Strapabíró Panasonic képérzékelő

0

Az eddig alkalmazott érzékelőgyártó technológiáktól eltérő, sokkal ellenállóbb képérzékelőt jelentett be a mai napon a Panasonic.

A szenzor újításai a hagyományostól különböző mikrolencsék és színszűrők. A tradicionális érzékelőkben műanyag lencséket és festékrétegben felvitt RGB színszűrőket használnak. Ezek túl rideg és az időjárás viszontagságainak kevésbé ellenálló anyagok. A közvetlen napfény, az UV sugárzás, vagy a nagy meleg hatására gyorsabban károsodhatnak. Az új MOS-ban digitális mikrolencsék és fotonikus színszűrők kaptak helyet.

A Panasonic szenzor új mikrolencséi szervetlen anyagból készültek, koncentrikus (gyűrűs) kialakítással, feladatuk pedig ugyanaz, mint hagyományos társaiké. Minél több fényt gyűjteni a fotódiódák részére. Az egyes mikrolencsék fényútja a képmezőn elfoglalt helyük szerint változó. A színszűrők úgynevezett fotonikus kristály technológiával készülnek és az ultraibolya-infravörös tartományok között a teljes fénytartományt átengedik.

A MOS alapú képérzékelő akár 20 évig is képes minőségromlás nélkül ellenállni a közvetlen napfény károsító hatásainak, ezért leginkább hosszú élettartamot igénylő készülékekbe szánják, mint amilyenek az ipari-, vagy biztonsági kamerák.