A FOTOMKE is tiltakozik

0

A Photokinán több neves gyártó is csatlakozott ahhoz a sajtóközleményhez, melyben elítélik az Európai Unió azon törekvését, melyben a digitális fényképezőgépeket kivonnák az IT termékek köre alól. Ez a gyakorlatban azt jelentené, hogy magasabb vámtarifa alá esnének ezek a termékek (részletesebben korábbi hírünkben).

A tervezett módosítás elleni nyilatkozatot már a Fotótermékek Magyarországi Képviselőinek Egyesülete is aláírta.

Sajtóközlemény:

A FOTOMKE is csatlakozott
Ne legyenek vámkötelesek a digitális fényképezőgépek

A közelmúltban az Európai Bizottság kezdeményezte a digitális fényképezőgépek vámtételének átsorolását. A fotótechnikai eszközök forgalmazóit tömörítő európai, amerikai és japán szakmai szervezetek az átsorolás ellen foglaltak állást.

A kölni Photokina idején kiadott közös nyilatkozat szerint az európai szakmai szervezetek (köztük a magyarországi FOTOMKE) nem tartják jogszerűnek a digitális fényképezőgépek átsorolását.
Jelenleg a digitális fényképezőgépek a vámmentes informatikai eszközök kategóriájába tartoznak, míg az elsődleges funkciójuk szerint mozgóképek rögzítésére alkalmas videokamerákat 4,9% illetve 12,5% vám terheli.

Az Európai Bizottság a vámköteles termékké történő átsorolási indítvány indoklásában arra hivatkozik, hogy a mai digitális fényképezőgépek képesek mozgóképek rögzítésére is. Bár ez a megállapítás helytálló, a digitális fényképezőgépek elsődleges funkciója azonban változatlanul az állóképrögzítés – állapítja meg a szakmai szervezetek közös nyilatkozata.

Az átsorolási elképzelés azért is sérti az európai importőrök, disztribútorok és fogyasztók érdekeit, mert jelenleg nem gyártanak digitális fényképezőgépeket az Európai Unió tagországaiban.

A közös nyilatkozatot a következő szervezetek képviselői írták alá:
AGEFE (Portugália), CIPA (Camera & Imaging Products Association, Japán), EIPA (European Photo and Imaging Association), FOTOMKE (Fotótermékek Magyarországi Képviselőinek Egyesülete, Magyarország), i3a (International Imaging Industry Association, USA), Photoindustrie-Verband e. V. (Németország), PMA (Photo Marketing Association, USA), Svaz obchodu a prumyslu (Csehország), USPII (Union des Syndicats Professionels de I’Image et l’Information, Franciaország)

Mint ismeretes a „Szingapúri Egyezmény” értelmében az informatikai (IT) eszközök – amelybe a digitális fényképezőgépek is tartoznak – jelenleg vámmentességet élveznek. (Az egyezményt 1996. december 13-án kötötte a WTO (Világkereskedelmi Szervezet) az ITA tagországaival, a megállapodás értelmében az információtechnológiai (IT) eszközöket 0%-os vám illeti.)