Új lendület a mobil nyomtatásnak?

0

Nem csak új lendületet, de új irányt is jelenthet a mobil fotónyomtatás számára a napokban bemutatott ZINK (zero ink) technológia. Az új fejlesztés lényege, hogy a nyomtatónak nincs szüksége festékpatronra, vagy szalagra, a nyomaton mégis teljes színvilágukban jeleníthetők meg fényképeink. Az eljárás kulcsa a speciális papírokra felvitt, színtelen kristályrétegekben (cián, bíbor és sárga réteg) rejlik, amelyek hő hatására elszíneződnek, kirajzolva a teljes fotót. A rétegeket egy vékony műanyag hártya védi.

A ZINK technológia új távlatokat nyithat meg a mobil nyomtatás és a mobil eszközök területén. Lehetőséget ad például zsebben hordható méretű nyomtatók kifejlesztésére, vagy akár a nyomtatóegység mobiltelefonba, digitális fényképezőgépbe építésére. A hagyományos módszereket persze még nem kell leírnunk, hiszen a ZINK egyelőre a hordozható eszközökre koncentrál, így a nyomtatási méret meglehetősen korlátozott. A jelenleg kínált speciális papír 2 x 3″ (~5 x 7,5 cm) méretű, ami egyelőre nem jelent konkurenciát az otthoni, vagy irodai nyomtatás piacán.

Életképességét természetesen a komolyabb nyomtatógyártók érdeklődése határozza majd meg. A fejlesztők még nem közöltek neveket, hogy mely gyártók veszik át a ZINK eljárást, de jóslatok szerint az erre alapozott készülékek bejelentése még 2007-ben megtörténhet.