Jövőre jönnek a 12 Mpixeles kompaktok

0

illusztráció!

A Sharp új CCD-t jelentett be, mely jelenleg a legnagyobb felbontású az 1/1,7″ típusú képérzékelők között a maga 12 millió pixelével. Mivel a méret a korábbiakhoz képest nem változott, így vélhetőleg jövő év elején megjelenhetnek az első 12 Mpixeles kompakt digitális fényképezőgépek, anélkül, hogy jelentősen át kellene tervezni a vázat.

Ahogy már sokszor leírtam, természetesen ahhoz, hogy valóban ki is tudjuk használni ezt az óriási felbontást (amely még a digitális tükörreflexes gépek között is nagynak számít!), megfelelő objektívre, jó jel/zaj arányra és kellő dinamikára volna szükség.

Bár nyilvánvalóan a bejelentett őj képérzékelő csak a technológia fejlődését jelzi, a CCD-t minden bizonnyal fel is fogják használni. Az így létrehozott 12 Mpixeles kompakt digitális fényképezőgépekben szinte kötelező lesz használni a zajszűrést (ahogy a mostani 10 Mpixelesekben is, lásd Canon PowerShot G7, ahol a RAW formátum használatát nem is tették már lehetővé).

Valószínűleg gazdaságossági okok miatt haltak ki a 2/3″ típusú szenzorok, pedig ezekben még lett volna egy kis tartalék, hisz 8 Mpixelnél tarottak.
A most bejelentett RJ2Y3DAOET típusjelű szenzor mindössze 1,88 mikronos elemi képpontokkal dolgozik, ami elég rossz hatással van az alapérzékenységre, a jel/zaj arányra (ami az analóg erősítés miatt a képen zjaként jelenik meg) és a dinamika-átfogásra is (ami könyebb kiégést okoz a képeken).
Minden bizonnyal a jövő év februárjában, az amerikai Orlando-ban megrendezésre kerülő PMA-n néhány cég már szerepeltetni fogja első 12 Mpixeles kompakt fényképezőgépét.