Új Panasonic DSLR: DMC-L10

0

A Panasonic a mai napon bejelentette legújabb digitális tükörreflexes fényképezőgépét, amely a DMC-L1 után a második a sorban. A Panasonic DMC-L10 10,1 megapixeles Live MOS érzékelőt kapott, amely méretében igazodik a cég által képviselt négyharmados rendszerhez. Az érzékelő felületére rakódott apróbb szennyeződéseket (pl. porszemeket) az automatikus, hanghullám elven működő porvédő rendszer távolítja el.

A DMC-L10 képfeldolgozását a Panasaonic legújabb, Venus Engine III rendszere végzi, ami egyben az elődnél gyorsabb működési időt is ígér. A rendszer fényképezőgépeinek szinte alap szolgáltatása az élőkép (Live View) funkció, amely az L10-ből sem maradt ki. A 6,4 cm képátlójú, 270 fokban elfordítható LCD-vel még könnyebb a képek komponálása.

Az új DSLR megkapta a Panasonic kompaktokból már ismert Arcfelismerő AF/AE, Intelligens ISO és Extra Optikai Zoom szolgáltatásokat. Utóbbi esetén kisebb felbontásnál is megtarthatjuk az objektív által nyújtott nagyítást. Változtatható a képarány is, 4:3, 3:2 vagy 16:9 értékekre.

A fényképezőgép AF rendszere ötvözete a fáziskülönbségen alapuló és a kontrasztérzékelős élességállításnak. Az AF rendszer 9 mérési ponttal rendelkezik.

A DMC-L10 külsején jól érezhető a cég FZ kompakt szériájának hatása. Az elődhöz képest kissé kerekebb formákat, és határozottabb markolatot kapott az új modell. A készülék keresőjének nagyítása alapból 0,92x, de egy mellékelt szemkagyló segítségével 1,2x-re növelhető.

A Panasonic DMC-L10 főbb tulajdonságai:

  • 10,1 megapixeles Live MOS szenzor (FourThird)
  • 2x objektívszorzó
  • Automatikus érzékelő portalanító rendszer
  • Venus Engine III képfeldolgozó processzor
  • Élőkép funkció
  • Kihajtható, 2,5″ LCD kijelző
  • 1,2x nagyítású tükörreflexes kereső
  • Hibrid autofókusz rendszer
  • Arcfelismerő AE/AF
  • Intelligens ISO állítás
  • Extra Optikai Zoom

SAJTÓKÖZLEMÉNY:

Új, kiemelkedő képminőségű digitális SLR fényképezőgép: DMC-L10 különleges funkciókkal, és nagyméretű, szabadon forgatható LCD-vel az Állandó Élőkép (Live View) üzemmód maximális támogatásához

A Panasonic örömmel mutatja be a DMC-L10-et, második digitális tükörreflexes fényképezőgépét cserélhető objektívvel. A DMC-L10 továbbfejlesztett 6,4 cm-es, 270 fokban elforgatható LCD-vel rendelkezik, mely Live View üzemmódban állandó élőképet biztosítva rendkívül szabad és sokoldalú fotózást tesz lehetővé. A 10,1 megapixeles Live MOS szenzor gondoskodik a csodálatos képekről, kiemelkedő szürkeárnyalati skálával és széles dinamikatartománnyal. A Szuperszonikus hanghullámos porvédő rendszer által biztosított porcsökkentés megakadályozza, hogy a porszemcsék a szenzorra tapadjanak, és így foltokat képezve rontsák a képminőséget. A nagyszerű képfeldolgozó, a Venus Engine III pedig kiemelkedő minőségű képfeldolgozást és nagyon gyors reakcióidőt biztosít.

A DMC-L10 is alkalmazza a kifejezetten a digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez kifejlesztett négyharmados rendszer nyílt formátumát objektívfoglalatánál. A Panasonic a vezető technológiák felhasználásával és a tükörreflexes fényképezőgépekkel kapcsolatban kialakult néhány mára már rég meghaladott, téves elképzelés megcáfolásával arra törekszik, hogy az élethű fényképek által nyújtott érzelmi élmény valóban összhangban legyen a digitális korral.

A DMC-L10 felszereltségéhez tartozik az új LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm / F3.8-5.6 / MEGA O.I.S. objektív, mely kifejezetten digitális tükörreflexes fényképezőgéphez készült. A fényképezőgép és az objektív együtt DMC-L10K néven komplett szettben kapható.

A DMC-L10-est továbbfejlesztett, 6,4 cm-es szabadon forgatható nagyméretű LCD-vel szereltük fel az Állandó Élőkép (Live View) mód biztosításához, ami drámai módon megváltoztatja a digitális tükörreflexes gépekkel való fotózási stílust. Nem szükséges, hogy a térdére ereszkedjen, vagy lehasaljon a földre. Akkor is jól láthatja a fotótémát, ha a gépet magasan a feje felé tartja. Az Állandó Élőkép a felhasználóknak olyan fokú rugalmasságot és kényelmet biztosít, amire a Live View funkció nélküli hagyományos tükörreflexes digitális fényképezőgépek egyike sem volt képes. A DMC-L10 a digitális tükörreflexes gépeknél az elsők között büszkélkedhet Arcfelismerő és Intelligens ISO-vezérlés funkciókkal. Az arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcokat, majd a fókuszt és az expozíciót úgy állítja be, hogy az arc tisztán látható és megfelelően exponált legyen. Az Intelligens ISO-vezérlés érzékeli és méri a fotótéma mozgását, és ennek megfelelően állítja be az ISO-értéket és a zársebességet, hogy megakadályozza a képen a téma elmozdulásából eredő életlenséget. A Live View lehetővé teszi, hogy a felhasználó az expozíció kompenzálását, illetve a fehéregyensúly beállítását követően közvetlenül, előre leellenőrizze a készülő fotót. Ezen kívül a DMC-L10 a fotós egyéni ízlését is jobban kiszolgálja a Film üzemmódnak nevezett funkcióval, mellyel a felhasználó kiválaszthatja a szituációnak leginkább megfelelő általános beállítást. A kép elkészülte előtt lehetősége van mindezeket a beállításokat megerősíteni, így az eredmény mindig megfelel a várakozásainak. További lehetőségeket rejt a fényképezési helyzetnek megfelelően állítható képarány, 4:3, 3:2 vagy 16:9 aránnyal. A képen látható vízszintes és függőleges vonalakhoz való igazodást segédvonalak segítik, amelyek a kép megkomponálásakor megjeleníthetők az LCD-n.

Az objektív maximális gyújtótávolságát meghaladó nagyítás is lehetséges az Extra Optikai Zoom funkció segítségével, amely a nagyméretű, 10,1 megapixeles Live MOS szenzor középső részének tudatos használatával kibővíti a zoomtartományt, ha a felbontást alacsonyabb értékre állítjuk.

A Live View funkció rendkívül hasznos, de önmagában még nem tökéletesíti a tükörreflexes fényképezőgépet a maximális mértékben. Ezért alkalmazza a DMC-L10 a továbbfejlesztett hibrid típusú új AF-rendszert. A fáziskülönbség elven működő AF-rendszer a keresővel történő fotózáshoz ideális, míg a Kontraszt AF-rendszer felel meg leginkább a Live View használatához. Ugyanez a helyzet az AE-vel is. A kiemelkedő pontosságú, nagy sebességű TTL teljes blendenyílásra vonatkozó fénymérése 49 zónás többmintás érzékelő rendszerével segíti a keresőn keresztül való fotózást. A Live View alkalmazásakor ugyanakkor az expozíció mérése és beállítása a Live MOS szenzor segítségével történik, amely a teljes képi információ felhasználásával végzi a fénymérést, és 256-zónás, többmintás érzékelő rendszerrel végzi az értékelést, így jól kiegyensúlyozott expozíciót biztosít a teljes képen.

A DMC-L10 számos különböző funkciót egyesít, amelyek hidat képeznek a digitális tükörreflexes fényképezőgép felhasználója számára a kreatív fotográfia világa felé, de azok is megelégedettséggel használhatják, akik nem tudták a hagyományos digitális tükörreflexes gépükben rejlő lehetőségeket maximálisan kiaknázni. A fényképezőgép tetején található Üzemmód tárcsa elforgatásával közvetlenül elérheti a gyakrabban használt beállításokat, köztük az Automata üzemmódot, valamennyi P/A/S/M módot, valamint öt gyakran alkalmazott motívumprogramot és egy testre szabott (egyéni) üzemmódot, amelyet saját igényei szerint állíthat be előre. Az üzemmód tárcsával közvetlenül kiválasztható motívumprogramok közé tartozik a Portré, Tájkép, Makró, Sport és Éjszakai portré üzemmód. Mindegyiknél további lehetőségek állnak rendelkezésre a finomabb beállításhoz; ez a Haladó motívumprogram mód (Advanced Scene Mode), melynek segítségével a felhasználó könnyedén készítheti el fotóit a fényképezési helyzetnek vagy egyéni elképzelésének megfelelően.

A DMC-L10 kifejezetten azoknak a felhasználóknak készült, akik ismerik a kompakt digitális fényképezőgépeket, és szeretnék megtapasztalni a digitális tükörreflexes fényképezőgépek nyújtotta élményt, de legalább annyira az ambiciózus fotósoknak is, akik még szebb fényképekre vágynak.

1. A fotózási stílus drasztikus átalakulása – Kihajtható, forgatható 6,4 cm-es LCD az Állandó Élőkép (Live View) módhoz

Az LCD Állandó Élőkép funkciója drámai változást vetít elő a digitális tükörreflexes fényképezőgépek fotózási stílusa terén. A DMC-L10 nagyméretű, kihajtható és elforgatható LCD-je valódi sokoldalúságot kínál a fotózás terén. Még az olyan helyzetekben is könnyedén alkothatja meg a kompozíciót, amikor nem egyszerű belenézni a keresőbe. A horizontálisan és vertikálisan is igen szabadon forgatható LCD Intelligens LC funkcióval is rendelkezik, amely automatikus fényesség-szabályozást biztosít a fényviszonyoknak megfelelően, és mindenkor jól látható, tiszta képet nyújt a felhasználónak, fotózzon akár erős napsütésben vagy sötétben.

A fentieken túl a Live View a felhasználónak további rugalmasságot és kényelmet biztosít a fényképezés során. A DMC-L10-t felszereltük az Arcérzékelés és az Intelligens ISO vezérlés funkciókkal, az elsők között a digitális tükörreflexes fényképezőgépek körében. Az arcérzékelő rendszer észleli az emberi arcokat, és úgy állítja be az élességet és az expozíciót, hogy az arcokat tisztán, tökéletes megvilágítottsággal és színekkel örökíthessük meg. Az Intelligens ISO-vezérlés funkció érzékeli és méri a fotótéma mozgását, majd a mozgás mértékének megfelelően beállítja a megfelelő ISO-értéket és zársebességet, hogy megakadályozza a fotótéma elmozdulása okozta életlenséget.

A Live View révén a felhasználó az expozíció kompenzálását, illetve a fehéregyensúly beállítását előre ellenőrizheti a készülő képen. A fehéregyensúly a kéttengelyes koordinátarendszer finom beosztásának köszönhetően nagyon pontosan állítható be.

Ezen túlmenően a DMC-L10 a Film üzemmód segítségével az egyéni ízlést is jobban kielégíti. A funkció létjogosultsága az analóg fényképezőgépek által használt különböző típusú filmek eltérő karakterisztikájára vezethető vissza. Minden analóg film sajátságos karakterrel rendelkezik, melyet a szín, a kontraszt, a szürkeskála határoz meg, és amely befolyásolja az elkészülő képet. Más típusú filmet igényel a portrékészítés, mint a természet- vagy épp a riportfotózás; más szóval ez is hasznos része lehet a fotós eszköztárának. A DMC-L10 esetében a Film üzemmód lehetővé teszi, hogy kiválassza a helyzetnek vagy a fotótémának leginkább megfelelőt a rendelkezésre álló kilenc filmtípus, többek között a Normál, Dinamikus, Természetes, Lágy, Nosztalgikus, Élénk, Normál fekete-fehér, Dinamikus fekete-fehér és Lágy fekete-fehér közül, ahol lehetősége nyílik a kontraszt, az élesség, a (szín)telítettség és a zajcsökkentés finom beállítására is. Mindezeket a beállításokat megerősítheti a fénykép elkészítése előtt, így az eredmény mindig megfelel elvárásainak.

További lehetőségeket kínál az állítható képarány, a helyzetnek megfelelő 4:3, 3:2 vagy 16:9 arány kiválasztásával. A síkképernyős televíziópanelek piacvezető gyártójaként a Panasonic arra törekszik, hogy a fényképezés élményét tovább emelje azzal, hogy fényképeit megtekintheti 1920×1080 felbontású képformátumban HD (nagyfelbontású) 16:9 képarányú televíziókon.

Az Állandó Élőkép funkciót használva további lehetőségek érhetők el, így a különböző mintázatban az LCD-re varázsolható kompozíciós segédvonalak, ill. az objektív által kínált maximális gyújtótávolságot meghaladó, akár annak 1,8-szeresét is elérő extra optikai zoom. Ez utóbbi a maximális felbontásnál alacsonyabb érték beállítása esetén érhető el extra funkcióként.

A hagyományos digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél csak a kereső nyújtott „Live View” üzemmódot, az LCD-nek pedig csak az volt a szerepe, hogy az elkészült képeket megjelenítse. A DMC-L10-nél azonban a beállítás, módosítás és a különböző effektusok mind ellenőrizhetők exponálás előtt, így nem fordulhat elő, hogy a fotós szándéka és az elkészült kép közötti különbségek miatt csalódást érez.

2. A technológiák fúziója – továbbfejlesztett hibrid AF-rendszer a Kontraszt AF* révén

A hagyományos felfogás szerint csak a fáziskülönbség elven működő autofókuszt tekintik a digitális tükörreflexes fényképezőgépek számára megfelelő módszernek, azonban a Panasonic ezt kiegészítette a Kontraszt AF-módszerrel, így az L10 az iparág legfejlettebb hibrid AF-rendszerével rendelkezik. A TTL fáziseltérés-észlelő rendszer a keresőn keresztül történő fotózáskor működik, míg a Kontraszt AF-rendszer legjobban az LCD Live View üzemmódjával alkalmazható. Ugyanez vonatkozik az AE-re is. A kiemelkedő pontosságú, nagy sebességű TTL teljes blendenyílásra vonatkozó fénymérése 49 zónás többmintás érzékelő rendszerével segíti a keresőn keresztül történő fotózást. A Live View alkalmazásakor ugyanakkor az expozíció mérése és beállítása a Live MOS szenzor segítségével oldható meg, amely a teljes képi információ felhasználásával végzi a fénymérést, és 256-zónás, többmintás érzékelő rendszerrel értékel, így jól kiegyensúlyozott exponálást biztosít a teljes képen.

Az emberi arcok mindig is jó fotótémát jelentettek, ezért több kompakt digitális fényképezőgép nyújt arcérzékelő funkciót, hogy a portrékat tisztábban és szebben lehessen megörökíteni. A Panasonic a világon az elsők között építi be ezt a funkciót digitális tükörreflexes fényképezőgépbe, Arcérzékelő AF/AE funkcióként. Az újdonságként szereplő Arcérzékelő rendszer révén a fényképezőgép felismeri az emberi arcokat és így megfelelő megvilágítással (expozíciós értékkel), és élesen, tisztán örökítheti meg őket. Egyszerre akár 15 emberi arc felismerése is lehetséges. Az arcérzékelés akkor is működik, ha a képen megjelenő arcok elmozdulnak, így a kioldó gomb lenyomásakor minimálisra csökkenthető az AF-hez szükséges idő.

A fényképezés szituációjának és a fotótéma pozíciójának megfelelően a felhasználó hat autofókusz mód közül választhat: Arcérzékelés, 9-pontos, Multi, 3-pontos, 1-pontos és szpot fókuszálás. Az 1-pontos AF és a szpot AF-mód esetében 11 különböző pont közül lehet kiválasztani az autofókusz területét. Az új Multi mód segítségével különböző elrendezésű, előre beállított minták is választhatók.

Manuális fókusz esetén az LCD-n kinagyíthatjuk a kép egyes részleteit. A kinagyított terület szabadon mozgatható az egyszerűbb komponálás érdekében, ami különösen állvány használata esetén hasznos.

*A Kontraszt AF LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6/MEGA O.I.S. és LEICA D VARIO-ELMAR 14-150mm/ F3.5-5.6 ASPH./ MEGA O.I.S. objektívek használata esetén lehetséges – 2007. augusztus 30-i adat

3. Új 10,1 megapixeles Live MOS szenzor és Venus Engine III a kiemelkedő képminőségért

A DMC-L10-nél alkalmazott Live MOS szenzor olyan kiemelkedő szürkeskálát és széles dinamikatartományt biztosít, amelyet csak egy CCD képérzékelő nyújthat, miközben a CMOS érzékelőkre jellemző alacsony energiafelhasználást tesz lehetővé. A 2,2μm pixeles technológia alkalmazásával a Panasonic az iparágban elsőként tudta sikeresen megoldani a miniatűr áramkör tömeggyártását, amely ugyanakkora fényérzékelési területet lát el, mint a 7,5 megapixeles érzékelője. Ezzel egy időben a fényérzékelés hatékonyságát is megemeltük, hogy a csökkentett pixelterület ellenére az érzékenység a 7,5 megapixeles szinten maradjon. Ezen kívül a szilikonrétegbe mélyen beágyazott fotodiódák olyan struktúrát alkotnak, amely kiküszöböli az áramkör felületén képződő zajt. Az eredmény: a magasabb ISO-értékkel történő fotózásnál gyakran jelentkező white-spot (fehér pont) pixelhibák és a durva textúra hatása minimálisra csökkenthető. Az újonnan kifejlesztett zajcsökkentő áramkörnek hála a képek gyönyörűek és kristálytiszták lesznek.

A Venus Engine III egy képfeldolgozó LSI, amelyet a Panasonic a Leica D objektív és a Live MOS szenzor teljesítményének maximalizálása céljából fejlesztett ki. Ez a továbbfejlesztett LSI nem csak azt teszi lehetővé, hogy kiemelkedő felbontású, elsőrangú színhatású és részletgazdag szürkeskálájú képeket alkothassunk, de képes megkülönböztetni a kromatikus zajt a fényességi zavaroktól, majd külön csökkenti a kromatikus zajt, amely a képminőség problémáinak egyik fő forrása. Ezáltal a DMC-L10 biztosítja azt a magas színvonalú képrenderelést, amit joggal várhatunk el egy minőségi tükörreflexes fényképezőgéptől.

4. Porvédő rendszer

A cserélhető objektívvel felszerelt digitális tükörreflexes fényképezőgépek esetében az egyik legkritikusabb probléma, hogy az objektív cseréjekor por kerülhet a fényképezőgép belsejébe. Ez a por azután hozzátapadhat a képérzékelő szenzor felületéhez, és az elkészült képeken apró pöttyöket eredményezhet. A Panasonic a kérdést úgy oldotta meg, hogy a DMC-L10-est felszerelte a nagyteljesítményű Szuperszonikus hanghullámos porszűrő rendszerrel, amely nagy frekvenciájú rezgésekkel távolítja el a szenzorra tapadt porszemcséket. Ez leegyszerűsíti a fényképezőgép karbantartását, és nem kell többé aggódnia, hogy az objektívek kültéri cseréjekor por kerülhet a készülékbe, vagy attól tartania, hogy a tükör és a zárszerkezet mozgása révén kialakuló porképződés tönkreteszi képeit. A felhasználó maradéktalanul a fotózás élvezetére koncentrálhat.

5. A nagyobb felhasználhatóság érdekében a kompakt fényképezőgépek technológiai fejlesztéseit is felhasználtuk

A Panasonic vezető objektív-technológiája segítségével megalkotta a Mega O.I.S. (Optikai Képstabilizátor) rendszert, amely megakadályozza a kézremegés okozta életlenséget, és ma már minden Lumix kompakt fényképezőgép felszereltségéhez tartozik. Ezt a nagy precizitású objektívrendszert most beépítettük a LEICA D VARIO-ELMAR 14-50mm/F3.8-5.6/MEGA O.I.S. objektívbe is. A Mega O.I.S. révén minden korábbinál egyszerűbben készíthet tiszta, éles, gyönyörű képeket, amikor portrékat, megvilágított éjszakai felvételeket vagy akár a vonat ablakából megpillantott tájat fotózza. A másik gyakori problémát a fotóalany bemozdulásából eredő életlenség okozza. A DMC-L10 azonban a korábbiakban már ismertetett Intelligens ISO-vezérlés segítségével észleli, hogy a fotótéma mozog vagy mozdulatlan, és automatikusan elvégzi a szükséges beavatkozásokat. A kompakt fényképezőgépek fejlesztéséből sok más hasznos és kényelmet biztosító funkció került át a tükörreflexes modellbe, úgymint az AF és a képstabilizáló rendszer. A Panasonic azért vállalkozott erre a lépésre, mert biztos benne benne, hogy ezáltal kiteljesítheti a digitális tükörreflexes fotózás világát.

A jobb használhatóság érdekében tett erőfeszítéseink részét képezi az összesen kilenc jelenetmód, így minden felhasználó könnyedén készíthet nagyszerű képeket, miközben a haladó fotós finom beállításokat is végezhet, hiszen a Haladó Jelenet Mód (Advanced Scene Mode) és a gyakran alkalmazott Portré, Sport, Tájkép és Éjszakai Portré módok az üzemmód választó tárcsával közvetlenül is vezérelhetők. Így a szituációnak leginkább megfelelő kompenzációval a lehető legjobb eredmény biztosítható. Ugyanakkor minden további beállítás nélkül választhatja az eredeti módot is, vagy kiválaszthatja a Kreatív módot, ami a blendenyílás és a zársebesség manuális beállítását is lehetővé teszi.

A design tekintetében az új modell megtartotta a profi tükörreflexes megjelenést, ugyanakkor a DMC-L10 külső tervezése néhány eredeti megoldást is tartalmaz – például az ergonomikus markolat gondoskodik a biztos és kényelmes fogásról minden fotózási pozícióban. A mutatóujjnál és hüvelykujjnál elhelyezett két tárcsa segítségével közvetlenül és egyszerűen állítható a zársebesség és a blendenyílás.

6. További haladó funkciók

  • Optikai kereső nagyítást (1,2x) tartalmaz
  • ISO értékhatár beállítás
  • RAW fájl rögzítése és feldolgozása a mellékelt SILKYPIX Developer Studio szoftverrel.

* A Leica a Leica Microsystems IR GmbH bejegyzett védjegye.

*A design és a műszaki paraméterek előzetes bejelentés nélkül módosíthatók.

*Néhány tartozék bizonyos országokban nem kapható.