Idén sem nézünk SED TV-t

0

A Canon elhalasztotta a 2007 utolsó negyedévére ígért, SED (Surface-conduction Electron-emitter Display) tévék értékesítési dátumát. Az újabb csúszás oka a technológiát érintő Egyesül Államokbeli per, amely miatt a sorozatgyártás megcélzott költségkeretét kénytelen volt átlépni a cég. Az új generációs tévék piacra kerülésének időpontja egyelőre még ismeretlen.

A SED technológiát 1986-ban kezdte fejleszteni a Canon, majd 2004-ben a Toshiba-val közösen jelentették be a reménybeli sorozatgyártását. 2007 elején a Toshiba kiszállt az üzletből és az összes SED jogot átadta a Canonnak. Több éves csúszás után a Canon az év végére ígérte az első televíziók leszállítását, ami a fentiek miatt úgy tűnik csúszni fog. A cég nagy reményeket fűz a SED technológiához. Korábbi ígéretei szerint ezévtől 75 000 db, 2010-től pedig évi 3 millió készülék legyártására van kapacitása.

A SED panelek az LCD-hez hasonlóan vékonyak, de a hagyományos, foszfor alapú, katódsugárcsöveshez hasonló technológiát használják, de itt nem egy elektronágyú, hanem minden pixel mögött egy-egy elektron sugárzó dolgozik. Előnyük a kisebb méret mellett a kiváló kontrasztarány (50 000:1) és fényesség (450 cd/m2), a gyors válaszidő (1 ms) és az alacsonyabb fogyasztás.