Fotószerkesztő Linuxra: LightZone

0

Egyre jobban támogatják a Linux felhasználó fotósokat a kisebb-nagyobb szoftvercégek. Már nem csak a Bibble RAW konverter és a GIMP képszerkesztő (hogy csak a legismertebbeket említsem) érhető el Linux alatt, hanem a díjnyertes LightZone is.

A LightCrafts ugyanis bejelentette, hogy v3.3-as verziójának béta változata már elkészült Linux operációs rendszer alá is, s a tesztek sikeresen le is zajlottak Ubuntu, Red Hat és Debian disztribúciók alatt. A többi disztribúcióval történő teszt folyamatban van.

A LightZone-nal az alapvető képszerkesztési funkciókon kívül vörös-szemek korrigálhatók, ellenfényes képek világosíthatók fel, vagy nagy dinamikatartományú HDR képek is készíthetők. A LightZone segítségével a digitális fotósok is élvezhetik az Ansel Adams által 1941-ben kifejlesztett Zone System™ rendszer előnyeit, melyeket a ZoneMapper és Zone funkcióin keresztül érhetnek el. A digitális világba átültetett megoldás lehetővé teszik, hogy a korábban csak a professzionális filmes fotográfusok által elérhető minőséget a digitális gépek tulajdonosai is elérhessék. A ZoneMapper segítségével az azonos világosságú területek kereshetők meg, míg a Zone ezek tónusát tudja korrigálni.
A ZoneReLight segítségével nagy dinamikatartományú fotók (HDR) is összerakhatók, akár egyetlen expozícióból is.

Mindez most már nem csak a Windows és Macintosh felhasználóinak, de a Linuxot alkalmazó fotósoknak is rendelkezésükre áll.