Panasonic Lumix DMC-LZ8 és DMC-LZ10

0

A Panasonic régóta jelen van a piacon DMC-LZ sorozatú fényképezőgépeivel. Ezeket a modellek korábban a szuperzoom kategóriába sorolhattuk, hiszen stabilizált optikájuk 6×-os átfogású volt. Az új Lumix DMC-LZ8 és LZ10 azonban szakít ezzel a hagyománnyal, mert megelégednek a 4×-es zoomátfogással. Különlegesség azonban így is marad, hiszen ezen gépek az átlagosnál nagyobb látószöget kínálnak: az LZ8 32-160mm, az LZ10 30-150mm-nek megfelelő fókusztávolságú.

Napjaink elvárásainak megfelelően ezek a gépek 8 illetve 10 Mpixelesek, s képesek az élességállítás során az arcok felismerésére is.

Videókat 640×480 (VGA) vagy 848×480 (WVGA) felbontással készíthetünk, akár a kártya kapacitásáig. A képfrissítés 30 kép/mp lehet.

A Panasonic Lumix DMC-LZ8 és LZ10 modellek lehetőséget biztosítanak a rekesz és zársebesség közvetlen megadására is, így a fotósok kreatív ötleteiket ismegvalósíthatják.
Érdekes lehetőség az ún. Title Edit, melynek segítségével szövegeket helyezhetünk el a képeken.
Ahogy az FS-modellek, úgy a két LZ modell is lehetőséget nyújt zenei aláfestéssel diavetítés készítésére.

Panasonic DMC-LZ8

Panasonic DMC-LZ8

A Panasonic Lumix DMC-LZ8 főbb jellemzői:

  • CCD: 8 Mpixel, 1/2,5″
  • ISO 100-1600 között állítható, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400 érzékenység
  • Objektív: 4x-es zoomátfogás, 32-160 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,3-5,9 fényerő, 5 cm makró közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 2,5″ 230e pixel
  • automatikus élességállítás arcfelismeréssel, kézi élességállítás nincs
  • 848×480 vagy 640×480 pixeles videórögzítés 30 kép/mp frissítéssel
  • 20 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • magyar menü
  • AA méretű, alacsony költségű ceruzaelem vagy akkumulátor használható (470 kép egy feltöltéssel opcionális NiMH akkuval)
  • USB2.0 csatlakozás

Panasonic DMC-LZ10

Panasonic DMC-LZ10

A Panasonic Lumix DMC-LZ10 főbb jellemzői:

  • CCD: 10 Mpixel, 1/2,33″
  • ISO 100-1600 között állítható, nagy érzékenységű témamódban akár ISO6400 érzékenység
  • Objektív: 4x-es zoomátfogás, 30-150 mm ekv. gyújtótávolság, f/3,3-5,9 fényerő, 5 cm makró közelpont
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 2,5″ 230e pixel
  • automatikus élességállítás arcfelismeréssel, kézi élességállítás nincs
  • 848×480 vagy 640×480 pixeles videórögzítés 30 kép/mp frissítéssel
  • 20 MB belső memória, SD/SDHC kártyahely
  • magyar menü
  • AA méretű, alacsony költségű ceruzaelem vagy akkumulátor használható (460 kép egy feltöltéssel opcionális NiMH akkuval)
  • USB2.0 csatlakozás

Sajtóközlemény:

AA-elemmel működő, egyszerűen használható digitális fényképezőgépek manuális működtetési lehetőséggel 30 mm-es (LZ10) ill. 32 mm-es (LZ8) nagylátószögű 5x optikai zoomos Leica DC objektívvel: a 10,1 megapixeles DMC-LZ10 és a 8,1 megapixeles DMC-LZ8

A Panasonic bemutatta 2 új LUMIX modelljét: a 10,1 megapixeles képérzékelővel szerelt DMC-LZ10-est 30 mm-es nagylátószögű 5-szörös optikai zoomos objektívvel (35 mm-es ekv.: 30-150 mm), és a DMC-LZ8-ast 32 mm-es nagylátószögű szintén 5-szörös optikai zoomos objektívvel (35mm-es ekv.: 32-160 mm). Mindkét objektív kiváló optikai teljesítményt nyújt, és az elmúlt évek „LZ” sorozatot érintő gyakorlatától eltérően eleget tesz a Leica szigorú minőségi szabványainak. A CCD-t 10,1 mexapixeles (LZ10), illetve 8,1 megapixeles (LZ8) felbontásra fejlesztették, a rekesznyílás és zársebesség vezérlésére alkalmas manuális vezérlési funkció pedig olyan fényképezőgépet eredményez, amely ideális a kreatív fotózás szerelmesei számára is. Az új fényképezőgépek felépítését úgy alakították ki, hogy elődjüknél, a DMC-LZ7-es modellnél sokkal vékonyabbnak és kisebbnek tűnnek.

Az LZ10 és LZ8 már az iA (Intelligens Automata) üzemmódot is kínálja, amely 5 fotózást segítő funkciót tartalmaz: Mega O.I.S., Intelligens ISO-vezérlés, Intelligens Motívumprogram választó, Arcfelismerés és Gyors AF. A Mega O.I.S. elnyomja a kézremegés hatását, az Intelligens ISO-vezérlés pedig a bemozdulás okozta életlenséget előzi meg. Az Intelligens Motívumprogram-választó beállítja a helyzetnek leginkább megfelelő motívumprogramot, amelyet automatikusan választ ki a leggyakrabban alkalmazott felvételi módok, azaz a Portré, Tájkép, Makró, Éjszakai portré és Éjszakai tájkép közül. Az Arcfelismerő rendszer érzékeli az emberi arcok jelenlétét, és automatikusan rájuk állítja a fókuszt és a megfelelő expozíciót. A Gyors AF rendszer segítségével a fényképezőgép még az exponáló gomb félig való lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az AF ideje minimálisra csökken. Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

A DMC-LZ10 és DMC-LZ8 230.000 képpontos kijelzője Intelligens LCD funkciót is kínál, amely automatikusan érzékeli a fényviszonyokat, és 12 finom lépcsőben képes beállítani az LCD-képernyő fényerejét, hogy minden szituációban a legoptimálisabb képminőséget biztosítsa. Az elkészített fotókból összeállított diavetítés funkció most a felvételek hangulatához illő zenei kíséretet is lehetővé tesz, így fényképeit hangulati aláfestéssel is megtekintheti, illetve bemutathatja.

Mindkét új „LZ” sorozatú fényképezőgép kiváló megoldást kínál azok számára, akik minél egyszerűbben, bonyolult beállítások végrehajtása nélkül szeretnének fotózni, majd jól sikerült, gyönyörű fotóikban gyönyörködni, és azoknak is, akik a kreatív fotográfiával szeretnének kísérletezni. A készülékek előlapja a meggyőző megjelenés érdekében kifinomult, metálhatású borítást kapott. Az LZ10 ezüst és fekete színben, míg az LZ8 ezüst színben kerül forgalomba Magyarországon.

1. 30 mm-es (LZ10) ill. 32 mm-es (LZ8) nagylátószögű* Leica DC VARIO-ELMAR objektív 5x optikai zoommal, illetve 10,1 megapixeles (LZ10) és 8,1 megapixeles (LZ8) CCD
A 10,1 megapixeles DMC-LZ10 30 mm-es* nagylátószögű Leica DC VARIO-ELMAR objektívvel, a 8,1 megapixeles DMC-LZ8 pedig 32 mm-es* Leica DC VARIO-ELMAR objektívvel kerül forgalomba; mindkét kompakt felépítésű modell 5x optikai zoomot kínál. Ez a korszerű lencseegység hat csoportban elrendezett hét lencsetagot számlál, köztük három aszférikus lencsetag található négy aszférikus felülettel. Az új objektív az „LZ” sorozat hagyományait megszakítva immáron megfelel a Leica szabványban megfogalmazott rendkívül szigorú minőségi elvárásoknak, a készülékek kategóriájában kivételes optikai teljesítményt nyújtva. Ami a zoomteljesítményt illeti, az 5-szörös optikai zoom 3 megapixeles módban az Extra Optikai Zoom funkció jóvoltából kiterjeszthető 8,9x-re (LZ10) ill. 8x-ra (LZ8), a CCD felületének középső részét alkalmazva.

Az Easy Zoom funkció a megfelelő gomb egyszeri megnyomására azonnal 5x optikai zoomra állítja az objektívet, majd a gomb újbóli megnyomásával a nagyítást tovább növeli 8,9x-re (LZ10) vagy 8x-ra (LZ8) az Extra Optikai Zoom funkció* automatikus aktiválásával.

A manuális expozícióvezérlési lehetőség újdonság az „LZ” sorozatnál. Ennek alapját az újonnan beépített írisz diafragma teremti meg.
*35 mm-es filmes megfelelője:: 30-150 mm (LZ10), 32-160 mm (LZ8)
**Amikor a képméret 3 megapixelre vagy nagyobb értékre van beállítva, a fotót a gép automatikusan átméretezi 3 megapixelre. Amikor az objektív visszatér nagylátószögű állásba, a képméret is automatikusan visszaáll az eredeti beállításra. A 3 megapixelnél kisebb méretű képek esetében megmarad az eredeti méret.

2. A nagyszerű fénykép többé nem a professzionális fotósok kiváltsága: Intelligens Automata üzemmód
A Panasonic új modelljeit ellátta az ún. Intelligens Automata üzemmóddal annak érdekében, hogy a készülék használata minden korábbinál egyszerűbb legyen, és hogy akár a teljességgel hozzá nem értő „kezek” által is minél több jó fotó készülhessen. A minél egyszerűbb mégis minél eredményesebb fotózás érdekében létrehozott összetett üzemmód több pilléren támaszkodik.

Minden Lumix fényképezőgép tartozéka az életlenség ellen ma alkalmazott két leghatásosabb eszköz, a Mega O.I.S. (Optikai Képstabilizátor), amely a kézremegést küszöböli ki, és az Intelligens ISO-vezérlés, amely a bemozdulást érzékeli, és az abból adódó életlenséget előzi meg. Mindkét képstabilizációs technológia további fejlesztésen ment keresztül, érzékelési pontosságuk és korrekciós hatásuk tovább erősödött az új képfeldolgozó LSI, a Venus Engine IV jóvoltából.

Az életlenség kiküszöbölésére szolgáló két kiemelkedő technológia mellett a Panasonic továbbra is arra törekszik, hogy technikai tudástól függetlenül bárki könnyedén készíthessen gyönyörű fényképeket, ezért fényképezőgépeit ellátja Intelligens Automata üzemmóddal. A választható felvételkészítési módok számának növelése egy dolog, hatékony kihasználásuk már más kérdés. Itt van szerepe az Intelligens Motívumprogramválasztónak. Ez a szituációnak megfelelően automatikusan kiválasztja a megfelelőt a leggyakrabban használt felvételkészítési módok, így a Portré, a Tájkép, a Makró, az Éjszakai tájkép és az Éjszakai Portré közül. Az Arcfelismerő rendszer segítségével a fényképezőgép érzékelni tudja, ha emberi arcok szerepelnek a képmezőben, és automatikusan rájuk állítja az élességet és az expozíciót. Egyszerre akár 15 arcot is képes felismerni. A Gyors AF rendszer segítségével a gép még az exponáló gomb félig történő lenyomása előtt elkezd a fotótémára fókuszálni, így minden adódó lehetőségből a legjobb eredményt lehet kihozni, hiszen az automatikus élességállítás működési ideje minimálisra csökken.

Ha belépünk iA üzemmódba, az itt felsorolt, sokoldalú funkciók automatikusan működnek, tehát anélkül fotózhatunk, hogy a körülmények megváltozásakor minden alkalommal a beállításokon kellene gondolkodnunk. A körülményektől függetlenül élvezhetjük az egyszerű, problémamentes fotózás örömét, és megelégedettséggel nézhetjük vissza az elkészült gyönyörű felvételeket.

3. A nagysebességű, kiemelkedő minőségű képfeldolgozó LSI újabb változata: a Venus Engine IV
Az új képfeldolgozó LSI a továbbfejlesztett jelfeldolgozási technológia révén még jobb minőségű képeket képes létrehozni.

A korábbi verzió, a Venus Engine III számára kifejlesztett párhuzamos zajcsökkentés folyamata – mind a luminencia, mind a kromatikus jelfeldolgozási rendszerekben – még kifinomultabb lett. Először a luminencia (fényesség) zajt kétdimenziósan magas és alacsony frekvenciájú zajokra választja szét a rendszer, és csak a feltűnőbb alacsony frekvenciájú zajt távolítja el anélkül, hogy a felbontást nagyban befolyásoló magas frekvenciájú zajt érintené. Azután a különböző színű területek érintkezésének képi információit nagy pontossággal tárolja, hogy a szélek jól elhatárolhatók legyenek, és így jelentősen csökkenteni lehessen a színelfolyást. Ez nem csupán tisztább képeket eredményez magas ISO-érzékenységű felvételeknél, hanem ahhoz is hozzájárul, hogy alacsony ISO-szint esetén a sötét képrészeken is pontos legyen a részletek visszaadása.

A Venus Engine IV ezenkívül a kézremegésből eredő életlenséget kiküszöbölő Mega O.I.S., illetve a témamozgás okozta életlenséget megelőző Intelligens ISO-vezérlés érzékelési pontosságát és korrekciós hatását is növeli.

Az új „LZ” sorozatú gépek több feladat együttes végzésére alkalmas képfeldolgozó egysége, a Venus Engine IV rendkívül gyors válaszidőt biztosít. A kioldási időkülönbség csupán 0,005 mp, így könnyű megörökíteni a hirtelen adódó, és vissza nem térő pillanatokat. Sorozatfotózás módban mindkét gép másodpercenként 2,5 felvételt tud készíteni teljes felbontás mellett.* Gyors sorozatfotó** üzemmódban másodpercenkénti 5 (LZ10) ill. 5,5 (LZ8) felvétel készítő. A Korlátlan Sorozatfotózás*** révén addig fényképezhet, amíg be nem telik a memóriakártya.

A Venus Engine IV a Nagy Érzékenységű üzemmódot is támogatja akár ISO 6400 értékig, amely elég érzékeny ahhoz, hogy vaku használata nélkül készítsünk felvételt csaknem teljes sötétségben.****
*Az autofókusz működési ideje nélkül
**Max. 5 (LZ10)/ 7 (LZ8) kép normál módban, 3 (LZ10) / 4 (LZ8) kép finom módban.
*** 2 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél
****A sorozatfelvétel sebessége függ a memóriakártyától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától. A felvételek száma függ a memóriakártya méretétől, az akkumulátor élettartamától, a képmérettől és a kép tömörítésének módjától.
***** 3 megapixeles (4:3), 2,5 megapixeles (3:2), 2 megapixeles (16:9) felvételnél

4. Intuitív kézi vezérelés és továbbfejlesztett Motívumprogramokl
A DMC-LZ10 és a DMC-LZ8 manuális vezérlési funkciót is kínál, amely lehetővé teszi a felhasználónak, hogy kézzel állítsa be a blendenyílást és a záridőt a következő három üzemmódban: A (rekesz előválasztás = zárautomatika), S (zár előválasztás = rekeszautomatika) és M (manuális expozíció) módban. A kézi expozícióvezérlési lehetőségek hozzásegítik a fotóst, hogy különböző elképzeléseket valósítson meg adott téma megörökítésére, például egy folyó, vízesés, vagy ember mozgásának ábrázolására, csakúgy mint az éjszaka fényeinek visszaadására. A fotózás örömét tovább növeli a továbbfejlesztett Motívumprogram mód, amellyel a felhasználó a leggyakrabban alkalmazott motívumprogramok, azaz a Portré, Sport, Tájkép és Éjszakai Portré finomabb beállítását valósíthatja meg. A Portré vagy a Sport jelenetmód kiválasztásakor meghatározhatjuk, hogy kültéri vagy beltéri felvétel készül-e. A Tájkép jelenetmód esetén választhatunk a természet- és épületfotó közül. Ezáltal a motívumprogramok tulajdonságainak optimálisabb beállításával valóban a legjobb eredményt kaphatjuk. Persze választhatjuk egyszerűen az alap motívumprogram módot is, vagy akár a Kreatív módot, amelynél az üzemmód optimális beállításai mellett arra is lehetőség van, hogy a blendenyílást és a zársebességet manuálisan állítsuk be.

5. Nagyméretű, 2,5”-os (6,4 cm), 230.000 képpontos nagyfelbontású LCD az egyszerű fotózáshoz és kényelmes visszajátszáshoz
A 6,4 cm-es, 230.000 képpontos kijelző jól látható képet biztosít a felvételek készítésekor és visszanézésekor is. Az Intelligens LCD funkció érzékeli a fényviszonyokat, és automatikusan képes max. 40%-kal megnövelni az LCD háttérmegvilágítását, amikor a szabadban, erős napsütésben használjuk a gépet, valamint éppen ellenkezőleg, gyenge megvilágítás esetén módosítja a képfrissítési rátát, miközben a kevert pixelkiolvasási módszer segítségével biztosítja a kép jó kivehetőségét. A fényviszonyok automatikus érzékelésével, és a képernyő fényerejének 12 finom lépcsőben történő beállításával ez a funkció minden szituációban a legoptimálisabb láthatóságot biztosítja többletenergia felhasználása nélkül.

A High Angle (nagy rálátási szögű) mód alkalmazása esetén az LCD-n megjelenő kép jól látható, ha a fényképezőgépet a magasba emeljük, például amikor tömeg felett szeretnénk felvételt készíteni.

6. Izgalmas lehetőségek, melyekkel tovább növelhető a fényképezés öröme
Az „LZ” sorozat új tagjai az elkészített fotókból összeállított diavetítéshez zenei aláfestést is elérhetővé tesznek. Csak össze kell állítani a bemutatandó fotókat, és kiválasztani a leginkább hozzájuk illő „hangulatot” – természetes, lassú, városi vagy swing – és máris készen áll az érzelemmel megtöltött diavetítés sokféle áttűnési effektussal és hozzáillő zenével.

Minden Lumix fényképezőgép képes 1920×1080 pixeles HD fotókat készíteni, amelyek ideálisak teljes képernyős megtekintéshez széles képernyős (16:9) HDTV-n. A Panasonic régóta arra törekszik, hogy a fotózást élvezetesebbé tegye, például azzal, hogy a felhasználók könnyedén megtekinthetik elkészült felvételeiket a beépített SD-kártyabemenettel ellátott Panasonic Viera televíziókon.

Videofelvétel tekintetében az LZ10 és LZ8 a normál VGA (640 x 480) felbontás mellett képes WVGA (848 x 480) filmfelvétel készítésére is másodpercenként 30 képkockával. A wide VGA filmfelvétel tökéletesen illeszkedik a széles képarányú (16:9) televíziókhoz.

7. Egyéb funkciók
A DMC-LZ10 és a LZ8 AA elemekkel vagy akkumulátorokkal működik, amelyek bárhol könnyen beszerezhetők. A DMC-LZ10 160 képet, míg a DMC-LZ8 180 képet képes készíteni a mellékelt alkáli elemekkel, és 460 (LZ10) ill. 470 (LZ8) fotót a külön megvásárolható Ni-MH akkumulátorokkal (2600mAh)*.

A formatervezésben újdonságot jelent, hogy minden új Lumix fényképezőgépen megtalálható a REC/PLAYBACK módváltó gomb, mellyel a fotós könnyedén válthat a felvételkészítési és lejátszási mód között, miközben mindig pontosan tudja, melyik üzemmódban van éppen a készülék. A menü is átalakításon ment keresztül, ahol az új design és szín futurisztikusabb hatást kelt, miközben a karakterek továbbra is jól olvashatók.

18 választható motívumprogram és a Továbbfejlesztett Motívumprogramok révén könnyen készíthet csodálatos felvételeket a legkülönbözőbb szituációkban.

Érdekes még a Feliratszerkesztő (Title Edit)* funkció, amellyel szöveges információt, például a gyerekek, háziállatok, vagy az utazás állomásainak nevét adhatja hozzá a képekhez. Ezt az információt, valamint a dátumot, amely hasznos lehet album készítésekor, a Szövegnyomtatási v. más néven Karakterbélyegző (Text Stamp) funkcióval a kinyomtatott képre is elhelyezheti, akár saját maga nyomtatja ki képeit otthonában, akár laborban dolgoztatja ki azokat. Az SDHC-/SD-memóriakártya kiegészítésére, felvétel és másolás céljára a készülék mintegy 20 MB beépített memóriával is rendelkezik.

Az itt említett főbb funkciók működtetése könnyen elsajátítható az újonnan beépített bemutatóprogram, a Demo üzemmód segítségével.
*A CIPA szabvány alapján