Mégis lesz Sigma DP1?

0

A tavalyi Photokina kiállításon már alaposan megszellőztetett Sigma DP1 körül az utóbbi hónapokban elcsitultak a hullámok. A PMA 07 apropóján azonban újra előkerült a név és a Sigma ma közzétett egy adatlapot, valamint megerősítette a megjelenést. Sajnos pontos dátumot és árat még mindig nem közöltek.

A kompakt fényképezőgép ugyanazt a méretű (20,7 x 13,8 mm) Foveon X3 CMOS érzékelőt kapja, mint a Sigma S14. Ez kb. 8x nagyobb, mint egy átlagos méretű kompakt fényképezőgép érzékelője. A maximális képméret 2652 x 1768 pixel, de három, különálló rétegen, így az effektív képpontszám 14 megapixel. A képminőségről és sebességről a Sigma TRUE processzora gondoskodik.

A Sigma DP1 fix, 16,6 mm-es gyújtótávolságú objektívet kap, F4 fényerővel. Kisfilmes értéken ez 28mm-es nagylátószögnek felel meg. Az optika 5 csoportban 6 lencsetagot tartalmaz, az élességállítás 30 cm-től végtelenig lehetséges. A 9-pontos autofókusz a többi kompakt géphez hasonlóan kontraszt érzékelős. A gyűrűs kézi élességállításhoz (Focus Aid) rásegítést is kapunk.

A fényképezőgép 12 bites, tömörítetlen RAW és 8 bites JPEG képeket képes menteni. Utóbbiakat három tömörítési fokozatban (High, Medium, Low). Lehetőségünk lesz mozgóképet és hangmegjegyzést is készíteni.

A záridő 15-1/4000 mp között állítható akár kézzel is, de emellett lehetőség lesz a rekesz és a fehéregyensúly manuális, féleautomata illetve automata beállítására is. Az expozíció korrekció +/- 3 Fé között végezhető, 1/3 lépésekben. A készülék érzékenységi tartományát még nem hozta nyilvánosságra a gyártó.

A belső felnyíló vaku 0,3 -2,1 méter között biztosít kellő megvilágítást. Nagyobb teljesítményhez használhatunk külső villanót, a DP1 vakupapucsára csatlakoztatva.

Oldalán 3 kimenet található (USB 2.0, videó és audió. Hátulján egy 230 000 pixeles 2,5 LCD kijelzőt helyeztek el. A Sigma DP1 alaptartozéka egy lítium-ion akkumulátor és a hozzá való töltő. Kapunk hozzá lencse- és vakupapucs védő sapkát, vállpántot és egy tokot is. Külön megvásárolható kiegészítőként egy külső keresőt (VF-11) és egy adapterrel felhelyezhető napellenzőt (HA-11) is bejelentettek.

Alábbi adatlapunk, már a frissített (bár még nem teljes) adatokat tartalmazza.