Fujifilm: 3 dimenziós képrögzítés és megjelenítés a küszöbön?

0

Gyakorlatilag a Fujifilm elkészült a világ első 3 dimenziós képalkotó rendszerével, amely nem csak a képrögzítést, de a képek 3D-s megjelenítését és 3D-s nyomtatását is magába foglalja.

A korábbi 3D képkészítési és képmegjelenítési megoldások nem éppen a kiváló minőségről szóltak. A legtöbb esetben speciális szemüvegre is szükség volt a térérzet kialakulásához. A FinePix Real 3D egyik kiemelkedő tulajdonsága pont az, hogy a szemlélő ugyanolyan természetesnek látja az így készített képet, mint a valóságban – legalábbis a Fujifilm sajtóközleménye szerint.

Az alapötlet természetesen nem újkeletű. 3D-s képkészítéshez két képrögzítő eszközre van szükség, egymástól bizonyos távolságra elhelyezve, ahogy az állatvilágban is megfigyelhető. A Fujifilm hasonló eljárást alkalmaz: két CCD, két objektív, s ezeket párhuzamosan kiszolgáló elektronika alkotja a 3D-s fényképezőgép alapját.
A gép hátuljára áttervezett, 2,8″ képátlójú, 230 ezer szubpixeles, amelyen 3D-s képek is láthatóak lesznek, emellett természetesen 2D megjelenítésre is képes lesz.

Ezen felül új, 8,4″-os FinePix Real 3D digitális képkeretet is tervezett a gyártó, amely több, mint 920e szubpixelével kiváló felbontást ígér (VGA felbontáshoz közeli).

A két 3D-s LCD azonos technológiát használ, mely a fényirány vezérlés modul (light direction control) segítségével képes külön képet szolgáltatni a bal és jobb szem számára, így hozva létre 3D hatású képet, bármiféle különleges szemüveg alkalmazása nélkül.

Az új technológiának elvileg nincs további gátja a piacrajutáshoz, így ha a gyártó indokoltnak és kellően érettnek tartja a gépet, akár azonnal piacra is dobhatja új termékét.