Panasonic videókamerák, HD felbontással

0

A Panasonic legújabb két videokamerája a cég által eddig is sikerrel használt 3CCD-s technológiát használja, így érve el jobb színvisszaadást és nagy felbontású (HD) minőségű képet. A HDC-SD1 modell SDHC memóriakártyára rögzít, egyben a hír megjelenésének időpontjában ez a világ legkisebb és legkönnyebb 3CCD-s HD kamerája. Társa a HDC-DX1 DVD-R lemezre rögzít. Mindkét modellt O.I.S. képstabilizátorral 5.1-es sorround felvételi lehetőséggel, és Leica Dicomar objektívvel szerelik.

Panasonic HDC-SD1

Panasonic HDC-DX1

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Vadonatúj nagyfelbontású videokamerák 3CCD-technológiával SDHC-memóriakártyához vagy DVD-felvételhez

A Panasonic bemutatja vadonatúj nagyfelbontású (HD) videokameráit, amelyek lépést tartanak a videotechnológiában zajló folyamatos fejlődéssel a nagyobb tv-képernyők és nagyobb felbontás felé. Az új HDC-SD1 és HDC-DX1 gyönyörű, részletgazdag képeket és kristálytiszta, minőségi hangfelvételt biztosít, mellyel kivételes élményt nyújt napjaink legfejlettebb házimozirendszerein. A HDC-SD1 a felvételeket SDHC-memóriakártyára rögzíti. Ez a kompakt modell a világ legkisebb és legkönnyebb 3CCD-s nagyfelbontású videokamerája*. Mivel felvevőegységében nincsenek mozgó alkatrészek, a HDC-SD1 rendkívül ellenálló ütésekkel szemben is, így a megbízható, gyakorlatilag hibátlan felvétel garantált.

A HDC-DX1 hagyományos DVD-lemezekre készíti a felvételeket. Soha nem lesz szükség arra, hogy előre vagy visszatekerje a felvételt, az elkészült felvételeket azonnal visszajátszhatja. A kép és a hang adatait a kamera közvetlenül a DVD-re rögzíti az egyszerű tárolás érdekében. Mindkét modell a nagyfelbontású AVCHD formátumot alkalmazza, és rendelkezik a 3CCD-kamerarendszerrel, amelyet számos professzionális televíziós kamera esetében alkalmaznak. A HDC-SD1 körülbelül egyórányi HD-felvételt tesz lehetővé egy 4 GB-os SDHC-memóriakártyára, a HDC-DX1 pedig mintegy 40 percnyi HD-felvételt készít egyetlen kétrétegű DVD-R lemezre.

*2006. december 8-i adat

Számos új formátum teszi ma lehetővé, hogy nagyobb felbontású képeket közvetíthessünk, mint a múltban. Ez arra ösztönözte a videoberendezések gyártóit, hogy termékeikben alkalmazzák a HD-technológiát. Ez különösen igaz a televíziók piacára, ahol erőteljes és egyre növekvő igény mutatkozik nagyképernyős televíziók és házimozirendszerek iránt, amelyek kitűnő képminőséget nyújtanak. A Panasonic azon dolgozik, hogy az új nézői környezetnek megfelelő termékeket fejlesszen ki, amelyek elsőrangú képi és hangreprodukciót biztosítanak, fejlett funkciókkal. Ez áll a HDC-SD1 és a HDC-DX1 kifejlesztésének hátterében is. Mindkét modellnél ugyanazt a 3CCD-kamerarendszert alkalmaztuk, ami a professzionális videokamerákra jellemző, beleértve az olimpiai játékok közvetítésénél használt Panasonic kamerákat, melyekkel a látványos rendezvények kavalkádját és drámai hangulatát a világ minden táján élő nézők elé varázsolták. A Panasonic, amely jelentős kutatási és fejlesztési tevékenységet fordított az otthoni használatra szánt videokamerák kép- és hangminőségének fejlesztésére, hisz benne, hogy a 3CCD-kamerarendszer elengedhetetlen a képminőségre vonatkozó mai elvárásoknak megfelelő, HD-videokamerák előállításához. Ennek megfelelően az új HDC-SD1 és HDC-DX1 modelleknél továbbfejlesztett 3CCD rendszert alkalmaztunk. Az új modellek ezen kívül optikai képstabilizátort (O.I.S.) is tartalmaznak, amely a kéz remegéséből adódó képzavarokat minimálisra csökkenti, olyan éles és tiszta képeket biztosítva, amelyek csodálatosan mutatnak a nagyképernyőn. Az új videokamerákat 5-mikrofonos, 5.1-csatornás surround hangrendszerrel is felszereltük, így a néző úgy érezheti, mintha maga is a jelenetek részese lenne. Amikor a HDC-SD1 és a HDC-DX1 kamerákkal készített felvételeket nagyképernyős HD-televízión tekintik meg, részletgazdag, élettel teli képi és hangteljesítményben lehet részük – ez teszi a High Definition (HD) technikát valóban forradalmi lépéssé a videotechnológia területén.

HDC-SD1 és HDC-DX1 modelljeivel a Panasonic új, magasabb mércét állít a mai videokamerák elé kép- és hangminőség tekintetében, miközben az otthoni felhasználók számára olyan eszközt biztosít, mellyel elkészíthetik saját HD-felvételeiket.

〈Funkciók bemutatása〉

3CCD kamerarendszer

A televíziós közvetítéseknél használt legtöbb professzionális berendezés a 3CCD-kamera- rendszert alkalmazza. Ez igaz a Panasonic professzionális videokameráira is, amelyek lélegzetelállító képeket nyújtanak a nézőknek 1992 óta, amikor először választották ki az Olimpiai Játékok közvetítéséhez. A Panasonic lecsökkentette professzionális 3CCD-kamera- rendszerének méretét, hogy a nagyközönségnek szánt termékekben is alkalmazható legyen. A 3CCD-s kamerarendszerben az objektíven át beérkező fény három fő komponensére oszlik (vörös, zöld és kék), és az egyes komponensek jeleit a három CCD külön-külön dolgozza fel. A hagyományos 1CCD-s kamerarendszerekkel összehasonlítva a 3CCD-s rendszer élénkebb, élethűbb színeket, nagyobb részletgazdagságot és több színárnyalatot eredményez.

O.I.S. (Optikai képstabilizátor)

A Panasonic O.I.S. funkciója minimálisra csökkenti a remegő kézzel készített felvételek képzavarait. Mivel ez egy optikai rendszer, nem romlik a képminőség – a képeket eredeti szépségükben lehet rögzíteni. Az O.I.S. feltétlenül szükséges a nagyképernyős, HD-televíziók korában, ahol a képek legkisebb hibái is azonnal feltűnnek. A képstabilizátor videofelvételi és fotó üzemmódban egyaránt kiválóan alkalmazható.

5-mikrofonos, 5.1-csatornás surround hang

A HDC-SD1 és a HDC-DX1 modelleket felszereltük a világ első 5-mikrofonos, 5.1-csatornás surround rendszerével*. Ha ezekkel a modellekkel készülnek a felvételek, a nézőket tiszta, részletgazdag surround hang veszi körül, és úgy érezhetik, mintha maguk is a történések középpontjában lennének. A Zoom mikrofon funkció összekapcsolja a kamera és a mikrofon működését. Amikor ráközelít egy távoli madárra a kamerával, a mikrofonok is zoomolnak, és felveszik a madár csiripelését.

*2006. december 8-i adat, videokamerák esetében

Leica Dicomar objektív

A fotósok a világ minden táján jól tudják, hogy a Leica Camera AG kitűnő fényképezőgépeket és objektíveket gyárt. Ez a vállalat egyesítette fejlett optikai technológiáját a Panasonic kiemelkedő digitális technológiájával, melynek eredménye a Leica Dicomar objektív, mellyel új magasságokba emeljük a videokamerák képminőségét. A HDC-SD1 és a HDC-DX1 modellekben alkalmazott HDCHDLeica Dicomar objektív 10 csoportba rendezett 13 lencsetagot tartalmaz, 21 többszörös bevonatú felülettel, és mindehhez alacsony fényszórású optikai üveget alkalmaz a színhibák csökkentése céljából. Ez a modern objektív ezen kívül a káros tükröződéseket is minimálisra csökkenti, melynek eredményeként a felvételek tiszták, élesek és becsillanásoktól, szellemképtől mentesek.

*A Leica a Leica Microsystems IR GmbH, a Dicomar pedig a Leica Camera AG bejegyzett márkaneve.

HDC-SD1 műszaki jellemzők
Áramforrás DC 7,2 / 9,3 V
Áramfelvétel 8,0 W
Jelrendszer 1080 sor, 50 mező
Tömeg (akkumulátor nélkül) 430 g
Méretek (szél. x mag. x mély.) 74 x 69 x 142 mm
Képérzékelő(szenzor) 3 db egyenként 1/4-collos CCD szenzor
Teljes képpontszám: kb. 560 000 x 3
Effektív képpontok száma: Mozgókép: kb.520 000 x 3(16:9)
Állókép: 520 000 x 3 (16:9)
Objektív Autoírisz, 12x power zoom
F1,8–2,8 (f = 3,0 – 30,0mm)
35 mm-es ekvivalens érték:
Mozgókép: 38,5 – 462 mm (16:9)
Állókép: 38,5 – 462 mm (16:9)
Szűrőátmérő 43 mm
Zoom 12x optikai zoom, 30/120x digitális zoom
Kijelző 3’’-os wide LCD-monitor (kb. 250 000 pixel)
Mikrofon Sztereó 5ECM, 5.1-csatornás surround hang, Zoom mikrofon,
Szélzaj-csökkentés
Hangszóró Dinamikus
Fehéregyensúly beállítás Automata / Fehér beállítás / Beltéri / Kültéri (IR szenzorral)
Normál megvilágítás 1.400 lx
Minimális megvilágítás 6 lx (2 lx in Színes Night View üzemmódban)
Nagy zársebesség 1/50 – 1/8000 (mozgóképek), 1/50-1/8000 (állóképek)
Felvételi média SD memóriakártya, SDHC memóriakártya
USB Kártyaolvasó / -író funkció (Szerzői jog védelmi támogatás nélkül)
Nagy sebességű USB ( USB2.0) (miniB)
Pict Bridge-kompatibilis
Vaku Vaku alkalmazási területe: kb. 1 m – 2,5 m
Alaptartozékok AC-adapter, akkumulátor csomag, IR-távvezérlő, USB-kábel,
D komponens kábel, AV / S-kábel (multikábel),
SDHC-memóriakártya (4GB), CD-ROM (HD író Ver1.0E SD1-hez)
Mozgóképfelvétel
Tömörítés MPEG4-AVC / H.264 (AVCHD szabványnak megfelelő)
Átviteli arány (bitráta) HF : kb. 13 Mbps (CBR)
HN: kb. 9 Mbps (VBR)
HE: kb. 6 Mbps (VBR)
Audio tömörítés Dolby Digitális (Dolby AC3), 5.1 vagy 1 csatornás
Állóképfelvétel
Tömörítés JPEG (DCF/Exit2.2 kompatibilis)
Képméret 1920 x 1080 / 2,1MP (16:9)
HDC-DX1 műszaki jellemzők
Áramforrás DC 7,2 / 9,3 V
Áramfelvétel 11,4 W (kereső)/ 8,3 W (LCD) (HN mód alkalmazás RAM lemezhez)
Jelrendszer 1080 sor, 50 mező
Tömeg (akkumulátor nélkül) 680 g
Méretek (szél. x mag. x mély.) 92 x 91 x 174 mm (163 akkumulátor nélkül)
Képérzékelő(szenzor) 3 db egyenként 1/4-collos CCD szenzor
Teljes képpontszám: kb. 560 000 x 3
Effektív képpontok száma: Mozgókép: kb.520 000 x 3(16:9)
Állókép: 520 000 x 3 (16:9)
Objektív Autoírisz, 12x power zoom
F1,8–2,8 (f = 3,0 – 30,0mm)
35 mm-es ekvivalens érték:
Mozgókép: 38,5 – 462 mm (16:9)
Állókép: 38,5 – 462 mm (16:9)
Szűrőátmérő 43 mm
Zoom 12x optikai zoom, 30/120x digitális zoom
Kijelző 3’’-os wide LCD-monitor (kb. 250 000 pixel)
Mikrofon Sztereó 5ECM, 5.1-csatornás surround hang, Zoom mikrofon,
Szélzaj-csökkentés
Hangszóró Dinamikus
Fehéregyensúly beállítás Automata / Fehér beállítás / Beltéri / Kültéri (IR szenzorral)
Normál megvilágítás 1.400 lx
Minimális megvilágítás 6 lx (2 lx in Színes Night View üzemmódban)
Nagy zársebesség 1/50 – 1/8000 (mozgóképek), 1/50-1/8000 (állóképek)
Felvételi média 8 cm DVD-RAM Ver2.1 / DVD-R általános Ver2.0 / DVD-RW Ver1.1 2x-sebességű (2x / 1x) / DVD-R DL Ver3.0 /
SD-/SDHC- memóriakártya
USB Kártyaolvasó / -író funkció (Szerzői jog védelmi támogatás nélkül)
Nagy sebességű USB ( USB2.0) (miniB)
Pict Bridge-kompatibilis
Vaku Vaku alkalmazási területe: kb. 1 m – 2,5 m
Alaptartozékok AC-adapter, akkumulátor csomag, IR-távvezérlő, USB-kábel,
D komponens kábel, AV / S-kábel (multikábel)
Mozgóképfelvétel
Tömörítés MPEG4-AVC / H.264 (AVCHD szabványnak megfelelő)
Átviteli arány (bitráta) HF : kb. 13 Mbps (CBR)
HN: kb. 9 Mbps (VBR)
HE: kb. 6 Mbps (VBR)
Audio tömörítés Dolby Digitális (Dolby AC3), 5.1 vagy 1 csatornás
Állóképfelvétel
Tömörítés JPEG (DCF/Exit2.2 kompatibilis)
Képméret 1920 x 1080 / 2,1MP (16:9)