Az Év Természetfotósa 2007 fotópályázat eredményei

0

Hatalmas érdeklődés mellett zajlott 2007. október 30-án a Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007 fotópályázat díjkiosztó ünnepsége a Magyar Természettudományi Múzeumban, ahol ugyanekkor nyílt meg a legjobb pályaművekből rendezett fotókiállítás. Magyarország – és egyben a régió – legrangosabb természetfotós seregszemléjének eredményhirdetésén a fő támogatók képviseletében többek között megjelent dr. Béres József, a Béres Gyógyszergyár Zrt. elnök-vezérigazgatója, Kothay László, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium szakállamtitkára és Hopka Imre, a Dunapack Zrt. marketing igazgatója.

Az eseményt – Radisics Milán, a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége elnöke bevezetőjét követően – dr. Béres József nyitotta meg. A névadó szponzor elmondta: „Rendkívül örömteljes számomra, hogy a Béres Csepp és a tokaji bor mellett még egy hungarikum építésében részt vehetünk. Mert a magyar természetfotósok tiszteletet parancsoló nemzetközi sikerei és ez a pályázat, illetve kiállítás is bizonyítja, hogy a természetfotózás mára nemcsak művészetté, hanem valódi hungarikummá is vált.”
Ezt követően a pályázat résztvevői 12 kategóriában vehették át az első, második és harmadik díjakat – valamint az ezekkel együttjáró tárgynyereményeket és tiszteletdíjakat -, illetve a támogatók által felajánlott különdíjakat.

Az eseménynek különleges hangulatot adott, hogy a kiállítás falára, illetve az ezzel egyidőben – az Alexandra Könyvkiadó gondozásában – megjelent fotóalbumba bekerült legjobbnak ítélt 109 fotográfia készítői csak az eredmények ismertetésekor tudták meg, hogy melyikük nyert díjat. Az est fénypontjaként megnevezték Az Év Természetfotósát és az Év Természetfotója készítőjét.

I. Kezünkben a Föld kategória I. díját Karai Csaba nyerte REPÜLŐGÉP A HOLD ELŐTT c. képével.

II. A madarak viselkedése kaetgória I. díját és naturArt Dr. Tildy Zoltán különdíját nyerte Selmeczi Dániel KARVALYBAGOLY ÉS ZSÁKMÁNYA c. fotójával.

III. Az emlősök viselkedése kategória I. helyezettjei Haarberg Orsolya AZ UGRÓMŰVÉSZ c. képével és Karai Csaba HIÉNA ÉS FLAMINGÓ c. fotójával.

IV. Az állatok viselkedése kategória I. díját Násfay Béla MAKRÉLA ROHAM c. képe nyerte.

V. Állatok szemtől szembe kategória I. helyezettje Selmeczi Dániel lett TÚL KÖZEL c. képével.

VI. Növények és gombák kategória legjobbja Daróczi Csaba CSILLAGVIZSGÁLÓK c. képe lett.

VII. Kompozíció, forma és kísérletezés kategóriában is Daróczi Csaba nyert, A POLIP c. fotójával.

VIII. Csepp a természetben, a természet egy cseppben kategóriában I. helyezett Mészáros András KÖTÉLTÁNC c. képével.

IX. Tájak kategória I. díját Varga István kapta GYŰRŰK URA A BÜKK-FENNSÍKON c. fotójáért.

Az ÉV TERMÉSZETFOTÓJA: Haarberg Orsolya FÖLDÖNTÚLI FÉNYEK c. képe.

A ZOOM Magazin kreatív díját Haarberg Orsolya kapta SARKVIDÉKI TÉL c. fotójáért.

X. Élet a vízfelszín alatt kategória I. helyezettje Násfay Béla BÖLCSŐHELY c. képével.

XI. Napnyugtától napkeltéig kategóriában nem adtak ki I. díjat.

XII. Ifjúsági Kategória kategóriában Nagy Gergely nyert SZÍN-ERDŐ c. fotójával. Ugyancsak Nagy Gergely lett 2007-ben Az Év Ifjúsági Természetfotósa cím tulajdonosa.

Az Év Természetfotósa 2007 címet a pályázat legjobb portfóliójával Karai Csaba nyerte.

Sajtóközlemény:

Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007

Az idén tizenötödik alkalommal rendezte meg Az Év Természetfotósa pályázatot a naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége. A mára a legrangosabb magyarországi természetfotó-pályázattá fejlődött megmérettetés első szárnycsapásait a Dunapack, az akkor 100 éves Magyar Madártani Intézet, majd a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium segítsége mellett tette meg, ám az azóta eltelt évek alatt a pályázat támogatóinak köre folyamatosan bővült. Ezzel párhuzamosan az idehaza és külföldön is elismert szakmai seregszemle minősége évről évre javult. Olyannyira, hogy ma már nem telik el év, hogy a magyar természetfotósok – és közöttük is elsősorban a naturArt tagjai –, ne lennének ott a világ legfontosabb természetfotós pályázatain, amelyek kiállítási képei közül immár átlagosan minden tizediket magyar szerző jegyzi, a természetfotósainkat pedig egyre-másra hívják meg a nagy nemzetközi szakmai fesztiválokra.

Az Év Természetfotósa pályázat – és nem utolsó sorban a rendező naturArt Magyar Természetfotósok Szövetsége –, meghatározó szerepet játszott abban, hogy a magyar természetfotózás az utóbbi másfél évtizedben hihetetlenül gyors fejlődésen ment keresztül. Az Év Természetfotósa – mint magas szintű, mértékadó művészi mérce és a hazai megmérettetés fóruma – az elmúlt tizenöt évben Magyarország egyik legjelentősebb fotópályázatává, és a legrangosabb természetfotós pályázatává vált. Tizennégy éves története során összesen 1647 pályázó 35 580 pályaművet küldött be, amelyek közül – a vándorkiállításokkal együtt – 88 tárlaton 1811 képet mutattak be a nagyközönségnek. Tizennégy év alatt összesen 1 195 000 látogató tekintette meg a kiállításokat.

A naturArt Az Év Természetfotósa pályázat életében az idén minden eddiginél nagyobb fordulat következett be, amikor a Béres Csepp névadó szponzorként sorakozott fel a legszebb hungarikum, a természeti értékeink megismertetésének és megóvásának ügye mellé.

Az idei anyag is bizonyítja, hogy a fejlődés nem állt meg. A Béres Csepp – Az Év Természetfotósa 2007 pályázatra 121 pályázó összesen 2915 pályaművet küldött be. Ezek közül választotta ki a zsűri azt a 109 fotográfiát, amit a Magyar Természettudományi Múzeumban rendezett kiállításon is láthat a természetszerető nagyközönség.