Canon PowerShot S5 IS – vakupapuccsal

0

A Canon bejelentette a stabilizált ultrazoom sorozatának legújabb tagját, a PowerShot S5 IS-t.

Örömteli, hogy a Canon a PowerShot S5 IS fejlesztése során a szokásos felbontás és LCD méret növelésén túl hasznos funkciókkal is gazdagította új modelljét.

A 8 Mpixelre hízlalt CCD-re ugyanaz az objektív vetíti a képet, mint az előd S3 IS esetén, az érzékenységet azonban kiterjesztették ISO1600-ig.
A fókuszrendszert is megváltozott kissé, az 1 pontos, mozgatható fókuszkeret mellé arcfelismerő rendszer is került a DiGiC III processzornak köszönhetően. Szintén az új képfeldolgozó rendszer hatása, hogy a VGA felbontású videók akár 4 GB hosszúságúak is lehetnek, már nincs 1 GB-os korlát. Természetesen az USM objektív továbbra is használható a videófelvétel során, így a nagy optikai zoom a mozgóképek rögzítésénél is kihasználható.
A képek komponálását elektronikus keresőben, vagy kihajtható és elfordítható 2,5″ méretű (S3 IS-nél még „csak” 2″-os) LCD-n végezhetjük.

Ami vélhetően minden S3 IS tulajdonos szívét megdobogtatja, s a konkurens termékek közül egyértelműen kiemeli az S5 IS-t, az a külső vakuk használatát elősegítő vakupapucs. Erre a Canon rendszervakuit is illeszthetjük, akár az olcsóbb 220EX, a középkategóriás 430EX, vagy a csúcskategóriás 580EX modellt.

A Canon PowerShot S5 IS júliusban kerül a boltok polcaira.

A Canon PowerShot S5 IS-sel készült gyári mintafotók.

A Canon PowerShot S5 IS főbb jellemzői:

  • CCD: 8,3 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO80-1600 érzékenység
  • Objektív: 12x-es zoomátfogás, 36-432 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,7-3,5 fényerő, 1 cm szupermakró
  • stabilizált optika
  • elektronikus kereső
  • LCD: 2,5″, kihajtható-elfordítható
  • 640×480 pixeles videórögzítés 4 GB fájlméretig, sztereó hanggal, felvétel közben használható optikai zoommal
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • SD/SDHC kártyahely
  • 4 db AA méretű elem/akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

PowerShot S5 IS – magyar nyelvű menüvel
A Canon a PowerShot „S”-sorozatban is újít

Amstelveen, Hollandia, 2007 május 7.: A Canon ma bejelentette a 12-szeres zoommal rendelkező, 8 megapixeles PowerShot S5 IS forgalomba hozatalát. Az új kompakt fényképezőgép optikai képstabilizátorral, professzionális optikával és fejlett videorögzítési képességekkel rendelkezik, valamint egy sor olyan új funkciót is tartalmaz, amelyek a hibátlan fotók elkészítésében segítenek.

A DIGIC III képfeldolgozó processzor által felkínált „Arcfelismerés” funkció a csoportképek élességét, expozícióját és vaku fényerejének optimális beállítását javítja, míg az új vörösszem-korrekció funkció a „vörösszem-effektus” hatékonyan eltüntetésében segít (képek lejátszásakor is használható). Újdonság, hogy az optikai képstabilizátor szolgáltatásait a megnövelt ISO 80-1600 érzékenységi tartomány is kiegészíti.
További új elem a nagyfelbontású, 2,5 hüvelyk átlójú, változtatható szögű LCD-kijelző, a további felvételi módok, és a hosszabb videók rögzítési lehetősége. A kompakt váz új vakupapuccsal van felszerelve, amely a legtöbb EX Speedlite külső vakuval kompatibilis. A használható tartozékok listáján szerepelnek nagylátószögű, tele- és makró-objektívek is.

A PowerShot S5 IS főbb jellemzői:

  • 12-szeres optikai zoom objektív ultraszonikus motorral (USM) és UD lencsével
  • optikai képstabilizátor
  • 8,0 megapixeles CCD
  • DIGIC III fejlett zajcsökkentési technológiával és „Arcfelismerés” funkcióval
  • Vörösszem-effektus csökkentés lejátszáskor
  • 2,5”-es nagyfelbontású, változtatható szögű LCD
  • Hosszú VGA videók sztereó hanggal
  • 22 felvételi mód (többek között „Manuális” és 0 cm-es „Szuper Makró” mód)
  • Nagy ISO 1600 és Auto ISO Eltolás funkciók
  • A nagylátószögű, a tele- és a makró-objektívek, valamint Canon EX Speedlite vakuk változatlanul használhatók

Precíziós optika
A 12-szeres optikai zoom objektív (f/2.7 – f/3.5, 36-432 mm) a Canon 70 éves fejlesztői tapasztalatainak köszönheti létrejöttét, és a professzionális EF objektívek tulajdonságaival rendelkezik:

  • Az optikai képstabilizátor technológia csökkenti az elmosódás veszélyét a fényképezéskor, a videók rögzítésekor pedig minimalizálja a kép beremegését. A lencseeltoláson alapuló technológia akár 3 egységgel hosszabb záridő használatát is lehetővé teszi észrevehető elmosódás nélkül.
  • Az ultraszonikus motor (USM) gyors, reaktív zoom-mozgást tesz lehetővé szinte teljesen csendes működéssel, így csökkenti a zavaró működési zaj megjelenését az érzékeny videofelvételeken.
  • Az ultra alacsony diszperziójú (UD) lencsetag nagyobb fókusztávolságok esetén csökkenti a színhibákat, így biztosítja a kiváló színvisszaadást és felbontást.

Az opcionális nagylátószögű és teleobjektívek bővítik a fókusztartományt 27 mm-re, valamint szuper-tele 648 mm-re (35 mm-es filmnek megfelelően). A Szuper Makró mód lehetővé teszi a részletes makró képek készítését 0 cm-es távolságról, az opcionális 500D (58 mm) makrólencse használatával. A Biztonsági zoom anélkül bővíti ki a zoom-tartományt, hogy az interpoláció befolyásolná a képminőséget, így akár 24-szeres zoom (!) mellett is készíthetünk olyan felbontású képet, amely levelezőlap-méretben (10 x 15 cm) fotólabor-minőségben is kinyomtatható. Bekapcsolható a Digitális teleobjektív is, amely további „tele”-állást (1.6x vagy 2.0x) biztosít, a normál optikai teleobjektívek rekeszméret-korlátai nélkül.

Új technológiák a jobb minőségű fotókért
A Canon DIGIC III processzor néhány új, a képminőséget is javító funkcióval rendelkezik. Az „Arcfelismerés AF/AE/FE” funkció akár 9 emberi arcot is automatikusan érzékel a képen, és ennek megfelelően állítja be az élességet, az expozíciót és a vakuteljesítményt. A funkció nagyobb csoportok és távoli vagy mozgó alanyok esetén is jól működik. Egyedül a PowerShot S5 IS fényképezőgép esetén használható az Arcfelismerés AF/AE funkció videó rögzítése közben is, ilyenkor a gép az élességet és az expozíciót is folyamatosan a mozgó alanyoknak megfelelően állítja. A technológia hardver-alapú, ezért ugyanolyan gyorsan reagál, mint a normál AiAF élességállítás.
A vaku segítségével működő vörösszem-korrekción kívül (amely fényképezés közben csökkenti a vörösszem-effektus hatását), rendelkezésre áll lejátszás közben az elkészült fotókra alkalmazható vörösszem-korrekció funkció is, így nincs szükség utólagos számítógépes manipulációra. Ez a technológia az „Arcfelismerés” funkció megoldásait használja a kép elemzéséhez, és az észlelt vörösszem-hatás eltüntetéséhez. A felhasználó ezenkívül kézzel is korrigálhatja az effektust.

Sokoldalúság
A felhasználók visszajelzéseinek hatására a Canon fejlesztői a korábbi 2,0 hüvelyk képátlójú LCD kijelzőt 2,5 hüvelykre növelték, a felbontás pedig 207000 pixelre növekedett. A kijelző bármilyen irányban hajtható, így a felvételkészítés különleges testhelyzetekben is lehetségessé válik – például csípőmagasságból vagy a gépet fej felett tartva.
A nagy ISO érzékenységekkel (akár ISO 1600-ig) történő fényképezést segíti az optikai képstabilizátor és a DIGIC III processzor fejlett zajcsökkentési funkciója. Az új „Auto ISO Eltolás” funkció gombnyomásra megnöveli az érzékenységet – és ezzel lehetővé teszi a záridő csökkentését – ha a felhasználó úgy érzi, hogy a fényképezőgép bemozdulása várható.
Az új vakupapucs külső EX Speedlite vaku, vagy segédvaku-rendszer használatát is lehetővé teszi a természetes vagy különleges megvilágítási hatások eléréséhez.

Kiváló videó funkciók
Az „Arcfelismerés” funkció videó-készítés közbeni használatán túl a PowerShot S5 IS fényképezőgép külön kijelölt videó gombbal is rendelkezik, hogy a felhasználó akár fényképezés közben is azonnal elkezdhesse a mozgóképrögzítést. Az új „Hosszú videofelvétel” mód kibővíti a VGA filmek rögzítési idejét a 30 kép/mp-es képfrissítési sebesség megtartásával. A hangjegyzetek és videofilmek sztereó hangjának hangerejét 64 lépésben lehet állítani, és szélzaj-szűrő is rendelkezésre áll a kiváló hangminőség eléréséhez. A felhasználó a videofelvétel rögzítése közben is készíthet állóképeket.

Kreatív fényképezés
A 22-féle felvételi mód között megtaláljuk a teljesen Automatikus, illetve a Manuális felvételi módot, a Blende-előválasztás, Záridő-előválasztás és Egyedi felvételi módot. A Saját kategóriák funkció az Arcfelismerés és a kiválasztott felvételi mód alapján automatikusan olyan kategóriákba sorolja a képeket, mint Emberek, Tájképek és Események, ezzel megkönnyíti a rendszerezést.
A PowerShot S5 IS néhány olyan funkcióval is rendelkezik, amely főként a gyakorlott fotósok számára jelent előnyt. Az új folyamatos autofókusz a mozgó témát is élesen tartja 1,5 kép/mp-es sorozatfelvételek készítése során. A Biztonsági FE automatikusan szűkebbre veszi a blendét a túl fényes képrészek kialakulásának megakadályozására, ha a témához közel használja a vakut, a Biztonsági MF pedig a manuális élességállítás során segít a fókusz finombeállításával. Rendelkezésre áll az AEB (Automatikus expozíciósorozat) funkció is, valamint lehetőség van élő hisztogram megjelenítésére az expozíció helyes becslése érdekében.
A könnyű használatnak és a fejlett funkcióknak köszönhetően a PowerShot S5 IS fényképezőgép kezdő és haladó fotósoknak is maximális élményt nyújt a fotózás során.

Kiegészítő információk

Nyomtatás
A PowerShot S5 IS fényképezőgépnek saját „Nyomtatás” menüje van a közvetlen nyomtatási lehetőségek gyors eléréséhez. A PictBridge-kompatibilitás segítségével a felhasználó közvetlenül nyomtathat képeket PictBridge-kompatibilis nyomtatón számítógép használata nélkül. A „Nyomtatás/Megosztás” gomb megnyomásával az aktuális kép azonnal nyomtatható, illetve áttölthető Windows és Macintosh rendszerű számítógépekre.

Szoftverek
A PowerShot S5 IS fényképezőgéphez a következő Canon szoftvereket mellékelik:

  • ZoomBrowser EX 5.8 (Windows), ImageBrowser 5.8 (Macintosh), amely képek, videók és diabemutatók rendszerezéséhez, szerkesztéséhez, valamint digitális fotóalbumok létrehozására és nyomtatására használható.
  • RemoteCapture Task 1.7 (Windows és Macintosh), amely a számítógéppel vezérelt fényképezést teszi lehetővé.
  • PhotoStitch 3.1, amely a panorámaképek létrehozását kínálja fel több képből (Windows és Macintosh).

A szoftverek által támogatott operációs rendszerek: Windows 2000 (SP4), XP (SP1/2), Vista és Macintosh OS X v10.3-v10.4. A fényképezőgép PTP protokollt használja a vezeték nélküli adatátvitelhez Windows XP és Mac OS X gépekre, és az MTP protokollt a képek és videók átviteléhez a Windows Vista gépekre.

Kiegészítők
A fényképezőgéphez a következő kiegészítők kaphatók:

  • 1,5x teleobjektív (TC-DC58B)
  • 0,75x nagylátószögű objektív(WC-DC58A)
  • Közgyűrű/napellenző készlet (LAH-DC20)
  • 500D Makró lencse (58mm)
  • Canon Speedlite vakuk (220EX, 430EX, 580EX)
  • HF-DC1 nagyteljesítményű vaku
  • Puha tok (DCC-90)
  • Kompakt hálózati adapter (CA-PS700)
  • Akkumulátor és töltő készlet (CBK4-300)

A fényképezőgép az MMC/SD/SDHC kártyákkal működik, a gyári dobozban egy 32MB-os kártya is található.

Technológiai ismertető

Optikai képstabilizátor
A fényképezőgép lencseeltolással működő képstabilizátor (IS) rendszert használ a fényképezőgép mozgásából adódó képelmozdulások ellensúlyozására. Rezgésérzékelők fogják fel a kéz remegéséből adódó mozgások sebességét és szögét. Az érzékelők jeleit egy külön erre a célra készített processzor fogadja. A processzor a jeleknek megfelelően mozgatja az egyik lencsetagot úgy, hogy ezzel korrigálja a fényképezőgép elmozdulásait. A képstabilizátor hatására a fényképezőgéppel akár 3 értékkel hosszabb záridővel is lehet felvételeket készíteni az elmosódás veszélye nélkül.

Nagyon kis diszperziójú üvegből (UD) készült lencsék
A hagyományos optikai lencsék sosem lehetnek tökéletesek: az egyes lencsetagok színhibákat okoznak, amelyek miatt a képek sem lehetnek tökéletesek. A Canon Ultra-low Dispersion (UD, nagyon kis diszperziójú) üvegből készült lencséi sikeresen csökkentik a kromatikus hibákat. Különösen a szuper-telefotó objektívekben hatékonyak ezek a lencsék, és hozzájárulnak a tiszta, éles, nagy kontrasztú képek létrehozásához.

DIGIC III
A Canon speciális DIGIC III (DIGital Imaging Core) processzora minden alapvető fényképezési funkciót integrálva tartalmaz a maximális hatékonyság elérése érdekében. A fejlett képfeldolgozó algoritmusok tökéletes képminőséget és színvisszaadást eredményeznek, pontos fehéregyensúllyal. A DIGIC II processzoron túlmutató tökéletesedés eredményei a gyorsabb válaszidők, a fejlettebb zajcsökkentő technológia és a Canon Arcfelismerés technológiájának támogatása.

Arcfelismerés AF/AE/FE
Az Arcfelismerés AF/AE/FE funkció automatikusan felismeri a képen az emberi arcokat (max. 9-et) és az élességet, az expozíciót és a vakut ezekhez optimalizálja. Eldönti, hogy melyik arcok legyenek élesek. Ha a funkció azt érzékeli, hogy nem személyekről készül a felvétel, azonnal visszavált az autofókusz rendszerre.

Digitális Teleobjektív és Biztonsági Zoom
A Digitális Teleobjektív hatása hasonló egy, a fényképezőgépre szerelt teleobjektívéhez, azaz egy állandó nagyítást biztosít minden kép számára (1,6x / 2,0x). Azonban, míg az optikai lencse csökkenti a rekeszméretet, így hosszabb záridőre van szükség a használatánál, a digitális változata megtartja a blendeértéket, így csökkenti az elmosódás veszélyét. A Biztonsági Zoom védi a képet az interpolációtól nagyobb mértékű digitális zoom alkalmazása esetén, így erősebb nagyítás érhető el a képminőség romlása nélkül.