18x zoom: Olympus SP-550UZ

0

Az Olympus nem kevesebb, mint 18x optikai zoomátfogást „pakolt” legújabb kompakt digitális fényképezőgépébe, az SP-550-be. Az SP-510-et felváltó modell objektíve 28-504 mm-nek megfelelő kisfilmes tartományban dolgozik, F2,8- 4,5 fényerővel. A 14 lencsetagból 2 HR (High-Refractive), valamint 4 aszférikus tag gondoskodik a kis méret ellenére is jó képminőségről. Az objektívben további két ED lencsetagot is elhelyeztek a színhiba csökkentésére. Ekkora ekvivalens gyújtótávolságoknál már szinte elengedhetetlen a gép berázását – és így az életlen fotók számát – csökkentő stabilizátor. Az SP-550UZ-ben az Olympus saját fejlesztésű kettős képstabilizációját (Dual IS) alkalmazza. Ennél a technológiánál a gépbe épített gyro-szenzorok érzékelik az elmozdulást, majd ennek megfelelően, a CCD érzékelő bemozdításával (CCD-Shift) kompenzálják azt. Másfelől a rendszer egy digitális stabilizátorral is kiegészül. A gyenge megvilágítási körülmények között történő fotózást és videózást segíti a Bright Capture mód, melynek segítségével a sötétben készült felvételek háttere is kellően kiexponált lesz. Az SP-550UZ digitális fényképezőgépre egy beépített felnyíló vakut szereltek, külső villanó csatlakoztatására nincs mód.

A készülék 1/2,5”-os érzékelőt kapott, 7,1 megapixeles maximális felbontással. Az érzékenység maximum ISO 1600-ig állítható ebben a felbontásban, de 3 megapixelre csökkentve a képméretet elérhető az ISO 5000 is. Az SP-550UZ – elődjéhez hasonlóan – Super Macro móddal is rendelkezik, a 3 cm-es közelpont helyett azonban itt 1 cm-t kapunk.

A digitális fényképezőgépen természetesen automatikus és fél-, vagy teljesen manuális üzemmódokat is találunk, köztük a rekesz, és záridő előválasztást. A fotók kétféle formátumban menthetők, így a megszokott JPEG mellett, RAW formátumot is választhatnak a haladó felhasználók. Sorozatfényképezésnél egész sor beállítás között választhatunk. 7,1 megapixeles felbontásban 1,3 képkocka/mp az elérhető maximális sorozat sebesség, legfeljebb 7 kép erejéig. 3 megapixelnél már 15 fotót készíthetünk egyhuzamban, max. 4 kép/mp sebességgel, míg 1,2 megapixeles felbontásnál 20 fotó menthető, akár 15 kép/mp-el. Ennél az üzemmódnál aktiválható a Pre-Capture lehetőség, amely 5 képet rögzít a tényleges expozíció pillanata előtt. Ha az élességállítás megtörtént, a gép automatikusan az ideiglenes memóriába menti a képeket (max. 1,2 Mpx), így az exponáló gomb lenyomásának pillanatában az előző 5 kép is mentésre kerül. A legjobb pillanat megörökítése tehát kevésbé fog a gépen múlni.

Az SP-550UZ hátuljára 2,5” képátlójú, 230 000 pixeles LCD kijelzőt szereltek, de dioptriakorrekciós, elektronikus keresővel (EVF) is rendelkezik. A gépet USB 2.0 High Speed porttal látták el. Áramellátása 4 db AA-méretű (ceruza) elemről vagy akkumulátorról biztosítható. Megjelenése februárban várható, ajánlott fogyasztói ára kb. 500 dollár lesz.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A világ első kompakt, 18x-os nagylátószögű zoom fényképezőgépe

Az Olympus SP-550 fényképezőgéppel tovább ér

Hamburg, 2007. január 25. – Vágjon bele a fényképezésbe anélkül, hogy útban lenne – megérkezett az Olympus SP-550 UZ fényképezőgépe, a világ első 18x-os nagylátószögű zoom objektívjével (28-504 mm-nek felel meg). Örökítse meg a gyermekek izgatott arcát egy iskolai előadáson, vagy készítsen közeli pillanatfelvételt a vadonban, biztonságos távolságból. Bővítse látóhatárát nagyobb látószögű nézettel, aminek jóvoltából mindenfelé többet láthat, vagy hajtson az élet apró dolgaira szuper makró üzemmódban, amely ultra részletes fotózást tesz lehetővé akár 1 cm-es távolságból. Fedezze fel a sokoldalúság által kínált végtelen lehetőségeket – örökítse meg élményeit Olympus SP-550 UZ fényképezőgéppel.

Szeretne közelebb kerülni a témához? Ez a 7,1 megapixeles fényképezőgép elképesztő zoom teljesítményt, és szélesebb látószögű nézetet, ezáltal pedig nagyobb szabadságot kínál: készítsen hihetetlen panorámaképeket vagy részletes fotókat erdei állatokról. A kettős képstabilizáló rendszer csökkenti a fényképezőgép bemozdulása, vagy a gyorsan mozgó témák által okozott életlenség kockázatát, így mindig tisztább eredményeket garantál. Az SP-550 UZ szuper gyors, 15fps* sebességű, sorozatfelvétel üzemmódja tökéletes az akcióban bővelkedő helyzetek megörökítésére.

Ergonomikus felépítésének köszönhetően az SP-550 UZ kényelmesen és könnyen kezelhető. A 23 program és négy expozíció-vezérlési üzemmód – köztük teljesen manuális üzemmód – az egyszerű kezelés és alkotási szabadság tökéletes egyensúlyát biztosítja.

Az Olympus SP-550 UZ, a világ első 18x-os nagylátószögű optikai zoom fényképezőgépével tovább ér, mint eddig bármikor. A sokoldalú, kompakt fényképezőgép 2007. februárjában kerül kereskedelmi forgalomba.

Az SP-550 UZ fő jellemzői:

  • 18x-os nagylátószögű optikai zoom (35 mm-es megfelelője 28-504 mm) 1:2.8-4.5
  • Kettős képstabilizáló
  • 7,1 megapixel
  • 6,4 cm/2,5” átmérőjű, 230 000 pixeles LCD kiejlző
  • Nagysebességű sorozatfelvétel (max. 15fps*)
  • Szuper makró felvétel (1 cm-ről)
  • P/A/S/M expozíció-vezérlési üzemmód
  • BrightCapture technológia a jobb felvételekért gyenge fényviszonyok mellett – filmfelvétel üzemmódban is
  • 23 expozíció-vezérlési program (köztük Portré, Sport, Éjszakai felvétel)
  • Belső memória és xD-Picture Card memóriakártya nyílás
  • 25 nyelven (többek között magyar nyelven) elérhető menü
  • Olympus Master szoftver és négy AA elem

* 1,2 megapixeles üzemmódban