Canon EOS 50D

0

A Canon a tükörreflexes fényképezőgépei közül egyelőre csak a középkategóriás EOS 40D utódját jelentette be, annak 1 éves évfordulóján.

A Canon EOS 50D három fő újdonságot tartogat vásárlóinak, egyik a kimagaslóan nagy, 15,1 Mpixel felbontású új CMOS szenzor, másik az akár ISO12800 érzékenység, harmadik pedig a Nikon D300-ból már megirigyelt VGA felbontású, 3″-os LCD.
Ezen kívül újdonság még az AF finomhanngolásának lehetősége, a LiveView módban használható LiveAF, amely kontraszt érzékelésen alapul, valamint az ezt kiegészítő arcfelismerés is. Természetesen élőkép módban is használhatjuk a fázis különbség elven működő 9 pontos AF rendszert, ezt a gyártó QuickAF-ként jelölte meg.

A Canon EOS 50D-ben tehát 22,3×14,9 mm-es, APS-C méretű, 15,5 millió teljes pixelszámú CMOS képérzékelő dolgozik. A gép érzékenységét ISO100 és ISO3200 között állíthatjuk be 1/3 vagy 1 Fé lépésközben. Lehetőség van ISO6400 vagy ISO12800 kiválasztására is. Az új gyártási eljárások, az áttervezett fotódiódák és mikrolencséknek köszönhetően a képminőség nem lesz gyengébb, mint a 10 Mpixeles EOS 40D-nél – legalábbis ezt ígéri a gyártó.
A képérzékelő automatikus tisztítását a szenzor előtti aluláteresztő szűrő megrázásával érik el, ezen kívül természetesen a korábban már bevezetett szoftveres Dust Delete Data portérképes módszert is alkalmazza a gyártó.

A fókuszrendszer az EOS 40D-ből átörökölt 9 pontos fázis-különbség elvű. Mind a 9 fókuszpont keresztszenzoros, mely f/5,6 vagy jobb fényerejű objektívekkel használható, a középső fókuszpont ezen kívül duplapontosságú, ha f/2,8 vagy jobb fényerejű objektívet csatlakoztatunk a vázhoz.
Újdonság a ±20 lépésben állítható AF finomhangolás, amelyről részleteket még nem árult el a gyártó.

A gépvázra továbbra is EF és EF-S bajonettes optikáket tekerhetünk fel.
A zárszerkezetre a gyártó az EOS 40D-nél is megadott 100.000 ciklusos élettartamot adta meg.

Nem változott a kereső, 95%-os lefedettsége és 0,95×-es nagyítása megegyezik az EOS 40D-ével. A mattüveg továbbra is cserélhető marad, a standard mattüvegen kívül precíz és szuper-precíz mattüvegeket vásárolhatunk.

A 14 bites DiGiC 4 képfeldolgozó processzornak és a gyors szenzornak köszönhetően a 15 Mpixeles EOS 50D sorozatfelvételi sebessége szinte megegyezik az előd EOS 40D-éve. A 6,3 kép/mp-es sebességet 90 JPEG képig (UDMA memóriakártyával) vagy 16 RAW képig képes tartani. Használhatunk emellett lassabb, 3 kép/mp-es sorozatot is.
A sorozatok között expozíció sorozatot és fehér-egyensúly sorozatot is találunk.

Szintén a DiGiC 4 újdonsága az UDMA memóriakártyák kezelése, amely további gyorsulást tesz lehetővé a fájlok írásában (a Canon EOS 40D közelítőleg 15 MB/s-os maximális írási sebességű volt – a szerk.).

A bevezetőben említett módon új kijelző került a gép hátuljára. Bár az LCD mérete nem változott, továbbra is 3″-on nézhetjük az élőképet, illetve a kész képeket, valamint a menüt, a kijelző felbontása immára 900.000 pixeles, azaz VGA (640×480) felbontású. Remélhetőleg a DiGiC 4 a képnagyítás minőségének korábbi problémáját is orvosolja, ha már ilyen kiváló LCD került az EOS 50D-re.
Újdonság a Quick Control képernyő, amely azonnali elérést biztosít a legfontosabb paraméterek beállításához. Az új automatikus mód automatikus élességállítást és fénymérést biztosít amellett, hogy kreatív trükköket alkalmazhat a fotós, mint például a háttér életlenítése.
A szolgáltatások közé bekerült az EOS 450D-ben már megismert automatikus világosság optimalizáló, amely az alulexponált képeket hivatott kivilágosítani.
Változás az elődhöz képest az is, hogy a nagy érzékenységű zajszűrés 4 lépésben állítható.
Természetesen a Canon EOS 50D-ben is használható a 40D-ben bevezetett Highlight Tone Priority, vagyis a világos tónusok részleteinek megőrzésére szolgáló üzemmód.

A fényképezőgép részletes adatlapja a lenti linkről érhető el.