Kodak EasyShare Z885 és Z712 IS

0

Kodak EasyShare Z885

A kompakt kategória képviselője a Kodak EasyShare Z885, amely az átlagtól nagyobb, 5x zoomátfogást kapott. Az így nyújtott ekvivalens látószög 36-180 mm-es kisfilmes objektívnek megfelelő. A fényerő F2,8-5,1. Nagyobb gyújtótávolságnál, vagy gyengébb fényben sok esetben már nehéz éles képet készítenünk (kézben tartott géppel), ezért a Kodak egy digitális stabilizációs móddal is felszerelte az EasyShare Z885-öt. Ez az érzékenység növelésével próbál rövidebb záridőt elérni, így elejét véve a bemozdulásnak. Az érzékenység emiatt egészen tág határok között, ISO 80-8000-ig állítható, bár magasabb érték használatára csak alacsonyabb felbontásokban van mód.

A legnagyobb, valóban képalkotásra hasznosuló felbontás 8,1 megapixel. A fényképezőgép hátulján egy 2,5” képátlójú, 115 000 pixeles LCD monitort helyeztek el. Ebben a gépben is megtaláljuk a képminőséget javító Perfect Touch technológiát, a beépített képeffekteket és a fotók megosztására szolgáló Sharing funkciót. Kezelésénél az egyszerűség volt a fő szempont, így expozíciós beállításait tekintve automatikus.

Videóink mellé hangot is rögzíthetünk, maximális felbontásuk pedig 640 x 480 lehet, 30 kép/mp sebesség mellett. Tömörítésük MPEG-4 formátumban történik. Mentésükhöz 32 MB beépített memória áll rendelkezésre, ami bizony hamar betelhet, így érdemes nagyobb kapacitású SC/SDHC vagy MMC memóriakártyát is beszereznünk a géphez. Az áramellátás 2 db AA méretű elemről, vagy akkumulátorról lehetséges.

A Kodak EasyShare Z885 májusban jelenik meg, 199,95 dolláros bevezető áron

Kodak EasyShare Z885

Nagyobb testvére a Kodak EasyShare Z712 IS már egy igazi „SLR-like” fényképezőgép, amely folytatja a Z-széria ilyen irányú hagyományait. A hagyományok elsősorban a nagy zoomátfogást jelentik, ami jelen esetben 12x. Kisfilmes értéken 36-432 mm-nek megfelelő látószöget kapunk, F2,8-4,8 fényerővel. A nagy zoomátfogás mellé valódi, optikai képstabilizátor is jár, erre utal a gép nevének ‘IS’ (Image Stabilizer) rövidítése. Az objektív elé külön megvásárolható kiegészítőket (szűrőket, nagylátószögű és telekonvertereket) illeszthetünk.

A 7,1 megapixeles Kodak EasyShare Z712 IS automata működése mellett számos kézi beállítást is kínál, mint például a rekesz- és záridő előválasztás, vagy a teljes manuális üzemmód. Érzékenysége ISO 80 és ISO 3200 között állítható, a nagyobb tartományokban alacsonyabb felbontás mellett. A manuális beállítások mellett sok automatikus képjavító, illetve szerkesztő szolgáltatást is kapunk. Ilyen a Kodak Perfect Touch technológiája, illetve a gépen belüli vörösszem szűrés. Az elkészült fotókat utólag szerkeszthetjük, vághatjuk, vagy elküldhetjük ismerőseinknek a Kodak EasyShare megosztó rendszerével.

Az MPEG-4 ben tömörített videófájlok maximális mérete 640 x 480 pixel lehet, a felvételi sebesség pedig 30 kép/mp. Természetesen a kép mellé hang is rögzíthető. Belső memóriája 32 MB-os, amit külön kapható SD vagy MMC memóriakártyákkal bővíthetünk. A fényképezőgép alaptartozéka egy újratölthető lítium-ion akkumulátor is.

A Kodak EasyShare Z712 IS áprilistól lesz kapható. Nyitóára előreláthatólag 299,95 dollár lesz.