Canon Digital Ixus 950 IS – fém burkolattal

0

A Canon nyári termékfrissítése során az ultrazoom családja mellett az ultrakompakt IXUS sorozattal is foglalkozott.

A Canon új Digital Ixus 950 IS fényképezőgépe a korábbi 850 IS nagyobb felbontású változata, bár történt az új modellen jópár változtatás.

Elsőként érdemes az objektívet megvizsgálni, a korábbi 28-105 mm-nek megfelelő gyújtótávolság a Digital Ixus 950 IS-nél 35-140 mm-re változott. Kicsivel megnőtt tehát a zoomátfogás, viszont „elveszett” az igazi nagylátószög.

A stabilizált objektívvel ellátott, könnyű, mégis fém burkolatú digitális fényképezőgép 8 Mpixeles felbontásban képes elkészítei a fotókat.

Alaposabban szemügyre véve a specifikációkat az is kiderül, hogy a 950 IS-be már a Canon új képfeldolgozó rendszere, a DiGiC III került, amely rendelkezik arcfelismerő algoritmussal is, így az új modell arcfelismerő fókuszrendszerrel és fényméréssel is büszkélkedhet. Szintén a DiGiC III tette lehetővé, hogy a VGA felbontású videók akár 4 GB fájlméretig legyenek rögzíthetők.

A képek komponálása 2,5″-os LCD-n vagy átnézeti keresőben történhet, a felvételek SD vagy SDHC memóriakártyára kerülnek. A gép energiaellátásáról Li-ion akkumulátor gondoskodik, mely CIPA ajánlású mérések szerint 230 kép elkészítéséig nyújt elegendő energiát.

Canon Digital Ixus 950 IS gyári mintafotók.

A Canon Digital IXUS 950 IS főbb jellemzői:

  • CCD: 8,3 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO80-1600 érzékenység
  • Objektív: 4x-es zoomátfogás, 35-140 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,8-5,5 fényerő, 2 cm makró
  • stabilizált optika
  • átnézeti kereső
  • LCD: 2,5″
  • 640×480 pixeles videórögzítés 4 GB fájlméretig
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC kártyahely
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

Digital IXUS 950 IS – magyar nyelvű menüvel
Arcfelismerési funkció, optikai képstabilizátor, DIGIC III

Amstelveen, Hollandia, 2007 május 7.: A Canon bemutatta a 8 megapixeles Digital IXUS 950 IS fényképezőgépet, amely a díjnyertes Digital IXUS 800 IS továbbfejlesztett változata. Háromféle metálszínű ház, ívelt formák jellemzik az első látásra is megnyerő új modellt, amely 4-szeres optikai zoom objektívvel, optikai képstabilizátorral és DIGIC III képfeldolgozó processzorral rendelkezik. A nagyobb képfeldolgozási sebesség és a fejlettebb zajcsökkentés mellett a DIGIC III felkínálja az „Arcfelismerés” és a „Vörösszem-korrekció” funkciókat is.

Az új tulajdonságok között találjuk az Auto ISO eltolással kibővített ISO 1600 érzékenységet, valamint a 2,5” képátlójú PureColor LCD kijelzőt, amely karc-álló bevonatot kapott. Az új funkciók között megtaláljuk a „Ritka időközű videó” és a „Kreatív fényeffektusok” módot is.

A Digital IXUS 950 IS főbb jellemzői:

  • 8,0 megapixeles felbontás
  • 4-szeres optikai zoom 35-140 mm (35mm ekvivalens) UA lencse, optikai képstabilizátorral
  • Vonzó megjelenés – érintésre működő vezérlőtárcsa
  • DIGIC III processzor „Arcfelismerése AF/AE/FE” funkcióval és képzaj-csökkentési technológiával
  • Vörösszem-korrekció lejátszáskor
  • 2,5” képátlójú nagyfelbontású PureColor LCD
  • ISO 1600 és Auto ISO eltolás
  • 18 felvételi mód, Kreatív fényeffektusokkal és Saját szín effektusokkal
  • 30 kép/mp-es VGA és „Ritka időközű videó”
  • Gyorsgomb a kedvenc funkciók azonnali eléréséhez

“A Digital IXUS sorozatban a Canon optikai öröksége találkozik a vállalat kutatás-fejlesztési eredményeivel.” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging, Europe vezetője. “A Digital IXUS 950 IS nemcsak elődje jelentős sikereire épít, hanem olyan új megoldásokat is tartalmaz, amelyek az amatőr és profi fotósok számára különösen vonzóak lesznek.”

Arcfelismerési funkció a jobb csoportképekért
A Canon saját fejlesztésű DIGIC III képfeldolgozó processzora végzi el az Arcfelismerés funkcióval kapcsolatos optimalizálási feladatokat is. Az „Arcfelismerés AF/AE/FE” automatikusan érzékel a képen akár 9 emberi arcot, majd ezekhez mérten állítja be az élességet, az expozíciót és a vakuteljesítményt. A lejátszás közben használható vörösszem-korrekció helyett a felhasználó manuálisan is csökkentheti a vörösszem-hatást.

4-szeres optikai zoom optikai képstabilizátorral
A kompakt fényképezőgépek érzékenyek a kép bemozdulására. A Canon 70 éve tartó innovációs munkájának eredményeként olyan lencsetagokat és megoldásokat fejlesztett ki, amelyek segítenek ezen a problémán. A Digital IXUS 950 IS a Canon lencse-eltoláson alapuló optikai képstabilizátor technológiáját alkalmazza, amely kompenzálja a kéz mozgásából adódó bemozdulásokat. A technológia lehetővé teszi, hogy akár 3 értékkel nagyobb záridőket használjunk a kép elmosódása nélkül, ami különösen hasznos teljes „tele” állásnál, vagy a „Makró” használatánál. Az objektív egy kivételesen magas törésmutatójú lencsetagot (UA) is tartalmaz, amellyel eléri a 35-140 mm (35mm ekvivalens) fókusztartományt.

Még jobb LCD
A nagyfelbontású (230000 pixeles) PureColor LCD kijelző több előnnyel is bír. A színtónusok 30%-kal javultak, a nagy látószög fényvisszaverődés-gátló bevonattal egészül ki, így erősebb fényben is kiválóan látható a kijelzőn megjelenített kép. A kijelző felületét karcálló bevonat védi az ütődések okozta sérülések ellen.
Felvételkészítés közben a záridő és a blende értékei is láthatók a kijelzőn. Az Auto ISO és Nagy ISO Auto érzékenységek esetén az LCD-n megjelenik az ISO érték is. A beállításokat a fényképezőgép EXIF adatok részeként elmenti, így azok lejátszáskor is láthatók.

Nagy ISO funkció
A Digital IXUS 950 IS rendelkezik az ISO 1600-as érték beállítási lehetőségével is, amely ideális beltéri, vagy gyengén megvilágított helyszíneken történő fotózáshoz, így akár vaku nélkül is hibátlan felvételek készthetők például koncerteken vagy kiállításokon. Az új „Auto ISO eltolás” funkció gombnyomásra lehetővé teszi az elmosódás elkerülését az ISO érzékenység automatikus növelésével – egyben a záridő automatikus csökkentésével.

Új, kreatív opciók
Összesen 18 felvételi mód áll rendelkezésre, többek között a „Kreatív fényeffektusok” is, amely a képstabilizátor és a hosszú expozíciós idő segítségével a felhasználó által kiválasztott alakzatokat (például csillagokat, szíveket vagy virágokat) hoz létre az éjszakai felvételek hátterében látható fénypontok körül.
A „Ritka időközű videó” mód a lassan változó jelenetek – például úszó felhők, vagy egy virág szirmainak nyílása – rögzítését, majd gyorsított visszajátszását teszi lehetővé VGA videó formájában. A készülék 1 vagy 2 másodperces időközönként készít felvételeket, így például egy kétórás mozgás-sorozat 8 vagy 4 perces videóként játszható vissza. Normál VGA-felbontású videók 30 kép/mp-es, QVGA-felbontású videók pedig 60 kép/mp-es képfrissítési sebességgel rögzíthetők.

Kiegészítő információk
Nyomtatás A DIGITAL IXUS 950 IS fényképezőgép „Nyomtatás” menüpontja a közvetlen nyomtatási lehetőségek gyors elérését biztosítja. A PictBridge-kompatibilitásnak köszönhetően a felhasználó számítógép használata nélkül, közvetlenül nyomtathat képeket bármely PictBridge-kompatibilis nyomtatón. A Nyomtatás/Megosztás gomb megnyomásával az aktuális kép azonnal nyomtatható, illetve áttölthető Windows és Macintosh rendszerű számítógépekre.

Nyelvek
A román és ukrán hozzáadásával a felhasználói felület most már a következő 25 nyelven elérhető: angol, német, francia, holland, dán, finn, olasz, norvég, svéd, spanyol, egyszerűsített kínai, hagyományos kínai, japán, orosz, portugál, koreai, görög, lengyel, cseh, magyar, török, thai, arab, román és ukrán.

Memóriakártya
Az SD és MMC memóriakártyákon kívül a fényképezőgépek támogatják az új SDHC formátumú adathordozót is. A gépeket 32MB-os memóriakártyával szállítja a Canon.

A mellékelt szoftverek
A Digital IXUS 950 IS fényképezőgéphez a következő Canon szoftvereket mellékelik:

  • ZoomBrowser EX 5.8 (Windows), ImageBrowser 5.8 (Macintosh): Képek, videók és diabemutatók rendszerezéséhez, szerkesztéséhez, valamint digitális fotóalbumok létrehozására és nyomtatására használható.
  • PhotoStitch 3.1: Panorámaképek létrehozására több képből (Windows és Macintosh).

A szoftverek által támogatott operációs rendszerek: Windows 2000 (SP4), XP (SP1/2), Vista és Macintosh OS X v10.3-v10.4. A fényképezőgép PTP protokollt használja a vezeték nélküli adatátvitelhez Windows XP és Mac OS X gépekre, és az MTP protokollt a képek és videók átviteléhez a Windows Vista gépekre.

Kiegészítők
Az opcionális időjárás- és vízálló tok (WP-DC15) lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy akár 40 m mélységig vízalatti felvételeket készítsen. Külön erre a célra tervezett tőkesúlyok (WW-DC1) használhatók a lebegés beállításához.
További tartozékok:

  • Nagyteljesítményű vaku (HF-DC1)
  • Puha bőrtok (DCC-70)
  • Digital IXUS fém és bőr vállszíjak
  • Hálózati adapter (ACK-DC30)

Technológiai ismertető

DIGIC III
A Canon speciális DIGIC III (DIGital Imaging Core) processzora minden alapvető fényképezési funkciót integrálva tartalmaz a maximális hatékonyság elérése érdekében. A fejlett képfeldolgozó algoritmusok tökéletes képminőséget és színvisszaadást eredményeznek, pontos fehéregyensúllyal. A DIGIC II processzoron továbbfejlesztésének eredményei a gyorsabb válaszidők, a fejlettebb képzaj-csökkentő technológia és a Canon „Arcfelismerés” technológiájának támogatása.

Arcfelismerés AF/AE/FE
Az „Arcfelismerés AF/AE/FE” funkció automatikusan felismeri a képen az emberi arcokat (max. 9-et) és az élességet, az expozíciót és a vakut ezekhez optimalizálja. Eldönti, hogy melyik arcok legyenek élesek. Ha a funkció azt érzékeli, hogy nem személyekről készül a felvétel, azonnal visszavált a 9-pontos AiAF autofókusz rendszerre.

iSAPS
Az iSAPS (Intelligent Scene Analysis based on Photographic Space) funkció automatikusan optimalizálja a fényképezőgép beállításait a kép elkészítése előtt. A gép kielemzi a témát és összehasonlítja a Fotótérrel – egy, a gépbe épített, optimális beállítási adatokat tartalmazó adabázissal. Ennek segítségével kiigazítja az expozíciót, a fókuszt és fehér-egyensúlyt, még mielőtt a kép elkészülne.

Nagyon magas törésmutatójú aszférikus (UA) lencsetag technológia
A Canon UA lencséje volt a világ első nagyon magas törésmutatójú aszférikus üveg objektívje. A többi aszférikus lencse anyagánál magasabb törésmutatójú üvegből készült, így kivételesen vékony lencse és kompakt objektív jött létre. Kiváló képminőséget eredményez, emellett elkerüli a szférikus lencséknél tapasztalható képhibák létrejöttét.

Optikai képstabilizátor
A fényképezőgép lencseeltolással működő képstabilizátor (IS) rendszert használ a fényképezőgép mozgásából adódó képelmozdulások ellensúlyozására. A kéz remegéséből adódó mozgások sebességét és szögét rezgésérzékelők fogják fel. Az érzékelők jeleit egy külön erre a célra készített processzor fogadja (akár 4000 jelet másodpercenként), amely meg tudja különböztetni a kézremegésből adódó véletlen mozgásokat és a szándékos mozgatást. A processzor a jeleknek megfelelően mozgatja az egyik lencsetagot úgy, hogy ezzel korrigálja a fényképezőgép elmozdulásait. A pontosság és gyorsaság érdekében a lencsetag parányi kerámia gömbcsapágyakon van felfüggesztve. A kerámiacsapágyak előnye a fémből készült csapágyakkal szemben a kisebb hőtágulási együttható, valamint az, hogy a mágnesesség nem befolyásolja működésüket. A képstabilizátor hatására a fényképezőgéppel akár 3 értékkel nagyobb záridővel is lehet felvételeket készíteni az elmosódás veszélye nélkül.