Szabadtéri óriás-album

0

2007. július 2. és július 8. között Sopronban tekinthető meg az „A kultúra Európája, az urbanitás kulturája” című nemzetközi, szabadtéri fotókiállítás, amely Európa kulturális fővárosait mutatja be 40 óriásnyomaton. A kiállítás a nyár folyamán Egerbe, Pulára, Budapestre és Pécsre is ellátogat.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Sopronba látogat az európai óriás-fotóalbum

A Kulturális Fővárosok életképei a VOLT Fesztivál ideje alatt láthatók a Széchenyi téren

Sopron, 2007. július 2. – Hétfőtől egy hétig Sopronban is látható a „A kultúra Európája, az urbanitás kultúrája” című, Európai Kulturális Fővárosokat bemutató országos szabadtéri fotókiállítás. A 40 kiállított óriásnyomatot mintegy 700 művészi fénykép közül, nemzetközi pályázaton választotta ki a zsűri. A hangulatos városi fotók Győr és Miskolc után érkeztek a „Kékfrankos Városba”; július 8. után egy-egy hétre Egerbe, Pulára, Budapestre, majd végül Pécsre is ellátogat az óriás-fotóalbum.

„A kultúra határtalan – csakúgy, mint a mai Európa és a benne lakó fotóművészek és egyszerű városlakók fantáziája. Ez az egyszerű üzenete az európai városokban készült képeknek – „ – mondta Hidegkuti Gergely, a kiállítást szervező HP Képalkotási és Nyomtatási Üzletágának nagyvállalati termékmenedzsere a hétfői kiállítás-megnyitón Sopronban, mely egyben az országos „fotóalbum-turné” harmadik állomása. Az eseményen részt vett Abdai Géza, Sopron város alpolgármestere, Somogyi Zsófia, a kiállítás művészeti koordinátora, illetve számos fotóművész és kultúra iránt érdeklődő soproni. Mint Hidegkuti elmondta, bízik benne, hogy a népszerű soproni VOLT Fesztivál látogatói egy-egy koncert közötti lazításként ellátogatnak majd a kiállításra is.

Óriásfotók – korlátok nélkül

A HP Képalkotási és Nyomtatási Üzletága 2006. novemberében hirdette meg „A kultúra Európája – az urbanitás kultúrája” című nemzetközi fotópályázatot hivatásos fotósok, fotóművészek részére. „Profi órásnyomtatóink határtalan lehetőséget biztosítanak a felhasználók számára, ezért a kezdeményezésünk célja is az volt, hogy a művészek műfaji megkötöttség és korlátozások nélkül mutathassák be Európa városi életét, illetve az Európa Kulturális Fővárosa címet elnyert települések városi kultúráját” – mondta Hidegkuti. Mint ismert, a kulturális városoknak adott elismerést 1985 óta ítélik oda: Európa-szerte 36 település büszkélkedhet a kitüntető címmel. Magyarországot 2010-ben Pécs képviseli a sorban.

Sokszínű épületek, terek és arcok

Az országos turné keretében látható 40 kiállított fényképet közel 700 fotó közül választotta ki a nemzetközi zsűri. A pályázó fotósok között van több nemzetközileg elismert hazai és külföldi alkotó is. A művészi alkotásokon visszaköszönnek – többek között – Párizs, Lisszabon, Graz, Pécs vagy éppen az idei Kulturális Főváros, Nagyszeben épületei, terei és arcai.

Közönségdíj és -szavazás

A szabadtéri fotókiállítás, melynek képei nagyformátumú HP-nyomtatókon készültek, országszerte látható lesz – Sopron mellett Győrött, Egerben, Pulán, Budapesten és végül Pécsen is megcsodálhatjuk a sokszínű európai városokról készült „óriásalbumot”. A látogatók minden állomáson szavazhatnak az általuk legjobbnak ítélt képre. A kiállítás-sorozat végén a legtöbb szavazatot kapott fotó alkotóját közönségdíjjal jutalmazzák a szervezők.