21 Mpixel, teljes képkockán: Canon EOS-1Ds Mark III

0

Bár jelenleg még nincs hivatalos konkurenciája a Canon 36×24 mm-es szenzoros 1Ds sorozatának, a cég frissítette az 1Ds modelljét is.

A 8000 dolláros új vázba 21,1 Mpixeles teljes Leica képkocka méretű, vagyis 36×24 mm-es hasznos felületű CMOS szenzor került. Az érzékenységet ISO100 és ISO1600 között választhatjuk meg, de kiterjeszthetjük ISO50 vagy ISO3200-ra is.
Ahogy a középkategóriába, úgy a felső szegmensbe is bekerült az EOS beépített tisztítórendszere (EOS Integrated Cleaning System).

A képfeldolgozást két DiGiC III processzor végzi. Két darabra azért volt szükség, mert a 21 Mpixeles képekből másodpercenként akár 5-öt is lőhetünk sorozat módban. Az 5 kép/mp-es sebességet a gép 12 RAW vagy 56 JPEG képig tartja.

Az automatikus élességállításhoz 45 AF pont tartozik. Az élőképet a 3″-os LCD-n is megtekinthetjük.

Ennél a váznál is növelték a kereső nagyítását, a korábbi 0,7×-es nagyítású helyett 0,76×-es nagyítású került a gépbe.

A Canon EOS-1Ds Mark III főbb jellemzői:

  • Képérzékelő: 21,1 Mpixel, teljes Leica képkocka (36×24 mm) CMOS szenzor
  • Canon EOS integrált tisztító rendszer
  • ISO100-1600 érzékenység, ISO50 és ISO3200 kiterjesztett érzékenység
  • EF bajonettes objektívek fogadása
  • TTL tükörreflexes kereső 0,76×-es nagyítással, 100%-os lefedettséggel
  • Dupla DiGiC III képfeldolgozó processzor
  • 5 kép/mp-es sorozat, 12 RAW vagy 56 JPEG képig
  • LCD: 3″
  • Élőkép az LCD-n
  • 45 fókuszpont
  • CF kártyahely
  • Li-ion akkumulátor
  • Hi-Speed USB2.0 csatlakozás

A részletes specifikációt adatlapunk tartalmazza, melynek linkje hírünk alatt található.

Sajtóközlemény:

EOS-1Ds Mark III
A Canon új, professzionális fotósoknak szánt 21 megapixeles fényképezőgépe

Amstelveen, Hollandia, 2007 augusztus 20.: A Canon a mai nappal ismét emeli a tétet a professzionális fotózás piacán az új, 21 megapixeles, 5 kép/mp-es felvételkészítési sebességre képes EOS-1Ds Mark III fényképezőgéppel. Az újonnan kifejlesztett 35 mm-es teljes méretű CMOS képérzékelő 14 bites színmélységet produkál, ezzel a Canon új digitális tükörreflexes csúcsmodellje 100MB tömörítetlen méretű, 16 bites TIFF képeket hoz létre. Ez eddig soha el nem ért képfelbontást és élességet jelent a 35 mm-es digitális fényképezés területén.

A kiváló színleképzésen kívül a két DIGIC III processzornak köszönhetően a fényképezőgép 5 kép/mp-es sebességű sorozatfelvételek készítésére is alkalmas – akár 56 nagyméretű JPEG (vagy 12 RAW formátumú) felvétel elkészítésére képes egy sorozatban – amire más, hasonló felbontású gép nem képes. Az ilyen nagyméretű felvételek ilyen sebességgel történő folyamatos elkészítése nagy csábítóerő lehet a stúdiófotósok számára, hogy átváltsanak az EOS platformra.
Az EOS-1Ds Mark III azt az új technológiai platformot örökölte, amelyet először az idei év elején forgalomba hozott EOS-1D Mark III géppel vezetett be a Canon, és amelynek jellemzői a 63 zónás expozíciómérés, a 19 kereszt típusú pontból álló autofókusz rendszer, a 3,0” képátlójú LCD kijelző „Élőkép” móddal, és az EOS integrált tisztítási rendszer. A „Világos Tónusok Prioritása” funkcióval a dinamikai tartomány a világos területek nagyobb színmélysége és részletgazdagsága felé bővíthető. Az új fényképezőgéppel együtt kerül forgalomba a Canon új, ultra nagylátószögű objektívje, az EF 14MM f/2.8L II USM.

„A képminőség és a sokoldalúság eddig sosem látott szintre való emelésével az EOS-1Ds Mark III újradefiniálja a kereskedelmi fotózás hagyományait”, – mondta Karz Suzuki, a Canon Professional Services vezetője. „Ez a fényképezőgép erősíteni fogja a Canon népszerűségét a professzionális stúdiófotósok körében. Az EOS 20 éve tartó fejlesztésének nagy eredménye az EOS-1Ds Mark III, és ez meghatározó mérföldkőnek számít vállalatunk történetében is.”

Főbb jellemzők

  • 21 megapixeles, teljes méretű (35 mm)-es CMOS képérzékelő
  • 5 kép/mp-es sorozatfelvételek, akár 56 felvétel egy sorozatban
  • Két DIGIC III processzor
  • „Világos Tónusok Prioritása” mód
  • Autofókusz rendszer 19 kereszt-típusú érzékelővel és 26 segédponttal
  • EOS integrált tisztítási rendszer
  • ISO 100-1600 érzékenység (bővíthető lefelé 50-re, felfelé 3200-ra)
  • 3,0” képátlójú 230000 pixeles LCD kijelző „Élőkép” móddal
  • Újratervezett kereső, amely nagyobb és világosabb képet mutat

Képminőség
Az EOS-1Ds Mark III olyan képfájlokat hoz létre, amelyek túlszárnyalják a vezető ügynökségek és képadatbázisok által megkövetelt standard felbontást. A harmadik generációs CMOS képérzékelő áttervezett pixelekkel és chipre épített zajcsökkentő áramkörökkel rendelkezik, így még ISO 1600 esetén is biztosítani tudja a kitűnő képminőséget. A 14 bites A/D konverter pixelenként 16384 árnyalatos színmélységet produkál – az átmenetek így még finomabbak, és a színvisszaadás még pontosabb. Az érzékenység ISO 3200-ra való kiterjesztésének lehetősége olyan professzionális fotósok körében tarthat számot érdeklődésre, akik a vaku használata nélkül kénytelenek dolgozni például templomokban és egyéb fényszegény helyszíneken. Azokon a helyeken, ahol a diszkréció fontos, használható a csendes mód, amely addig késlelteti a tükör visszaengedését és az ezzel járó kattanást, amíg az exponáló gombot lenyomva tartják. A „Világos Tónusok Prioritása” módban az esküvői fotókat és tájképeket készítők növelhetik a világos részek dinamikai tartományát ISO 200 érzékenység felett – így az esküvői ruha, a felhők vagy egyéb világos tárgyak is megfelelő tónusokat kaphatnak.

Precizitás és vezérlés
Az autofókusz rendszer 19 kereszt-típusú érzékelőt tartalmaz, akár f/2.8 rekeszméretig is, amelyek úgy vannak elosztva az AF területen, hogy a nem középen levő témák is figyelembe vehetők lehessenek. A további 26 segédpont az AF követés pontosságát növeli.
A vezérlőelemek között található egy külön AF-ON gomb a fényképezőgép hátulján, amely lehetővé teszi az autofókusz azonnali bekapcsolását komponálás közben. A kereső most világosabb és a látómezeje is nagyobb, a 63 zónás fénymérési rendszer pedig az expozíció nagyobb fokú vezérlését biztosítja.

Új LCD kijelző „Élőkép” móddal
A világos 3,0” képátlójú LCD monitor 230000 képpontos felbontással rendelkezik. Az „Élőkép” módban valós idejű kép látható az LCD-n, bekapcsolható négyzethálóval és az expozíciót szimuláló élő hisztogrammal. Az „AF-ON” gomb programozható úgy is, hogy hatására a fényképezőgép egy pillanatra felcsapja a tükröt, és bekapcsolja az autofókuszt az „Élőkép” megjelenítése közben. Stúdió környezetben a távoli „Élőkép” funkció teszi lehetővé a fotós számára, hogy távoli számítógépről, az „EOS Utility” szoftver segítségével komponálhassa a képet, végezhesse el a beállításokat és készíthesse el a felvételt.

Új vezérlőelemek és új menü
Az EOS-1Ds Mark III menüje olyan rendszerű, amelyben nincs szükség görgetésre, így könnyebb olvasni és használni. A korábbi modellek továbbfejlesztésével a „Saját beállítások” és „Egyedi funkciók” négy logikus kategóriába sorolva, összesen 57 egyedi funkció-csoportba kerültek. A felhasználó egyetlen pillantással megállapíthatja, hogy mely alapbeállítások módosultak. A „Saját Menü” opció lehetővé teszi, hogy a felhasználó a leggyakrabban használt beállításokat külön menübe helyezze el, a könnyű hozzáférhetőség érdekében. A szintén most forgalomba került kiegészítők – azaz: a Speedlite 580EX II vaku és a WFT-E2 Vezeték Nélküli Adatátvivő – beállításai közvetlenül a fényképezőgép LCD-jén kontorollálva végezhetők el.
Az új, külön ISO gomb használatával az ISO érzékenység állandóan látható a felső LCD kijelzőn.

Megbízhatóság
A zár tartóssága 50%-kal nőtt, most már 300000 ciklusra is képes. A magnéziumötvözetből készült, por- és vízálló tömítésekkel védett váz védi a fényképezőgép szerkezetét. Az EOS integrált tisztítási rendszer csökkenti a porosodás mértékét, taszítja a port és eltávolítja azt az érzékelőről, így a manuális tisztításra csak nagyon ritkán lehet szükség. A képvesztés elkerülésére figyelmeztető hangjelzés hallatszik, ha képadatok kiírása közben nyitjuk ki a kártyafoglalat fedelét.

Csatlakoztathatóság
A fényképezőgép USB 2.0 csatlakozóval és videó-kimenettel is rendelkezik (ez utóbbi NTSC és PAL rendszerben is használható – „Élőkép” megjelenítésekor a felhasználó és az ügyfél élőben láthatja a képet egy külső monitoron). Az USB kábel a fényképezés közbeni véletlen kicsúszás ellen külön biztosítóval van ellátva.

Kompatibilitás és tartozékok
Az EOS-1Ds Mark III kompatibilis az összes EF objektívvel, EX Speedlite vakukkal, és egyéb tartozékokkal, valamint a nemrégen forgalomba hozott WFT-E2 Vezeték Nélküli Adatátvivővel. A WFT-E2 lehetővé teszi a biztonságos feltöltést FTP-fájlkiszolgálókra, és a távoli hozzáférést HTTP és PTP protokollok segítségével. Az eszköz biztosítja a külső adathordozók, valamint GPS eszközök csatlakoztatási lehetőségét is. A biztonságot és hitelességet előtérbe helyező feladatokhoz jól használható az EOS-1Ds Mark III fényképezőgéppel az OSK-E3 Adatbiztonsági Készlet is.

Új objektív
A fényképezőgéppel egyidőben kerül forgalomba az EF 14MM f/2.8L II USM, a Canon új professzionális L-sorozatú ultra nagylátószögű objektívje, amely az új perspektívákat kereső fotósok számára jelent majd újdonságot. A többi L-sorozatú objektívhez és a Speedlite 580EX II vakuhoz hasonlóan az EF 14MM f/2.8L II USM objektív is az EOS-1Ds Mark III fényképezőgéphez illeszkedő időjárásálló szigeteléssel rendelkezik, így a teljes rendszer víz- és időjárásálló. Az aszférikus és UD lencsetagok kivételes képminőséget hoznak létre a kép teljes méretében. A gyűrűs felépítésű USM autofókusz gyors és csendes, és folyamatosan lehetőséget ad a manuális korrekcióra. A körkörös rekesznyílás kellemes elmosódottságot biztosít a háttérnek, a Super Spectra bevonat pedig megakadályozza a szellemképek kialakulását és a csillogást, amelyet az objektív belső részeiről és a képérzékelőről visszaverődő fény okoz.

A mellékelt szoftverek
Az EOS-1Ds Mark III fényképezőgéphez teljes szoftvercsomagot mellékel a Canon, amely gyorsítja a fényképezési munkafolyamatot. A csomag tartalmazza a Digital Photo Professional (DPP) RAW konverziós/képfeldolgozó szoftvert, amellyel lehetőség nyílik a RAW képek szerkesztésére és kezelésére. A DPP együttműködik a fényképezőgép olyan funkcióival, mint a „Portérkép” készítés és a „Képstílusok”. Mellékelve megtalálható még az EOS Utility, az ImageBrowser/Zoom Browser és a Photostitch.

Technológiai ismertető

CMOS
A Canon CMOS technológiája jelenti a vállalat egyik fő versenyelőnyét. Minden egyes pixelen külön zajcsökkentő áramkör dolgozik, így gyakorlatilag zajmentes képek állíthatók elő. A CCD technológiával összehasonlítva a Canon CMOS képérzékelőinek fogyasztása jóval kisebb, így az akkumulátorok élettartama is nő.
A jelátalakítást a CMOS képérzékelőben az egyes pixeleken elhelyezett egyedi erősítők végzik. Ezzel elkerülhetők a szükségtelen töltésátviteli műveletek, jelentősen növelve a jelek processzorhoz való eljuttatásának sebességét. A képzaj mennyisége is csökken, az áramfogyasztás alacsony marad, és növekszik a felvételkészítés sebessége is.

EOS integrált tisztítási rendszer
Az EOS integrált tisztítási rendszer háromféle módon tartja távol a port a képérzékelőtől: a pormennyiség csökkentésével, portaszítással és poreltávolítással.

  1. A pormennyiség csökkentése: a fényképezőgép belső részeit úgy tervezték, hogy a porosodás minimális legyen. Az újratervezett védősapka megakadályozza a porosodást a sapka kopása esetén is.
  2. Portaszítás: az érzékelő előtt elhelyezett aluláteresztő szűrő antisztatikus bevonatával megakadályozható a por megtapadása.
  3. Poreltávolítás: Az Öntisztító Képérzékelő a bekapcsolás után körülbelül egy másodperces ideig tartó nagyfrekvenciájú rezgésekkel lerázza a port az infravörös szűrőről. Ha bekapcsolás után azonnal szeretne felvételt készíteni, az exponáló gomb félig lenyomva tartásával a funkció ideiglenesen kikapcsolható.

A Canon kifejlesztett egy belső, úgynevezett „Portérképes pornyom-eltávolító rendszer”-t, amely feltérképezi a látható porszemek pozícióját a képérzékelőn. A pornyomok ennek alapján automatikusan eltávolíthatók a képről a legújabb Digital Photo Professional szoftverrel.

Képstílusok
A „Képstílus” beállítások leegyszerűsítik a képminőség beállításait. Az egyes „Képstílusok” a különböző filmtípusokhoz hasonlíthatók – mindegyik külön színvisszaadással rendelkezik. Az egyes beállításokkal a felhasználó befolyásolhatja a képkeménységet, a kontrasztot, a színtónusokat és a telítettséget. A fényképezőgép gyári beállítása azonnal felhasználható JPEG fényképeket eredményez, további menübeállítások használata nélkül. A RAW képekre a Képstílusok a Canon Digital Photo Professional szoftverével alkalmazhatók. A hat beállítási lehetőség a következő:

  • Standard – friss, élénk képek, nincs szükség utómunkálatokra
  • Portré – optimalizálja a színtónusokat és a telítettséget, valamint lágyítja a képet az előnyös bőrtónusok elérése érdekében
  • Tájkép – erősebb zöld és kék színek, keményebb kép a hegyek, fák és épületek körvonalainak kiemeléséhez
  • Semleges – ideális az utómunkálatokhoz
  • Színhű – úgy állítja be a színeket, mintha a témát 5200K színhőmérsékletű megvilágításban fényképezte volna
  • Monokróm – fekete-fehér felvételek, szűrő effektusok (sárga, narancs, vörös és zöld) valamint tónus effektek (szépia, kék, lila és zöld) választékával.

A „Felhasználói Képstílus” pozíció három saját beállítást tud tárolni, illetve a www.canon.co.jp/Imaging/picturestyle/file/index.html oldalról letöltött képstílus-beállításokat. Ezen kívül a felhasználó saját Képstílust is létrehozhat a mellékelt Picture Style Editor szoftverrel.

A mellékelt szoftverek

Digital Photo Professional
A Digital Photo Professional szoftver a RAW formátumú képek nagy sebességű feldolgozására alkalmas. Segítségével valós időben megtekinthetők a képbeállítások módosításai, és azonnal módosíthatók olyan RAW paraméterek, mint fehér-egyensúly, dinamika, expozíció kompenzáció, és színtónusok. A képek rögzíthetők sRGB vagy Adobe RGB színtér használatával. A Digital Photo Professional támogatja az sRGB, Adobe RGB, ColorMatch RGB, Apple RGB és Wide Gamut RGB színtereket.
A RAW formátumból konvertált TIFF és JPEG képekhez ICC (International Colour Consortium) profilok is hozzáadhatók. Ez lehetővé teszi a színek hű visszaadását olyan szoftveralkalmazásokban, amelyek támogatják az ICC profilokat, mint például az Adobe Photoshop. A nagyobb hatékonyság érdekében a képbeállítások el is menthetők, és tetszés szerint visszatölthetők.
A Digital Photo Professional legújabb verziója háromszoros sebességgel állítja elő az előnézeti képeket, rendelkezik egy továbbfejlesztett Zajcsökkentési eszközzel és képes egyszerre feldolgozni a TIFF és JPEG képeket.

EOS Utility
Az EOS Utility legújabb verziója támogatja a fényképezőgép távoli vezérlését, konfigurációját, távoli Élőképes megjelenítést, valamint az OSK-E3 Adatbiztonsági Kit és WFT-E2 Vezeték Nélküli Adatátvivő kiegészítőket. Az EOS Utility használható az „élő” mappák figyelésére, amelynek során lehetséges a képek automatikus átnevezése és struktúrált fájlrendszerbe való rendezése – ideális Wi-Fi adatátvitelhez, vagy olyan kereskedelmi vagy stúdió fotósok számára, akik közvetlenül a számítógépről vezérelve készítenek fényképeket.