Canon HG10

0

A Canon nemsokára megjelenő videokamerája a HG10 nevet kapta és a jelenlegi piac legkisebb merevlemezes AVCHD szabványú videórögzítőjével van dolgunk. A beépített 40 GB-os HDD-re akár 15 órányi felvételt is rögzíthetünk. A készülék Full HD CMOS képérzékelőt kapott, vagyis maximális mozgókép felbontása 1920 x 1080 pixel. A képminőség optimalizálásáról a cég DIGIC DV II feldolgozóprocesszora gondoskodik.

A Canon HG10 10x zoomátfogású objektívet, optikai képstabilizátort és 2,7” képátlójú, nagy láthatósági szögű, LCD kijelzőt tudhat magáénak. A készülék kényelmes használatát az Instant AF és a gyorsindítás funkciók is segítik.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

HG10

A világ egyik legkisebb merevlemezre rögzítő AVCHD kamerája

Amstelveen, Hollandia, 2007. augusztus 1.: A Canon ma bejelentette az új HG10-es videokamera piaci megjelenését. A HG10 a világ egyik legkisebb AVCHD típusú, merevlemezre (HDD) rögzítő videokamerája, egyben az első olyan Canon modell, amely mozgókép-rögzítés során kihasználja a merevlemezek hatalmas kapacitását. A HG10 akár 15 órányi HD videofelvétel rögzítésére is alkalmas – vagyis 28 DV-t helyettesít. A HV20 és a HR10 modellekkel együtt a Canon minden vásárló számára tud ajánlani az ízlésének és igényeinek megfelelő HD videokamerát.

A HG10, mint a legmodernebb HD videokamera, különösen a mozifilmrajongók és az ambiciózus filmkészítők számára kínál előnyöket. Egyszerűvé teszi a HD tartalomkészítést, az új navigációs vezérlőtárcsa pedig gyors és könnyű kezelést biztosít felvételkészítés és lejátszás közben. A kamera sok olyan funkcióval rendelkezik, amelyeket a Canon professzionális kameráiból már ismerhetünk – többek között az Instant AF1 funkciót és a Super Range optikai képstabilizátort (OIS)2. A kiváló képminőséget a Canon HD kamera-rendszere biztosítja, amelynek összetevői a Canon HD video-objektív, a HD CMOS3 képérzékelő és a továbbfejlesztett DIGIC DV II4 processzor.

„A HG10 megjelenésével a Canon az eddigieknél is több lehetőséget kínál a felhasználók audio-vizuális élményeinek nagyfelbontású mozgóképekkel történő rögzítésére” – mondta Mogens Jensen, a Canon Consumer Imaging Europe vezetője. „A jelentősen megnövelt tárolókapacitásával és egyszerű adatátviteli lehetőségeivel ez a modell fontos új tagja a Canon HD kameraválasztékának.”

A HG10 jellemzői:

  • A világ egyik legkisebb HD 1080i szabványú, AVCHD formátumban merevlemezre rögzítő videokamerája – akár 15 órányi mozgókép rögzítése is alkalmas
  • Páratlan képminőség a Canon HD kamera-rendszerével
  • Canon Full HD CMOS képérzékelő
  • Canon HD video-objektív 10-szeres optikai zoommal és Super Range képstabilizátorral
  • HD-optimalizált DIGIC DV II processzor
  • Szupergyors Instant AF autofókusz
  • Gyorsindítás: a kamera szinte azonnal felvételre kész
  • Menüpontok könnyű választása és lejátszás az új navigációs vezérlőtárcsával
  • Sokoldalú filmkészítés: a mellékelt Corel PC szoftverrel DVD-k készíthetők és írhatók

Ultrakompakt AVCHD HDD nagyfelbontású kamera

A HG10 a világ egyik legkisebb AVCHD HDD videokamerája. A kivételesen kis méretet azzal érték el a Canon fejlesztőmérnökei, hogy kifejlesztettek egy sajátos hőleadási rendszert, amely megoldást jelent a HDD eszközök túlmelegedési problémáira. A HG10 stílusos és kompakt megjelenésű, a beépített merevlemez óriási tárolókapacitást biztosít, így a felhasználó akár 15 órányi képanyagot is rögzíthet, tehát a kalandkedvelő filmkészítők igényeit is tökéletesen kielégíti.

A kis méret ellenére a HG10 olyan funkció-gazdagsággal rendelkezik, amely csak a jóval nagyobb méretű modelleket jellemzi. A továbbfejlesztett csatlakozók sokféle külső eszköz fogadására teszik képessé a kamerát, így kibővülnek a felvételek minőségének határai. A külső bemenetek (mikrofon és a fejhallgató csatlakozók), lehetővé teszik a hang korábbiaknál is jobb minőségben történő rögzítését és a hangerő pontos beállítását.

A HG10 nagykapacitású akkumulátort használ, amely több, mint egyórás folyamatos rögzítést tesz lehetővé: a merevlemezes rögzítés kapacitásával együtt a szokásosnál hosszabb HD felvételeket lehet készíteni vele. Használható az új Canon BP-2L24H akkumulátor is, amellyel a felvételi idő több, mint kétszeresére növekszik.

Mivel opcionális tele-konverterrel vagy nagylátószögű objektívvel is bővíthetők a kamera képességei, így a HG10 a kreatív filmkészítőknek számára is ideális választás.

Canon HDD

A Canon HDD kamerák esetén már nincs szükség az olyan adathordozók használatára, mint a MiniDV kazetták vagy DVD-k, és jóval hosszabb, akár 15 órás képsorok is rögzíthetők. A felvételek biztonsága érdekében a merevlemezes meghajtó kétszintű ütésvédelemmel rendelkezik, amely megelőzi az erősebb rezgések és hirtelen ütések okozta károsodásokat.

A védelem első szintje egy intelligens ejtésérzékelő, amely automatikusan visszahúzza a merevlemezes egység író-olvasófejét, ha a kamera akár 40 centimétert is zuhan. Ez a megoldás segít megakadályozni azokat a mechanikus sérüléseket, amelyeket az író-olvasófej és a mágnes-korong ütközése okozna. Ezenkívül egy lengéscsillapító-mechanizmus is segít a durva érintkezés megakadályozásában, ha a kamerát 40 cm-nél kisebb magasságból ejtik le.

A Canon HD kamera-rendszer előnyei

A Canon az egyetlen videokamera-gyártó cég, amely a HD kamerák legfontosabb alkatrészeinek tervezését, tesztelését és gyártását is elvégzi. Ráadásul csak a Canon gyárt saját HD videó objektíveket, CMOS érzékelőket és nagyteljesítményű képfeldolgozó processzorokat: ezek az összetevők jelentős versenyelőnyt biztosítanak a Canon számára, mivel a legjobb képminőség előállítását teszik lehetővé.

Canon gyártmányú HD videó-objektív

A 2006-os futball világbajnokságon a felvételek nagy részét Canon video-objektívekkel készítették. A Canon HD videokamerák a világ egyik vezető objektívgyártója által készített objektíveket használják. A HG10 tízszeres optikai zoom objektívjét kifejezetten a HD felvételek készítéséhez tervezték. Két aszférikus lencsetag biztosítja, hogy a fénysugarak ugyanabba a fókuszpontba érkezzenek, így tovább javul az élesség – a speciális bevonat pedig csökkenti a színhibákat, a szellemképek kialakulását és a becsillogást. Ezenkívül a Super Range optikai képstabilizátor kompenzálja a kamera remegéséből adódó képelmozdulásokat. A kétfajta rezgésérzékelővel jelentősen csökkenthetők a rezgések hatásai a teljes frekvenciatartományban. Ennek eredményeképpen a filmfelvételek élesebbek, mint valaha. A rendszer hatékonyan működik állóképek rögzítése esetén is.

Canon HD CMOS képérzékelő

A Canon HD CMOS képérzékelő a HD 1080i szabványnak megfelelő 1920×1080 felbontású felvételek készítésére alkalmas. A világ legnépszerűbb digitális tükörreflexes fényképezőgép-rendszere, az EOS technológiájából továbbfejlesztett HD CMOS képérzékelő modern zajcsökkentési funkciókkal és RGB primer színszűrővel rendelkezik, amely biztosítja az élénk színek rögzítését.

DIGIC DV II processzor

A HD képalkotás megnövekedett adatfeldolgozási igényeihez tervezett DIGIC DV II processzor fejlett zajcsökkentési megoldásokat alkalmaz, az éles, részletgazdag HD képek létrehozása érdekében. A DIGIC DV II felelős az állóképek készítésért is, mivel a videokamera egyben digitális fényképezőgép is. A fényképezést segítő funkciók – például a beépített vaku és a fényerő-hisztogram – segítségével a felhasználó 3,1 megapixeles fotókat készíthet. A processzornak köszönhetően fényképeket HD videó rögzítése közben is lehet tárolni – a felhasználónak nem kell külön átváltania a videó és fényképezés üzemmódok között.

Instant AF

Az először a professzionális XH sorozatú HD kamerákhoz kifejlesztett Instant AF tulajdonképpen egy modern autofókusz-rendszer. Kifejezetten a HD formátum megnövekedett igényeihez fejlesztették ki, és a gyors, pontos automatikus élességállításnak köszönhetően a felhasználó már csak a felvételek megkomponálásával foglalkozhat.

Gyorsindítás

A legtöbb videokamerának néhány másodperce szüksége van ahhoz, hogy bekapcsolás után elkezdhesse a felvételt. A Gyorsindítás funkciónak köszönhetően a Canon kamerák egy másodpercen belül felvételre készek. A funkciónak köszönhetően nem fordulhat elő többet, hogy a filmkészítő a fontos pillanatokat, például egy gyermek első lépéseit kihagyja.

HD felvételek készítése

A HG10 az első Canon kamera, amelyen navigációs vezérlőtárcsát is elhelyeztek a 2,7 inches LCD kijelző keretén. A más digitális eszközökön (például MP3 lejátszókon és mobiltelefonokon) már megszokott vezérlőelem segítségével minden funkció elérhető, így könnyebb a felvételkészítésre koncentrálni. A tárcsa lehetővé teszi a kívánt felvétel könnyebb megtalálását, majd megtekintését a 2,7 inches LCD kijelzőn. Szintén egyszerű a rögzített felvételek HDTV-n történő lejátszása a HDMI csatlakozó és egy kábel segítségével. A kijelző Hard Coat AR (HCAR) bevonattal van ellátva, amely 135-os láthatósági szöget és valósághű színvisszaadást biztosít függőleges és vízszintes irányban is. A HG10 kijelzője eleve nagyobb színtartománnyal rendelkezik, mint más videokamerák kijelzői.

A kamera alkalmas a 25 képkocka/mp-es sebességű, progresszív felvételkészítésre. A Canon egyedi 25p Cinema módja egyesíti a 25p felvételi mód és a speciális CINE beállítások előnyeit, így a felvételnek valódi mozifilm-megjelenést kölcsönöz.

A felvételek USB-kapcsolaton vihetők át számítógépre. A mellékelt, 3 CD-ből álló szoftvercsomag minden olyan programot tartalmaz, amely az AVCHD felvételek kezelését és szerkesztését, a biztonsági mentések elkészítését valamint DVD-k írását lehetővé teszik.