Adobe Photoshop Lightroom 1.1

0

Az Adobe frissítette Lightroom RAW feldolgozó és képkategorizáló szoftverét, s megjelentette annak 1.1-es verzióját, amelynek próbaváltozata illetve a frissítés már letölthető a cég honlapjáról.

Az alkalmazásba rengeteg újítást építettek be, melyek főként a használatot és használhatóságot érintik (többnyire a PhotoShop CS3 Camera RAW-jának újításai kerültek át, de más fontos változások is történtek).

A fontosabb újítások tőmondatokban:

  • Windows Vista kompatibilitás
  • rugalmas képmenedzsment többgépes munkafolyamatokhoz
  • továbbfejlesztett zajszűrési algoritmus
  • finomított élesítési algoritmus (rádiusz, részletek, mérték, maszkolás)
  • 13 új fényképezőgép RAW fájljának támogatása (Canon EOS-1D Mark III, Fujifilm FinePix S5 Pro, Nikon D40x, Olympus E-410, Olympus SP-550UZ, Ricoh Caplio GX 100, Sigma SD 14, valamint Phase One hátfalak: H 20, H 25, P 20, P 21, P 25, P 30, P 45)
  • feldolgozási adatok XMP fájlban történő tárolása (eddig opcionális volt)
  • új feldolgozási paraméter: clarity (hely kontraszt)

Sajtóközlemény:

Megjelent az Adobe Photoshop Lightroom 1.1

A Lightroom frissítés új funkciókkal, javított nyersfeldolgozással és Windows Vista támogatással szolgál

San Jose, 2007. július 2. – A kibővült funkciókkal és Windows® Vista™ támogatással ellátott Adobe Photoshop® Lightroom™ 1.1 a korábbi felhasználók számára mostantól ingyenes frissítésként tölthető le. A Lightroom 1.1 a többszámítógépes munkafolyamatokhoz rugalmas képkezelő rendszerrel, javított zajcsökkentéssel és élesítéssel és a vezető gyártók, így például a Canon, a Nikon, az Olympus és a Phase One 13 új digitális fényképezőgépének nyersfájl-támogatásával bővült.

„Bár a béta időszak véget ért, örömmel mondhatjuk el, hogy a Photoshop Lightroom legújabb frissítése most is tartalmaz felhasználói visszajelzéseket” – mondja Tom Hogarty, a Photoshop Lightroom termékmenedzsere. „Kitartunk mellette, hogy felhasználói körünkkel folyamatosan együttműködve a program a legjobban megfelelhessen a digitális képalkotó munkafolyamattal szemben támasztott követelményeiknek.”

A Lightroom lehetővé teszi a professzionális fényképészek számára a digitális fényképek tömeges importját, kezelését és bemutatását, ezzel segítve őket, hogy a fényképezőgép mögött több, a számítógép előtt pedig kevesebb időt tölthessenek. A Lightroom 1.1 továbbfejlesztései közé tartozik az új képkezelő rendszer, amely rugalmas többszámítógépes munkafolyamatokat tesz lehetővé. A katalógus alapú rendszer azt jelenti, hogy a fényképészek mostantól a képeket és az információkat gyorsan mozgathatják a számítógépeik között. A Lightroom 1.1 tovább egyszerűsíti a digitális fényképészeti munkafolyamatot azáltal, hogy a programmal kényelmesen lehet már szinkronizálni az új vagy megváltozott fényképeket tartalmazó mappákat. A változások közé tartozik még a javított zajcsökkentés és élesítés, a felhasználói visszajelzések és az ipari szabvány Photoshop technológia kihasználása.

Kiváló minőségű nyersfeldolgozás
A Lightroom az Adobe Photoshop Camera Raw technológiára épít, a JPEG és a TIFF fájlformátumot is támogatja, így egyetlen munkafolyamatban teszi lehetővé a nyerskonverzió elvégzését. A Lightroom 1.1 13 új digitális fényképezőgép támogatásával bővült, így például: Canon EOS-1D Mark III, Fuji FinePix S5 Pro; Nikon D40x; Olympus E-410, és Olympus SP-550 UZ; Ricoh Caplio GX 100; Sigma SD 14; Phase One H 20, Phase One H 25, Phase One P 20, Phase One P 21, Phase One P 25, Phase One P 30 és Phase One P 45. Ez a támogatás azt jelenti, hogy a fényképészek a Lightroomot még a piac legújabb fényképezőgépeivel is használhatják abban a tudatban, hogy a képfájlok most és a jövőben is ismertek lesznek.

Importnál lehetőség van a fájlok átkonvertálására digitális negatív specifikációba (DNG), vagy azok átnevezésére és mappák vagy dátum szerint történő szétválogatására. A DNG a munkafolyamat és archiválás problémáinak megoldása érdekében egy univerzális fájlformátum előállítására irányuló iparági szintű kezdeményezés. Célja az, hogy megszüntesse az új fényképezőgépek befogadása előtt álló akadályokat, miközben a professzionális fényképészek számára azt a hitet adja, hogy digitális portfoliójuk biztonságosan archivált és a digitális képalkotó technológia fejlődésével hozzáférhető is marad.

Árak és beszerzési lehetőségek
Az Adobe Photoshop Lightroom 1.1 verzióját a korábbi felhasználók ingyenesen letölthetik a következő helyen: www.adobe.com. Az Adobe Photoshop Lightroom 299 dolláros áron az Egyesült Államokban és Kanadában megvásárolható az Adobe áruházában a www.adobe.com/store címen, illetve a nagyobb fénykép és szoftver kiskereskedőknél. Minimális rendszerigény: Macintosh OSX 10.4, 1 GHz PowerPC® G4 vagy Microsoft® Windows® XP SP2 vagy Windows Vista Home Premium, Business, Ultimate vagy Enterprise, Intel® Pentium® 4 processzor, 768 MB RAM és 1024 x 768 képernyőfelbontás. Az Adobe Photoshop Lightroom egy univerzális bináris alkalmazás, amely alapból fut majd a PowerPC és az új Intel alapú Macintosh rendszereken.