PC-E Nikkor 24 mm f/3,5D ED

0

A Nikon új, perspektíva korrekcióval is ellátott nagylátószögű objektívet jelentett be, amelyet főként a műszaki (épület) fotózáshoz ajánlanak, de kreatív fotósok is nagy hasznát vehetik.
A szükséges rekesznyílást fényképezőgépen, de akár objektíven is kiválaszthatjuk. A perspektíva korrekcióját ±11,5 mm-es tartományban változtathatjuk, ezen felül két irányban meg is dönthetjük. Az élességet csak kézzel állíthatjuk be, az objektív jellegéből adódóan autofókusz motor nem található az PC-E Nikkor 24 mm-es optikában.

A minimális színi hibáért 3 ED üveglencsét, az egyéb aberrációk és geometriai torzítások minimalizálásáért aszférikus lencsetagot, a szellemképek és becsillantás megelőzéséért pedig nanokristály bevonatot alkalmaztak.

Részletes műszaki paraméterek az adatlapon olvashatók.

Nikkor 24mm f/3,5D ED PC-E adatlap

Exkluzív Nikkor 24mm f/3,5D ED PC-E tesztfotók

Sajtóközlemény:

PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED

Új, nagylátószögű NIKKOR objektív, a perspektivikus torzítás szabályozása funkcióval

Tokió – A Nikon Corporation örömmel jelenti be a PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektívet, amely képes a perspektivikus torzítás szabályozására. Az új objektív úgynevezett tilt/shift funkcionalitású; ezt azt jelenti, hogy használatával a fotós rugalmasan szabályozhatja a kép perspektíváját, a torzítást és az élességet.

Az objektív különleges kialakításának köszönhetően ±11,5 mm-rel eltolható, és ±8,5 fokban dönthető a perspektivikus torzítás szabályozása érdekében. Az eltolás és a döntés mértéke praktikus oldalsó vezérlőkkel szabályozható, 1 mm-es és 1°-os lépésközökben. A torzítás szabályozásához az objektív legfeljebb 90 fokban elfordítható balra és jobbra, 30 fokonként praktikus bekattintható lépésközökkel.

A rekesz beállítható a rekeszállító gyűrű és a rekeszbeállító gomb segítségével. A rekesz az egyszerű mélységélesség-ellenőrzés érdekében egészen addig szűkebb marad, amíg újra megnyomja a gombot. A elektromágneses írisszel kompatibilis digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél (D3 és D300) automatikus rekeszbeállításra is lehetőség van.

A perspektivikus torzítás szabályozását igénylő fényképezési feladatok mellett – ilyen például az épületek és a belső terek fotózása – az objektív bármely olyan helyzetben jól használható, ahol 24 mm-es nagylátószögű objektívre van szükség. 0,21 méteres legkisebb fókusztávolságával és 1/2,7 maximális leképezési arányával az új modell kitűnő választás közeli fényképezéshez is.

Az objektív kitűnő képminőségét egy sor modern optikai funkció és technológia szavatolja. A Nikon exkluzív Nano Crystal Coat bevonata drámai módon csökkenti a belső fényvisszaverődésből eredő szellemképeket és tükröződéseket. A három ED üvegelem minimálisra csökkenti a kromatikus eltérést, egyúttal nagyobb felbontást és jobb kontrasztot kínál. A három aszférikus lencsetag hatékonyan küszöböli ki a különféle torzításokat. A kilenclamellás, kerekített írisz természetesebben mossa el az élességen kívüli képterületeket. Az említett funkciók még a legnagyobb mértékű megdöntés vagy eltolás beállítása esetén is garantálják a kivételes optikai teljesítményt.

Az új PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED különleges célra tervezett, nagy teljesítményű és nagy látószögű objektív. Az új modell fontos tagja a NIKKOR objektívcsaládnak, amely újító és hatékony eszközöket kínál a professzionális és amatőr fotósok számára fényképezési feladataik megoldásához.

A Nikon Corporation örömmel számol be két további objektívjéről is, amelyek szintén bővítik és erősítik a NIKKOR objektívek választékát. Az új PC-E Micro NIKKOR 45 mm f/2.8D ED és a PC-E Micro NIKKOR 85 mm f/2.8D ED objektívek a las vegasi PMA 2008 nemzetközi kiállításon debütálnak majd 2008. január 31. és február 2. között.

Megjegyzések:
A Nikon D3 fényképezőgép korlátozások nélkül használható. Más fényképezőgépek esetén a tilt/shift funkció használhatósága korlátozott lehet. A következő fényképezőgépek nem használhatók: Nikon F90X sorozat, F90 sorozat, F70, F60D, F55, F50D, F-401 sorozat, F-801 sorozat, F-601, F-601M, F3AF, F-501, PRONEA S és MF gépek.
A műszaki adatok, a kialakítás, a mellékelt tartozékok és a piaci bevezetés ideje országonként és régiónként eltérhetnek.

A PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív fő jellemzői

  • Széles döntési és eltolási tartomány (eltolás: ±11,5 mm; döntés: ±8.5°)
  • ±90°-ban elforgatható objektív a sokoldalú tilt/shift hatás érdekében
  • 1/2,7 maximális leképezési arány (0,21 méteres fókusztávolságnál)
  • Három ED (extra alacsony szórású) üvegelem, amelyek minimálisra csökkentik a kromatikus eltérést, egyúttal jobb élességet és színkorrekciót kínálnak
  • A három aszférikus lencsetag minimálisra csökkenti a különféle lencsetorzításokat
  • A Nano Crystal Coat bevonat gyakorlatilag megszünteti a belső fényvisszaverődésből eredő szellemképeket és tükröződéseket
  • A nagy teljesítményű Nikon Super Integrated Coating bevonat kiváló színreprodukciót kínál, egyúttal jelentős mértékben csökkenti a szellemképeket és a tükröződéseket
  • A kilenclamellás, kerekített írisz természetesebben mossa el az élességen kívüli képterületeket
  • Az objektívrekesz beállítható a rekeszállító gyűrű és a rekeszbeállító gomb segítségével
  • A Nikon D3 és D300 modellek esetén az elektromágneses írisz segítségével automatikus rekeszbeállításra is lehetőség van

PC-E NIKKOR 24 mm f/3.5D ED objektív műszaki adatai
Gyújtótávolság 24 mm
Maximális rekesz f/3,5
Minimális rekesz f/32
Az objektív felépítése 13 lencsetag 10 csoportban (három ED üvegelemmel és három aszférikus lencsetaggal, amelyből egy Nano Crystal Coat bevonattal rendelkezik)
Képszög 84° (maximum 101° teljes eltolás esetén)
Legkisebb fókusztávolság 0,21 m
Maximális leképezési arány 1/2.7
Íriszlamellák száma 9 (kerekített)
Szűrőméret 77 mm
Élességállítás Manuális élességállítás
Átmérő x hosszúság (a bajonettzártól számított kiterjedés) Kb. 82,5 x 108 mm
Tömeg Kb. 730 g
Mellékelt tartozékok HB-41 bajonettzáras napellenző, CL-1120 rugalmas tok

A műszaki adatok és berendezések a gyártó bármilyen előzetes bejelentése és kötelezettsége nélkül változhatnak. 2008. január