AF-S DX Nikkor 16-85 mm f/3,5-5,6G ED VR

0

A DX szenzoros Nikon digitális fényképezőgépekhez tervezett AF-S DX Nikkor 16–85 mm f/3,5–5,6G ED VR objektív kisfilmes formátumba átváltva 24-127,5 mm-es fókusztávolságúnak felel meg. A gyors és csendes élességállítást, valamint a belépőszintű modellekkel való kompatibilitást ultrahangmotor (SWM) valósítja meg. A beépített stabilizátor 4 Fé-nyi előnyt képes nyújtani a reciprokszabályhoz képest. A remek képminőségért két ED és három aszférikus lencsetag a felelős.

A részletes műszaki paraméterek adatlapunkon olvashatók.

Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6G ED AF-S DX VR adatlap

Exkluzív Nikkor 16-85mm f/3,5-5,6G ED AF-S DX VR tesztképek

Sajtóközlemény:

AF-S DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–5.6G ED VR

Kisméretű, 5,3x DX-NIKKOR zoom objektív SWM egységgel és VR II rendszerrel

Tokió – A Nikon Corporation örömmel jelenti be az AF-S DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–5.6G ED VR objektívet, amely beépített Silent Wave Motor egységgel és VR II rázkódáscsökkentő rendszerrel rendelkezik. Az nagy teljesítményű új DX-NIKKOR zoom objektív gyújtótávolság-tartománya 16–85 mm, így egy sor fényképezési helyzetben remekül használható: például összejöveteleken és egyéb beltéri eseményeken, de épület-, portré- és tájfotózáshoz is. Az objektívet DX-formátumú Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépre szerelve a kapott képszög megegyezik egy 35 milliméteres filmes vagy Nikon FX-formátumú fényképezőgépen használt 24–127,5 mm-es objektív képszögével.

Az objektív vázába épített, rendkívül kisméretű Silent Wave Motor (SWM) gyors és halk automatikus élességállítást biztosít, és remekül illeszkedik a jól kezelhető, könnyű és kisméretű kialakításba is. Az új objektív mindössze Ø72 x 85 mm-es mérete révén egyszerűen kezelhető és hordozható.

Az objektívben megtalálható VR II rázkódáscsökkentő rendszer lehetővé teszi, hogy a fotós akár négy lépésközzel* hosszabb záridőt alkalmazzon, mint VR használata nélkül, minimálisra csökkentve a fényképezőgép rázkódása által okozott elmosódást. Ez drámai módon megkönnyíti a hajnali vagy éjszakai környezetben, illetve gyengén megvilágított belső terekben végzett kézi fotózást. Mivel a Nikon VR egysége az objektívben kapott helyet, a keresőben megjelenő képet is stabilizálja, ezáltal sokkal kényelmesebbé és pontosabbá teszi a komponálást.
* A Nikon teljesítménytesztjei alapján

A nagy teljesítményű új optikai rendszert a digitális tükörreflexes gépekkel való használatra optimalizálták. Az objektív két ED üveg lencsetagja és három aszférikus eleme nagy felbontású, nagy kontrasztú képeket garantál, egyúttal minimálisra csökkenti a kromatikus eltérést. A Nikon Super Integrated Coating bevonata kiváló színegyensúlyt és színvisszaadást kínál, továbbá minimálisra csökkenti a szellemképeket és a tükröződéseket. A hétlamellás, kerekített írisz természetesebben mossa el az élességen kívüli képterületeket. Az objektív minimális élességállítási távolsága a teljes zoomtartományban kicsi, 0,38 m.

Az AF-S DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–5.6G ED VR objektív fontos új eleme a DX-NIKKOR objektívek választékának, és bizton számíthat azoknak a fotósoknak az elismerésére, akik nagy teljesítményű, nagy látószöggel rendelkező és kiválóan hordozható objektívet keresnek.

Megjegyzések:
A DX-NIKKOR objektíveket kifejezetten a Nikon DX-formátumú és a Nikon FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépekhez készítették. FX-formátumú digitális tükörreflexes fényképezőgépre szerelve a képterület automatikusan DX-méretezésre vált, és a mérete ennek megfelelően megváltozik. A DX-NIKKOR objektívek nem használhatók 35 mm-es [135] és IX240 [APS] rendszerű filmes fényképezőgépekkel.
A műszaki adatok, a kialakítás, a mellékelt tartozékok és a piaci bevezetés ideje országonként és régiónként eltérhetnek.

Az AF-S DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–5.6G ED VR objektív fő jellemzői

  • 5,3x zoom objektív, mely a 18–55 mm-es gyújtótávolság-tartományt fedi le (a képszög Nikon FX vagy 35 mm-es formátumban kifejezve 24–127,5 mm-nek felel meg)
  • A VR II rázkódáscsökkentő rendszer élesebb képeket készít, és lehetővé teszi, hogy a fotós akár négy lépésközzel hosszabb záridőt alkalmazzon, mint VR használata nélkül
  • A kiemelkedő teljesítményű optikai rendszert kifejezetten a Nikon digitális tükörreflexes fényképezőgépeivel való használatra tervezték
  • Az ED (extra alacsony szórású) üvegelemek minimálisra csökkentik a kromatikus eltérést, egyúttal nagyobb felbontást és jobb kontrasztot kínálnak
  • A három aszférikus lencsetag minimálisra csökkenti a különféle lencsetorzításokat
  • A nagy teljesítményű Nikon Super Integrated Coating bevonat kiváló színreprodukciót kínál, egyúttal jelentős mértékben csökkenti a szellemképeket és a tükröződéseket
  • A Nikon exkluzív Silent Wave motorja gyors és halk automatikus élességállítást garantál
  • A hétlamellás, kerekített írisz természetesebben mossa el az élességen kívüli képterületeket
  • A minimális élességállítási távolság a teljes zoomtartományban 0,38 m
  • Szűrőméret: 67 mm

Az AF-S DX NIKKOR 16–85 mm f/3.5–5.6G ED VR objektív műszaki adatai
Gyújtótávolság 16–85 mm
Maximális rekesz f/3,5–5,6
Minimális rekesz f/22–36
Az objektív felépítése 17 lencsetag 11 csoportban (két ED üvegelemmel és három aszférikus lencsetaggal)
Képszög 83° – 18°50’
Minimális élességállítási távolság 0,38 m (a teljes zoomtartományban)
Maximális leképezési arány 1/4.6
Íriszlamellák száma 7 (kerekített)
Szűrőméret 67 mm
Átmérő x hosszúság (a bajonettzártól számított kiterjedés) Kb. 72 x 85 mm
Tömeg Kb. 485 g
Mellékelt tartozékok LC-67 67 mm-es rácsúsztatható első objektívsapka, LF-1 hátsó objektívsapka, HB-39 napellenző, CL-1015 rugalmas tok
Külön beszerezhető tartozékok 67 mm-es becsavarható szűrők

A műszaki adatok és berendezések a gyártó bármilyen előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül változhatnak. 2008. január