Nikon Coolpix P5100 és P50

0

A Nikon frissítette a tavaly kiadott Coolpix P5000-et is. Az idei modell a P5100 nevet kapta és felbontása 12,1 megapixelre hízott. A Nikkor gyártmányú objektív 3,5x optikai zoomátfogást biztosít, ami jelen esetben 35-123 mm-nek megfelelő képszöget jelent, F2,7-5,3 fényerővel. Az objektív optikai képstabilizátorral (VR) is ellátott, amely már az előd modell tesztjében is jól vizsgázott és kb. 3 Fé előnyhöz juttatja használóját.

Nikon Coolpix P5100

Nikon Coolpix P5100

A megfelelő feldolgozási sebességről a Nikon új fejlesztésű EXPEED processzora gondoskodik, de nem csak a sebesség növekedését, de a zajszint csökkenését is ígéri a gyártó. Az érzékenység egészen ISO 3200-ig emelhető. Ahogy az elődnél, úgy itt is megtaláljuk a kézi beállítási lehetőségeket, mint például a rekesz- és záridő előválasztást, vagy a fehéregyensúly manuális beszabályozását. A készülék a JPEG képek mellett támogatja a RAW formátumot, így a felhasználónak több beleszólása lehet a fotók minőségébe. Az automatikában bízó fotósok 15-féle témaprogramot használhatnak. Ettől függetlenül is könnyebb lett a Coolpix használata, hiszen a grafikus kezelőfelületet is átdolgozták.

A Coolpix P5100-ban is megtalálhatók a Nikon már-már alapnak számító szolgáltatásai, mint a D-lighting, vagy a vörösszem eltávolítás, de kapunk egy továbbfejlesztett arcfelismerő AF lehetőséget is. A P5100 támogatja a különféle kiegészítőket is. Ilyen az objektív elé helyezett adapterre csavarható nagylátószögű, vagy tele előtét, illetve fotográfiai szűrők, valamint a Nikon i-TTL rendszert támogató külső vakuk.

Mozgóképfelvételnél VGA felbontásban dolgozhatunk, 30 kép/mp-es frissítési sebességgel és hangfelvétellel. Az elkészült képeket és videókat az 52 MB-os belső memóriába, vagy külön megvásárolt SD és SDHC kártyára menthetjük.

A hátsó LCD kijelző 2,5” képátlójú, felbontása pedig 230 000 képpont. A képek komponálására nem csak ezt, hanem az átnézeti keresőt is használhatjuk, ami a csökkenő vázméretek és növekvő LCD-k miatt szinte már teljesen kikopott a digitális fényképezőgépek szolgáltatásai közül, de alkalmasint jól jöhet. A készülékhez egy lítium-ion akkumulátor jár, amelynek egy feltöltésével kb. 240 fotó készíthető.

A strapabíró magnéziumvázba „csomagolt” Nikon Coolpix P5100 szeptembertől lesz kapható, körülbelül 400 dolláros bevezető áron.

A Nikon Coolpix P50-et külseje és szolgáltatásai alapján nyugodtan tekinthetjük a P5100 egyszerűsített kiadásának is. 8,1 megapixeles CCD képérzékelőt kapott és az előbbihez hasonló zoomátfogású (3,6x) objektívet, de kisfilmes értéken 28-102mm-es tartományban, ami jobb nagylátószöget jelent. Az optikai stabilizátor ezúttal kimarad, helyette elektronikussal kell beérnünk, a legnagyobb érzékenység pedig ISO 2000. A képfeldolgozásért most is az EXPEED processzor felel.

Nikon Coolpix P50

Nikon Coolpix P50

A mozgókép felvétel szintén VGA felbontású és 30 kép/mp sebességű, hangfelvétellel egybekötve. További szolgáltatás még a vörösszem eltávolító mód, a D-lighting képjavító lehetőség, az arcfelismerő AF és a 15 témamód.

A Coolpix P50nél kevesebb manuális beállítási lehetőségünk van (csak P és M mód) és kihagyták az előtétek valamint a külső vakuk támogatását is. Hátulján viszont megtaláljuk az átnézeti keresőt, ami például gyengébb fényben, vagy erős napsütésben jó szolgálatot tehet. Egyéb esetekben használhatjuk a 2,4” méretű, 114 000 képpontos LCD kijelzőt.

Az adatok mentésére ugyanúgy 52 MB belső memória áll rendelkezésre, ami SD/SDHC és MMC memóriakártyákkal bővíthető. A fényképezőgép áramellátásához két darab AA méretű NiMH akkumulátor vagy elem használható, amelyekkel kb. 330 fotó készülhet.

A Nikon Coolpix P50 világpremierje októberben lesz. Az első darabok kb. 230 dolláros bevezető áron találnak majd gazdára.

Sajtóközlemény:

A Nikon teljesen új modellekkel ünnepli a COOLPIX termékcsalád 10. születésnapját
A nyolc új kompakt digitális fényképezőgép divatos, színes és nagy felbontású

Amszterdam, Hollandia, 2007. augusztus 30.: A Nikon a COOLPIX fényképezőgép-család tizedik születésnapját ünnepli. A COOLPIX termékek révén a Nikon világszínvonalú optikái, digitális képalkotási szakértelme és kiemelkedő képminősége vásárlók millióihoz jutottak el. Ezekre az eredményekre építve a Nikon ma nyolc új COOLPIX modellt jelentett be, amelyek a Performance (Teljesítmény), Style (Stílus) és Life (Élet) sorozatba tartoznak. A COOLPIX fényképezőgépek barátságosak, divatosak és szórakoztatóak, színesek és nagy teljesítményűek – állandó társai tulajdonosaiknak. Az új COOLPIX modellek továbbviszik a Nikon legendás elkötelezettségét az optikai minőség és a nagy teljesítményű, de könnyen használható technológia iránt, és elődeikhez hasonlóan segítik a fotósokat a nagyszerű fényképek készítésében.

„Az új COOLPIX családdal a Nikon kiváló minőségű fényképezőgépeket ajánl a vásárlóknak, amelyek olyan divatosak és gyönyörűek, hogy tulajdonosaik mindenhová magukkal akarják majd vinni őket – ugyanakkor nagy teljesítményük révén ezek a készülékek a lehető legjobb képeket készítik. Vegyük például a COOLPIX S700-at, a sorozat új csúcsmodelljét. Ez a készülék fantasztikus, 12,1 megapixeles felbontást és rövid reakcióidőt kínál a világ legkisebb gépvázában” – mondta Martina Beckmann, a Nikon Europe BV kommunikációs igazgatója. „A stílusos és funkcionális kialakítás, a kiváló NIKKOR optika, a Nikon saját EXPEED képfeldolgozó rendszere és remek rázkódáscsökkentő (VR) technológiája, valamint a további elsőrangú COOLPIX funkciók garantálják, hogy mindenki megtalálja a neki való COOLPIX modellt.”

Performance, Style és Life sorozatok: az új COOLPIX
A Nikon COOLPIX család nyolc új tagja közül kettő, a COOLPIX P5100 és a COOLPIX P50 a Performance sorozatba; négy, a COOLPIX S700, a COOLPIX S510, a COOLPIX S51c és a COOLPIX S51 a Style sorozatba; kettő, a COOLPIX L15 és a COOLPIX L14 pedig a Life sorozatba tartozik. A népszerű Nikon COOLPIX S200 modellt is felfrissítették, mostantól az ezüst mellett stílusos fekete és piros színben is kapható.

COOLPIX Performance sorozat: COOLPIX P5100 és COOLPIX P50
A COOLPIX Performance sorozatot a fényképezőgépek szerelmeseinek tervezték. Mindkét új modell fekete színű, és klasszikus formájú. A klasszikus fényképezőgép benyomását erősíti az optikai kereső, a biztos markolat és a váz funkcionális kialakítása is.
A COOLPIX P5100 magnéziumötvözet váza strapabíró, anyaga kiváló minőségű, a módválasztó tárcsát és egyéb kezelőszerveket tökéletesítették. A COOLPIX P50 ezüst színben is kapható.

Kiemelkedő képminőség
A COOLPIX P5100 felbontása 12,1 tényleges megapixel, a készülék rendelkezik a Nikon új, innovatív EXPEED digitális képfeldolgozó koncepciójával, az optikai lencsetag-mozgatásos rázkódáscsökkentéssel felszerelt, 3,5x Zoom-NIKKOR objektív pedig csökkenti a képek elmosódását és hosszabb záridővel való fényképezést lehetővé. A Performance sorozatba tartozó mindkét modellben megtalálható a Nagy érzékenység mód, amely automatikusan kiválasztja az optimális fényérzékenység-beállítást, így gyenge fényben vagy gyorsan mozgó téma fotózásakor is elkerülhető a képek elmosódása. A COOLPIX P5100 legfeljebb ISO 3200 , a COOLPIX P50 ISO 2000 érzékenységre képes.
A COOLPIX P5100 a nagyméretű, 2,5 centiméteres, 170 fokos megtekintési szögű LCD-monitor mellett optikai keresővel is fel van szerelve, így a fotósok pontosan komponálhatnak még közvetlen napfényben is, amikor az LCD-monitor képe esetleg nehezebben látható.

Az Arcérzékelés tökéletes és pontos portrékat eredményez
A COOLPIX P5100 és a COOLPIX P50 modellen egyaránt megtalálható arc-prioritásos automatikus élességállítás gyorsabb, mint valaha, és már 12 arcot is felismer egyetlen képen. A funkció gyorsan felismeri a képen látható arcokat, megméri az emberi arc fényességét, és annak megfelelően beállítja az expozíciót. A Nikon arcérzékelő technológiája segít abban, hogy a barátokról és családtagokról készített közeli portrék minden esetben tökéletesek legyenek.

Kreatív beállítási lehetőségeket kínáló felvételi módok
A COOLPIX P5100 fényképezőgépen Programozott automata (P), Idő-előválasztásos automata (S), Rekesz-előválasztásos automata (A) és Manuális (M) mód választható, ha kreatívabb beállítási lehetőségeket szeretne használni. A vakus sorozatfelvétel nevű, új funkcióval pedig egymás után három kép készíthető a beépített vakuval, 1,0 kép/mp sebességgel. A monitoron megjelenő, felhasználóbarát menüben könnyen elérhető a készülék összes funkciója.

A jól bővíthető rendszer kényelme
A külön beszerezhető rendszertartozékok tovább bővíthetik a COOLPIX P5100 lehetőségeit. A Nikon 0,67x-os nagy látószögű konvertere (WC-E67), és a 3,0x-es telekonvertere (TC-E3ED) mindkét irányban kibővítik a fényképezőgép 3,5x-es Zoom-NIKKOR objektívjének tartományát. A beépített vakupapucs lehetővé teszi a Nikon fejlett i-TTL vakuvezérlés használatát külső vaku, pl. SB-400, SB-600 vagy SB-800 használata esetén.

Tartozékok és árak
A COOLPIX P5100 mellékelt tartozékai a következők: USB-kábel, szoftvercsomag CD-ROM, lítium-ion akkumulátor, gyorstöltő és szíj. A külön beszerezhető tartozékok között megtalálható a 0,67x-os nagy látószögű konverter (WC-E67) és a 3,0x-es telekonverter (TC-E3ED). A fényképezőgép mérete 98 x 64,5 x 41 mm, tömege körülbelül 200 gramm akkumulátor és SD memóriakártya nélkül. A COOLPIX P5100 becsült kiskereskedelmi ára 379 euró.

Íme, egy igazi fényképezőgép, kezelésre és teljesítményre nézve egyaránt: ismerkedjen meg a COOLPIX P50-nel
A COOLPIX P50 a COOLPIX P5100 testvérmodellje. 3,6x Zoom-NIKKOR objektívje 28 mm-es nagy látószögre képes, így a panorámaképektől a közeli portrékig mindenféle fénykép készítésére alkalmas. Az új modell a fotográfiai teljesítményre helyezi a hangsúlyt, a hagyományos stílust fejlett funkciókkal ötvözi, és a konzervatív fotósok számára ismerős, könnyű használhatóságot kínál.

Automatikus vagy manuális fényképezés
A fotós dönthet úgy, hogy a P (programozott automata) mód biztonságát választja, amelyben a fényképezőgép automatikusan kiválasztja az optimális expozícióhoz szükséges rekeszérték és záridő kombinációját, még változó fényesség esetén is. Ugyanakkor választhatja az M (manuális) módot is, ahol a felhasználó szabadon beállíthatja a kívánt rekeszt és záridőt, hogy a felvétel pontosan a megálmodott stílusban készüljön el, akár alul- vagy túlexponálva.
A COOLPIX P50 becsült kiskereskedelmi ára 229 euró.