V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely

0

2008. október 9-16 között kerül megrendezésre az V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely.
Részvételi díj 330 euró/fő + üzemanyagköltség.
Jelentkezni lehet a költségek 50%-ának befizetésével 2008. szeptember 15-ig.

Sajtóközlemény:

V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely
2008. október 9-16.

Gyergyószentmiklós-Gura Humurului

Erdély. Minden magyarban ennek a szónak a hallatán valamilyen érzelmi hangulat alakul ki. A trianoni békeszerződés következtében megszűnt történelmi Magyarország legnagyobb tájegysége, amely ma Románia részét képezi. Hányatott történelmű vidék, melynek magyarsága túlélte a kun, tatár, török, osztrák háborúkat, a Ceausescu diktatúráját. Ezen a vidéken hirdették meg először a vallásszabadságot. A történelem folyamán együtt élt itt a magyar, székely, szász, román hol békében, hol harcban. Páratlan szépségű táj, a Kárpátok hegykoszorúi, a havasok világa mindig is kemény munkára sarkalta az itt élőket.
Megőrződtek olyan archaikus életformák a mai napig, amelyek a mai Magyarország területéről eltűntek.

Barangolásaink során felkapjuk fejünket, falvak-városok Apáca-Apáczai Csere János a pedagógia egyik legnagyobb alakjának, Barót-Baróti Szabó Dávid a 18. századi magyar irodalom egyik jelese szülőfaluja. Itt Mikes Kelemen, II. Rákóczi Ferenc társa a rodostói száműzetésében, ott Bolyai testvérek, a matematika nagyjainak emlékei, Segesvár és Petőfi ötlik eszünkbe és még sorolhatnánk tovább.

A világörökség részét képező Székelyderzs, a székely templomerődök egyik legszebb példája, Gelence a Szent László legenda páratlan középkori freskói, az évszázados szász kultúra maradványai, amelyek a több száz éve itt élő németek 1970-80-as években történő kivándorlása után pusztulásnak indult, a csodálatos templomerődeik és még sorolhatnánk tovább, amely az egyetemes magyar történelem és kultúra részét képezik, a történelem során megváltozott országhatároktól függetlenül.
Románia európai uniós csatlakozása segített abban, hogy nyitottabbá váljunk egy másik nemzet kultúrája iránt, megismerkedjünk a román ortodox kultúra kiemelkedő értékeivel a Bukovinai Kolostorokkal, részt vegyünk egy nemzetközi fesztivál fotósprogramjaiban ezen a vidéken.

Az V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely 2008. október 9-16. között kerül megrendezésre Gyergyószentmiklóson.

Részletes program:

  • 1. nap. Utazás személyautókkal közösen Magyarországról a Máramarosi-havasokon keresztül Gura Humorului városába Bukovinába. Útközben fotózási lehetőség. Érkezés az esti órákban. Este ismerkedés a tábor résztvevői között. Hozott portfóliók bemutatása.
  • 2. nap Bukovina tájai, épített öröksége, látogatás az egykori bukovinai székelyek településein. Részvétel a „Ősz a Voronet” fesztivál fotósprogramjain. A V. Nemzetközi Székelyföldi Fotóművészeti Mesterműhely résztvevőinek alkotásaiból rendezett fotókiállítás megnyitása.
  • Tovább utazás Gyergyószentmiklósra Borszéken keresztül, útközben fotózási lehetőség.
  • 7. nap. Ismerkedés a Gyergyói-medence településeivel, építészeti értékeivel: Gyergyószárhegy- Lázár-kastély, Ferences kolostor, Gyergyóditró, stb. Székelyföld építészeti sajátosságai, a műemlék és építészeti fotográfia gyakorlati kérdései.
    Természeti szépségek a Gyergyói-havasokban, Békás-szoros, Gyilkos-tó a természetrombolás hatásai. Gyimesi csángók világával. A havasi rétek világa, az esztena. Személyfotózás gyakorlati helyszíneken. Parajdi sóvidék, Korond népi hagyományai. Őszi betakarítási munkálatok, hagyományos életformák a Görgényi-havasokban, kismesterségek. A természetfényképezés gyakorlati és etikai kérdései, a makró világ szépségei.
  • 8. nap. Hazautazás, útközben fotózási lehetőség

A szállás 2 ágyas szobákban félpanzióval. A résztvevők személygépkocsival utaznak, 4 fő/autó formájában a program szállásának helyszínére, valamint a program során is.

Részvételi díj 330 Euró/fő + gépkocsik üzemanyagköltsége. Az egész út kb. 3000 km. A létszám max. 16 fő.
Jelentkezni 2008. szeptember 15-ig lehet a részvételi díj 50 %-ának befizetésével.