfunkciókat építettek a gépbe, melyek többségével a Canon digitális fényképezőgépeiben találkozhatunk. Ilyen a beépített vaku, vörösszem csökkentéssel, de a képeffektek, témamódok, vagy hagyományos-, és expozíció-sorozatfelvétel is megtalálható a videokamerában.

A Canon DC22 augusztus végétől kerül forgalomba, 699 dolláros bevezető áron.

Canon HV10

A Canon HV10 büszkélkedhet a „Világ legkisebb és legkönnyebb 1080 HD kamerája” megtisztelő címével. A nagyjából 5 x 10 centis készülék mindössze 440 grammot nyom. A teljes HD felbontásra (1920 x 1080 képpont) képes felvevő CMOS képérzékelőt használ, a videók feldolgozásáért pedig a Canon DiGIC DV II. rendszere felel. A 10x optikai zoom mellé 200x digitális zoom használható, a kézremegést Super-Range képstabilizátor küszöböli ki, amely kétféle – giro-, és vektoros – érzékelési módszert használ, ezáltal az eddiginél nagyobb elmozdulást is képes kompenzálni. A cég új, Instant AF fókuszrendszere a hagyományos élességállítás mellett egy plusz, külső érzékelőt is használ, így jobb sebességet és nagyobb pontosságot várhatunk tőle. A gyengébb fénynél készítendő felvételeknél beépített videolámpát is használhatunk.

A HV10 felvevő támogatja a 16:9 oldalarányt, és LCD monitora is ilyen arányú, 2,7” képátlóval. A fényképező funkció sem maradhatott ki a készülékből, amelyhez rengeteg kényelmi funkciót kapunk. 11-féle fényképmód, 9 pontos AF rendszer, a mozgóképpel szinkronban készíthető állóképek, 5 kép/mp sebességű képsorozat, beépített vaku, hisztogram funkció, PictBridge nyomtatás, hogy csak a lényegesebbeket említsük. Az állóképek maximálisan 3,1 megapixelesek lehetnek és Mini SD memóriakártyára menthetők.

A Canon HV10 elegáns gránitfekete-ezüst színben kerül piacra, előreláthatólag szeptembertől. Nyitóára kb. 1299 dollár lesz.

Sajtóközlemény:

DC21 E, DC22 E
A Canon újgenerációs 2,2 megapixeles, DVD-re rögzítő videokamerái

Amstelveen, Hollandia, 2006 augusztus 2.: Két újgenerációs DVD (-R/-RW/-R Dual Layer) videokamerával, a 2,2 megapixeles CCD-vel rendelkező DC21 E-vel és DC22 E-vel bővül a Canon közvetlenül DVD-re rögzítő kameráinak választéka. Mint minden Canon DVD kamera, a két új modell is alkalmas a 16:9-es képformátumú rögzítésre, de egy gombnyomással átválthatók 4:3 formátumra is. A készülékek egyszerűen vezérelhetők, 10x-es optikai zoommal és képstabilizátor funkcióval is rendelkeznek. A Canon DIGIC DV processzora egyidejű fényképezést és videó-készítést tesz lehetővé. A DC22-esnek AV/DV bemenetén keresztül pedig a korábbi analóg felvételek digitális formátumúra konvertálhatók, és DVD-lemezre rögzíthetők.

„A Canon a DC40-vel elsőként jelent meg 4 megapixeles felbontással dolgozó, DVD-re rögzítő videokamerával – és most, a második generáció piacra dobásával jelentősen kibővítjük a középkategóriás kamerák választékát” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. ”A két új, továbbfejlesztett kamera egyesíti a DVD nyújtotta előnyöket a kiváló képminőséggel, elsősorban a digitális kultúrán felnőtt fiatal családoknak ajánljuk az új modelleket.”

A DC21 és a DC22 főbb jellemzői:

  • 2,2 megapixeles CCD, videó rögzítése közvetlenül DVD-re (-R/-RW/-R DL), RGB Primér Színszűrő alkalmazása, valamint szimultán fényképezés Mini SD-kártyára
  • Továbbfejlesztett kezelhetőség: egykezes használatra optimalizálva, vékony váz és stílusos formatervezés
  • Második generációs fejlesztések, többek között a legmodernebb kétrétegű DVD-technológiával (DVD-R DL) való kompatibilitás
  • Nagyfelbontású, 16:9 szélesképernyős rögzítés
  • 2,7 inch képátlójú, szélesformátumú LCD
  • 10x-es Canon optikai zoom, elektronikus képstabilizátor
  • AV/DV bemenet, könnyű analóg-digitális átalakítás – tökéletes a régi videók lemezre digitalizálásához (csak a DC22 esetében)

Nagyfelbontású, 2,2 megapixeles CCD
A 2,2 megapixeles CCD képérzékelővel kiváló minőségű videók rögzíthetők közvetlenül DVD-re (-R/-RW/-R DL): a kamerában szoftveresen lezárt DVD lemez egy normál lejátszóban azonnal lejátszható. A Canon RGB Primer Színszűrője pontosabb felbontást és színvisszaadást eredményez. A DIGIC DV processzor a párhuzamos feldolgozási útvonalak segítségével lehetővé teszi, hogy a videózással egyidejűleg fényképek is készüljenek, ugyanakkor a színek egyformán élénkek legyenek a videókon és a fényképeken is. A DC21 és a DC22 is rendelkezik a fényképezéshez szükséges összes funkcióval, sőt, vaku is segíti a munkát, így a két készülék nemcsak videokamera, hanem fényképezőgép is egyben.

Második generációs technológia
A második generációs DVD technológia még több elterjedt DVD formátummal kompatibilis, többek között a kétrétegű DVD lemezekkel, továbbá a -R, -RW és -R DL formátumokkal: a kisméretű és kétrétegű DVD lemez 2,66 GB adatot képes tárolni. A legnagyobb felbontásban akár 36 perc hosszúságú videofilm írható fel rá, míg a „standard” minőségben 54 perces anyag tárolható.

16:9 képarányú formátum
A Canon kamerái valódi 16:9 képarányú formátumban rögzítik a felvételeket, így azok kiválóan visszajátszhatók a széles-formátumú televíziókon. A beépített, 2,7 inch képátlójú, szintén széles-formátumú LCD-n tökéletesen követhetőek a felvételek. A kamerák azonban egy gombnyomással átkapcsolhatók a hagyományos 4:3 arányú képformátumba is.

10-szeres optikai zoom
A precíziós, képstabilizátorral ellátott 10-szeres optikai zoom kristálytiszta, éles képet eredményez a távoli felvételeken is. Az objektívet egy elektronikusan vezérelt csúszó objektívvédő fedél óvja a sérülésektől.

AV/DV bemenet
A DC22 modellen AV/DV bemeneti csatlakozó is van, amellyel a régebben, analóg technológiával készült videofelvételek digitális formátumúra konvertálhatók, majd a DVD-lemezre rögzíthetők.

HV10 E
A világ legkisebb HDV1080i formátumú videokamerája

Amstelveen, Hollandia, 2006 augusztus 2.: A Canon bejelentette a világ legkisebb HDV1080i (High Definition Video) videokamerájának piaci megjelenését. A 2,96 megapixeles HV10 E jelű készüléket a vadonatúj 1/2,7” CMOS képérzékelővel építették, a HDV1080i formátumú kamera egy kiválóan megtervezett kompakt házban kapott helyet, amelyben a HD videók magasabb képfeldolgozási követelményeinek kielégítésére a Canon DIGIC DV II képfeldolgozó processzora dolgozik. A készülék 10-szeres optikai zoommal és az új Instant AF fókuszálási rendszerrel rendelkezik, így a HD formátumú filmkészítés ugyanabban a képminőségben valósítható meg, mint amilyen a HDTV (High Definition Television) csatornák vételekor tapasztalható.

„Az EOS-nak, vagyis a világ legelismertebb és legismertebb professzionális és félprofesszionális digitális SLR fényképezőgép márkájának a sikere a Canont a HD CMOS technológia piacvezető fejlesztőjévé tette” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A CMOS-fejlesztés területen szerzett gazdag tapasztalataink felhasználásával mérnökeink egy olyan kompakt, nagyteljesítményű HDV1080i videokamerát építettek, amelyben a Canon 70 éves optika-fejlesztési eredményei is megtestesülnek.”

A HV10 főbb jellemzői:

  • HDV1080i, 1/2,7 inch méretű, 2,96 megapixel felbontású CMOS képérzékelő, RGB primér színszűrővel
  • Nagysebességű autofókusz az Instant AF segítségével
  • DIGIC DV II képfeldolgozó processzor
  • 10-szeres optikai zoom, Super Range optikai képstabilizátorral
  • Továbbfejlesztett, 3,1 megapixeles digitális fényképezés, és 2,07 megapixeles fényképek és videofelvételek egyidejű készítése
  • Valódi 16:9-es képformátum 2,7”-os LCD kijelzővel

A 1080i High Definition formátum
A HV10 a 1/2,7 inches, 2,96 megapixeles HD CMOS szenzornak köszönhetően a világ legkisebb HDV1080i szabványnak megfelelő videokamera. Maximálisan 1920×1080 felbontású videót rögzít, méretében és használhatóságában a legnépszerűbb MiniDV kamerákra hasonlít, ugyanakkor képes a panorámaszerű, szélesvásznú formátumú videofelvételek rögzítésére is MiniDV kazettákra. Az AV bemenet segítségével a felhasználó a régi, analóg videofelvételeit is digitálissá konvertálhatja.

Instant AF
A HD esetében a nagyobb felbontás miatt a fókuszálási hibák jobban észrevehetőek, ezért a Canon kifejlesztette az új, Instant AF rendszerét az automatikus fókuszálás gyors elérésére, a kristálytiszta és éles képek manuális létrehozásában pedig a Focus Assist segít.

Kiemelkedő Canon optika
A HV10 fejlesztői is hasznot húztak a Canon optikai lencsefejlesztési technológia terén megszerzett 70 éves, és a kameralencsék készítése területén szerzett 48 éves tapasztalatából – ennek köszönhetően az új modell 10-szeres optikai zoommal, és Super Range optikai képstabilizátorral (OIS) is rendelkezik. A modern rendszer a teljes frekvenciatartományban képes a rezgések érzékelésére, még az alacsony frekvenciájú tartományban is, ahol a bemozdulások csak a HD felvételeken észlelhetők. A Super Range OIS természetesen a fényképek készítésénél is megakadályozza a beremegést.

DIGIC DV II képfeldolgozó processzor
A DIGIC DV II processzort először az XL H1 professzionális videokamerába építették be, de a képfeldolgozó chip a HD formátum magasabb képfeldolgozási követelményeinek is képes tökéletesen megfelelni. A processzorban egy speciális képzaj-csökkentő rendszer is működik, amellyel különlegesen alacsony zajszintű képek állíthatók elő, kiváló színvisszaadási és széles tónustartományú tulajdonságokkal.

Fejlett digitális fényképezési lehetőségek
A HV10 egyben 3,1 megapixeles digitális fényképezőgép is, számos hasznos funkcióval – többek között PictBridge kompatibilitással és beépített vakuval. A nagyfelbontású fotókat közvetlenül Mini SD-kártyára rögzíti, ahonnan azokat az USB 2.0 kapcsolaton keresztül lehet átküldeni a számítógépre. A DIGIC DV II processzor segítségével 2 megapixeles állóképek is készíthetők a videorögzítéssel egyidőben.

Valódi széles-képernyős formátum
A HV10-et 16:9 formátumú képrögzítésre optimalizálták. A 2,7” képátlójú, széles-formátumú LCD kijelzőn ugyanolyan formában követhető a felvétel, mint ahogyan az a széles képernyős televízión látszik majd. A kijelző Level Marker funkciója segítségével könnyedén tartható a kamera vízszintesen. A készülék egy gombnyomással átkapcsolható standard formátumba (SD), így 4:3 képarányban, a hagyományos TV-képernyők formátumában is rögzíthetők a felvételek.