3 az 1-ben: Fujifilm SuperCCD EXR

0

Nagy dinamikaátfogást, nagy felbontást és nagy érzékenységet ígér a Fujifilm új, SuperCCD EXR képérzékelőjével.

A Fujifilm bejelentette SuperCCD EXR nevű képérzékelőjét, mely a korábbi SuperCCD SR (mellyel az S3 Pro és S5 Pro-ban találkozhattunk) és SuperCCD HR (melyet a FinePix F50fd és F100fd-ben alkalmaztak) ötvözésének fogható fel. Ennek eléréséhez három fő módosítással éltek a tervezők:

  • új elrendezésű színszűrő
  • új pixel összevonási technológia
  • az elektronikus töltés-vezérlés teljes áttervezése

A Pixel Fusion technológia segítségével úgy érhető el nagy képérzékenység, hogy emellett alacsony marad a képzaj, s zavaró színhibák sem keletkeznek, mint a korábbi megoldásoknál. A színszűrőt a korábbi RGBG elrendezés helyett úgy alakították ki, hogy a duplaannyi pixelt tartalmazó zöld alapszín szubpixelei átlósan, egymás mellett helyezkednek el, míg a vörös és kék képpontok párosával találhatók egymás mellett. Ezt oldja meg a Close Incline Pixel Coupling módszer, amely a lenti képen látható.

A nagy dinamika átfogást a SuperCCD SR-hez kissé hasonló módon a Dual Capture Technology segítségével érik el. Ez valójában két képet készít, egyet alacsony érzékenységgel, egyet magas érzékenységgel, majd ezek adatait feldolgozva hozza létre a végső, nagyobb dinamika átfogású képet. Ilyenkor a pixelek egy része kis, másik része nagy érzékenységgel működik.

Ez a módszer a gyártó szerint hasonló dinamikaátfogást valósít meg, mint az SR, mindemellett olyan kis jel/zaj arányt produkál, mint a HR.

A Fine Capture technológia az RP processzorral karöltve a lehető legnagyobb felbontás eléréséhez szükséges. Ezen felül az új módszerű pixelösszevonás és a nagy dinamikaátfogáshoz szükséges dupla expozíció új képfeldolgozási megoldásokat igényelnek, melyeket az RP processzor optimalizált algoritmusai valósítanak meg.

A SuperCCD EXR szenzor köré egyelőre még nem építettek fényképezőgépet, de természetesen ami késik, nem múlik.