Canon EOS-1D Mark III

0

Kompakt digitális fényképezőgépei mellett professzionális DSLR szériáját is frissítette a Canon a régóta várt EOS-1D Mark III modellel. Az elődjei leginkább a hivatásos sport- és riportfotósok körében voltak népszerűek, elsősorban egyedülálló sorozatkészítési sebességük és kiváló minőségük miatt. A gyártó ezúttal is a megszokott réteget célozta meg a géppel, több szolgáltatással gazdagítva az eddig sem lebecsülendő funkciók listáját.

A Canon EOS-1D Mark III legfontosabb újdonságai:

  • Új fejlesztésű, 10,1 megapixeles, 28,1 x 18,7 mm-es CMOS képérzékelő (kb. 1,3x szorzótényezővel)
  • Dual DiGiC III képfeldolgozó processzor
  • ISO100-3200 alap érzékenység (kiterjeszthető ISO50 és ISO6400 értékre)
  • 10 kép/mp sebességű sorozatfényképezés
  • Teljes felbontás mellett (3888 x 2592 pixel) 110 JPEG és 30 RAW kép sorozatban
  • Gyorsabb és pontosabb AF, 19 kereszt-szenzorral
  • További 26 kiegészítő AF pont
  • Felhasználóbarát kereső
  • 300 000 expozícióra kiterjesztett zár élettartam
  • Automatikus és a felhasználó által aktiválható szenzortisztítás
  • Továbbfejlesztett por és vízálló szigetelések
  • 3,0” képátlójú LCD monitor (230 000 képponttal)
  • Live View Shooting funkció
  • Külső Speedlite vezérlés
  • Új, könnyebb energiaellátási rendszer
  • További kiegészítők

Az eddigi hírek szerint a Canon EOS 1D Mark III megjelenését áprilisra várhatjuk. Ára hasonló lesz elődjének nyitóárához (kb. 4000 dollár).

A fényképezőgéppel készült gyári mintafotók az alábbi weblapon tekinthetők meg.

Sajtóközlemény:

Canon EOS-1D Mark III: az új etalon
Továbbfejlesztették a világ leggyorsabb DSLR-jét

2007. február 22., Hollandia, Amstelveen: Az EOS-1D Mark III bemutatásával a Canon új alapokra helyezte a professzionális fényképezést. Másodpercenként 10 kép sebességgel, 10,1 megapixeles felbontásban összesen 110 nagyméretű JPEG-kép (RAW-formátumban 30) elkészítését lehetővé téve az EOS-1D Mark III átveszi az EOS-1D Mark II N-készülék helyét, s ezzel a világ leggyorsabb digitális SLR-eszközévé válik.
Az új fényképezőgép nagy felbontás mellett is meglepően nagy képfeldolgozási sebessége a Dual DIGIC III processzoroknak köszönhető, mindezek képminőségre gyakorolt hatását fokozza, hogy az EOS-sorozat új modellje elsőként kínál 14 bites színmélységű képkezelést.

A teljesen új koncepciókra alapozott fejlesztési elképzelések olyan új funkcióknak és fejlesztéseknek adnak helyet a Canon zászlóshajóját jelentő EOS-1-es sorozathoz képest, mint például a 3.0” LCD-kijelző Live View üzemmóddal, az EOS integrált tisztítási rendszer, az új autofókuszrendszer 19 keresztező típusú érzékelővel és a 63 zónás fénymérési funkció. A fényképezőgép APS-H-méretű (28,1 x 18,7 mm) CMOS-érzékelője a megszokottnál szélesebb 100-3200 ISO érzékenységi tartományt tesz lehetővé, amely L:50 és H:6400 értékig bővíthető.

„Az EOS-1D Mark III magában hordozza mindannak az újraértékelését, amit a Canon az EOS kifejlesztésének több mint 20 évében megtanult” – jelentette ki Tsunemasa Ohara, a Canon fényképezőgép-fejlesztési központjának vezérigazgatója. „E fényképezőgép kifejlesztését újra tiszta lappal kezdtük. A fényképkészítés folyamatának minden egyes lépését továbbfejlesztettük, a tervekre vonatkozó minden döntést újra értékeltük, így eljutottunk egy olyan fényképezőgéphez, amely az ismert EOS-ergonómiát jelentősen javított műszaki jellemzőkkel egyesíti.”

Az EOS-1D Mark III legfontosabb jellemzői:

  • 10,1 megapixeles APS-H CMOS-érzékelő
  • 10 kép/mp folyamatos felvétel (egészen 110 képig)
  • Dual DIGIC III processzorok
  • Új autofókusz-rendszer 19 keresztező típusú érzékelővel
  • EOS integrált tisztítási rendszer
  • ISO 3200 (H:6400-ra bővíthető)
  • 3,0 hüvelykes LCD-kijelző Live View üzemmóddal
  • Szélesebb, világosabb kereső
  • Képstílusok

Profi fotósok mondják
Az EOS-1D termékvonal nagy népszerűségnek örvend a világ vezető sport-, riport- és természetfotósai körében. Nemzetközi ügynökségek – mint az AFP, a Getty és a Reuters – a Canon készülékeit választották fotósaiknak. „Nagyszerű dolog együttműködni a Canon fejlesztőivel, mert hallgatnak a gyakorló profi fotósokra és műtermi fényképészekre. A részletekre való odafigyelés és az innováció gyorsasága teszi az EOS-t a legjobb választássá” – mondta Stephen Munday, a Getty Images szerkesztőségének igazgatója.

Kivételes képminőség
A Canon Dual DIGIC III processzorok eddig sohasem tapasztalt sebességet, érzékenységet és képminőséget biztosítanak. A bekapcsolástól számított 0,2 másodpercen belül elkészíthető az első felvétel, így az EOS-1D Mark III több mint 100 megapixelnyi képadatot képes rögzíteni és feldolgozni másodpercenként – gyorsan kiürítve a képpuffert (ami egy sorozatban összesen 110 kép elkészítését teszi lehetővé). A képek feldolgozása 14 biten történik, így a teljes színmélység akár 16 384 árnyalat is lehet képpontonként, ami hatalmas előrelépés, ha a 12 bites képek 4096 árnyalatával hasonlítjuk össze.
A harmadik generációs CMOS-érzékelő olyan újfajta képpont-elrendezést alkalmaz, amely együttműködik a képfeldolgozó processzorba integrált zajcsökkentő áramkörrel, így végeredményben ISO 3200 beállítás esetében is remek képminőséget biztosít. A H:6400-ra bővítés opcióját hír- és sporteseményeken dolgozó szakemberek hasznosítják majd olyan helyszíneken, ahol a vaku használata nem megengedett, vagy nem kívánatos.

Nagyobb pontosság, hatékonyabb vezérlés
A Canon fejlesztő-mérnökei újratervezték az autofókusz-rendszert és a beépített 19 keresztező típusú érzékelőt is, ennek köszönhető, hogy például az f/2,8-as érzékenységgel, az AF-terület középpontján kívül eső témái jobban feldolgozhatók, ráadásul a fényképezőgép további 26 AF-segédpontot használ az AF-keresés javítása és a nagyobb pontosság érdekében. A hivatásos fotósok kérésének megfelelően a fényképezőgép hátoldalán elhelyezett speciális AF-gomb lehetővé teszi, hogy a felhasználó egy mozdulattal be- vagy kikapcsolja az autofókusz módot anélkül, hogy a keresőről elvenné tekintetét. A kereső világosabb lett, és nagyobb látószöget biztosít. A fényképezőgép új, 63 zónás mérőrendszere nagyobb expozíciós vezérlést nyújt a felhasználóknak.

Új LCD – Live View üzemmóddal
A világos 3,0” LCD-kijelző 230.000 pixel felbontással jeleníti meg a látványt a pontos képkivágás és képmegtekintés érdekében. Az EOS-nál új a Live View mód, mely lehetővé teszi, hogy az alkotó fotós képkivágást készítsen anélkül, hogy a keresőbe nézne – ez különösen hasznos, ha kényelmetlen pozícióban kell fényképezni.
Az EOS-1D Mark III menürendszerét is teljesen újratervezték, a nagyméretű LCD előnyeit kihasználva könnyebben olvashatók és használhatók a menüpontok. Az 57 beállítható egyéni funkció a felhasználónak még több lehetőséget ad a fényképezőgép beállításainak testreszabására, napi munkaigényeinek megfelelően. Az új My Menu opció lehetővé teszi, hogy a fotós a gyorsabb hozzáférés érdekében külön menüben tárolja a gyakran használt beállításokat. Olyan tartozékok beállítása, mint például a Speedlite 580EX II és Wireless File Transmitter WFT-E2 (amelyek a mostani bejelentés-sorozat részei) közvetlenül az LCD-ről vezérelhető.

Tökéletes megbízhatóság
Az EOS-1D Mark III számos egyéb praktikus fejlesztést is tartalmaz. A zár tartóssága 50%-kal javult, így egészen 300 000 ciklusig biztonsággal használható, a burkolatot por- és páravédő tömítésekkel ellátott magnéziumötvözet védi.
Az EOS integrált szenzor-tisztítási rendszere további megbízhatóságot jelent az érzékelőbe jutó por csökkentésével, ezzel minimalizálva a manuális tisztítás szükségességét. A rögzített képek meghibásodásának elkerülése érdekében az LCD-kijelzőn figyelmeztetés jelenik meg (amelyet egy figyelmeztető hang is megerősít), ha a memóriakártya ajtaja nyitva van, miközben a rendszer még képeket ír.
A készüléken videó-kimenet (NTSC és PAL-formátumban való megjelenítéshez) és USB 2.0 kapcsolat található.

Kompatibilitás és tartozékok
A Canon az EOS-1D Mark III bemutatkozását a professzionális EOS-rendszerhez használható számos tartozék bemutatásával tette emlékezetesebbé.

  • EF 16-35mm f/2.8L II USM – Gyors, különösen nagy látószögű, zoom objektív, amely kivételes képminőséget biztosít a rekesztartományban.
  • Speedlite 580EX II – A Speedlite 580EX frissítése, amely időjárás-álló használatot kínál az EOS-1D Mark III-hoz csatlakoztatva.
  • Wireless File Transmitter WFT-E2 – Kisebb, könnyebb és sokoldalúbb, mint elődje: a WFT-E2 felgyorsítja a munkafolyamatokat azáltal, hogy lehetővé teszi a vezeték nélküli képtovábbítást felvétel közben.
  • Original Data Security Kit OSK-E3 – Ellenőrzi a fényképezőgéppel készített fényképek hitelességét és támogatja a képtitkosítást a még nagyobb biztonság érdekében.

Szoftverek
Az EOS-1D Mark III a fotósok munkáját segítő komplett szoftvercsomagot is tartalmaz. Ebben megtalálható a Digital Photo Professional (DPP), egy hatékony RAW-konverter, amely teljes RAW-képfeldolgozást biztosít. A DPP olyan fényképezőgép-jellemzőket is támogat, mint például a szennyeződéstörlési adatok és a képstílus. A szoftvercsomag része az ImageBrowser, a Zoom Browser és a Photostitch is.

Az alkalmazott technológiák

CMOS
A Canon CMOS-technológiája a vállalat egyik fő versenyelőnye, amely a zajcsökkentési áramkörnek köszönhetően minden egyes képponthelyen gyakorlatilag zajmentes képet eredményez. A CCD-technológiával összehasonlítva a Canon CMOS-érzékelőinek alacsonyabb energiafogyasztása hosszabb akkumulátor-élettartamot eredményez.
A jelátalakítást a Canon CMOS-érzékelőiben minden egyes képponthelyen egyéni erősítők kezelik. A rendszer elkerüli a szükségtelen töltésátviteli műveleteket, nagymértékben felgyorsítva ezzel a képfeldolgozó processzor jelérzékelési folyamatát. A zajkeltés alacsony, az energiafelhasználás korlátozott, a képarány-potenciál pedig gyorsabb.

EOS integrált szenzor-tisztítási rendszer
Az EOS integrált szenzor-tisztítási rendszer az érzékelőre jutó porral három fronton veszi fel a harcot: csökkenti, taszítja, majd eltávolítja.
Csökkentés
A gép belső mechanikája minimális szennyeződést okozva dolgozik. A vázsapka áttervezésénél is fontos szempont volt, hogy csak a minimális szennyeződést engedje át.
Taszítás
A szenzor előtt található félig-áteresztő szűrő felületén egy antisztatikus bevonat tartja távol a szennyeződést.
Eltávolítás
A Self-Cleaning Sensor Unit (Öntisztító szenzor-egység) minden bekapcsolás után (átlagosan egy másodpercig) nagyfrekvenciájú vibrálást alkalmaz a szennyeződések eltávolítására a félig-áteresztő szűrőről. Az üzemkész állapot utáni azonnali expozíció elérése érdekében ez a funkció azonnal kikapcsolódik az exponáló gomb félig való lenyomásával egyidejűleg. Bekapcsolás utáni közvetlen fényképezéskor a rendszer ezt a funkciót azonnal letiltja, amikor a zárkioldót lenyomják.
A Canon ezen túlmenően kidolgozott egy belső portörlő adatrendszert, amely feltérképezi a látható port az érzékelőn. A por automatikusan törölhető a fénykép elkészítése után a Digital Photo Professional szoftverrel.

Képstílus
A Képstílus-előbeállítások leegyszerűsítik a képminőség vezérlését a fényképezőgépen. A Képstílus-előbeállítások különböző filmtípusokhoz rendelhetőek – mindegyik külön színreakciót nyújt. Az egyes választható előbeállításokon belül a fotósok beállíthatják az élességet, a kontrasztot, a színtónust és a telítettséget. A fényképezőgép gyári beállításai alapján azonnal használható JPEG-képeket alkot anélkül, hogy további menübeállításokra lenne szükség. Egy RAW-képre vonatkozó Képstílus-előbeállítás módosítható a Canon Digital Photo Professional szoftverben. A hat előbeállítás a következő:

  • Szabványos – tiszta, élénk képek esetén, amikor nincs szükség utómunkálatokra
  • Portré – optimalizálja a színtónust és a telítettséget, illetve gyengíti az élességet a tetszetős bőrtónus érdekében
  • Tájkép – erőteljesebb zöld és kék színek, erősebb élesítés, így a hegyek, fák és épületek körvonalai tisztábbak lesznek
  • Semleges – utómunkálatokhoz ideális beállítás
  • Alkalmazkodó – úgy állítja be a színt, hogy alkalmazkodjon a tárgy színéhez, amikor a felvétel 5200 K alatti színhőmérsékleten készül
  • Monokróm – fekete–fehér felvétel esetén szűrőhatással (citromsárga, narancssárga, vörös és zöld) és tónushatással (szépia, kék, lila és zöld).

Szoftverek

Digital Photo Professional Szoftver
A Digital Photo Professional szoftver nagysebességű, csúcsminőségű, veszteségmentes RAW-képkezelést biztosít. A Digital Photo Professional a képbeállítás valós idejű és azonnali alkalmazását nyújtja, lehetővé téve az olyan RAW-kép variánsok kezelését, mint a fehéregyensúly, dinamikus tartomány, expozíció-kompenzáció és színtónus. A képek a fényképezőgépben rögzíthetők sRGB-vel vagy Adobe RGB színtérrel. A Digital Photo Professional támogatja az sRGB, Adobe RGB, ColorMatch RGB, Apple RGB és Wide Gamut RGB színteret. ICC (International Colour Consortium) profilok adhatók a TIFF vagy JPEG-képekhez, amikor RAW-formátumból konvertálják őket. Mindez hű színreprodukciót tesz lehetővé olyan szoftveralkalmazásokban, amelyek támogatják az ICC-profilokat, mint például az Adobe Photoshop. A hatékonyság növelése érdekében egy sor képbeállítás alapbeállításként elmenthető és később előhívva alkalmazható.
A Digital Photo Professional legújabb verziójának fejlesztései a következők: háromszor gyorsabb kép-előnézet, továbbfejlesztett zajszűrő eszköz, valamint és a TIFF és JPEG-képek egyidejű, kötegelt feldolgozása.

EOS-segédprogram
Az EOS-segédprogram legújabb verziója elengedhetetlen támogatást nyújt a távoli felvételvezérléshez, fényképezőgép-beállításhoz, távoli Live View támogatáshoz és az új Original Data Security Kit OSK-E3 és Wireless File Transmitter WFT-E2 tartozékok beállításához. Az EOS-segédprogram beállítható, hogy ellenőrizze a „működő” mappákat, automatikusan átnevezze és mozgassa a bejövő képeket egy strukturált fájlrendszerbe – ideális Wi-Fi-átvitelhez vagy kereskedelmi és stúdiófotósoknak, akik közvetlenül a számítógépbe szeretnének fényképezni.