Két új ultrahang motoros Pentax objektív

0

A Pentax hivatalosan is bejelentette a tervezési fázisában már napvilágra került két új objektívét, a fix 55 mm-es nagy fényerejű teleobjektívét és a 60-250 mm-es fix f/4 fényerejű telezoomját.

Mindkét objektívet ultrahangos, SDM élességállítási rendszerrel szerelték fel, amely így igazán pontos és csendes fókuszálást tesz lehetővé.
Az optikák nevében szerelő DA* egyrészt az előzőekben említett belső fókuszmotorra, másrészt a csak APS-C szenzorméretű érzékelőhöz tervezésre utal.

A Pentax smc DA* 55mm f/1,4 SDM 80 mm-nek megfelelő látószöget ad a Pentax APS-C méretű szenzorral szerelt digitális tükörreflexes fényképezőgépein.
Az új tervezésű Aero Bright bevonat a nemkívánatos tükröződéseket, beszűrődéseket és becsillanásokat hivatott elkerülni. A korábbi többrétegű bevonathoz képest ez az új megoldás sokkal hatékonyabban képes csökkenteni a becsillanást és a beszűrődést, amely ellenfényben okozhat kellemetlenséget.
A különböző aberrációkkal szemben egy szuper-alacsony szórású (SLD) lencsetagot építettek az objektívbe.
Az igazán szép háttérelmosás a nagy, f/1,4 fényerőnek, illetve a körkörös kialakítású, 9 lamellából álló blendének köszönhető.

A Pentax smc DA* 60-250mm f/4 ED (IF) SDM 4,2×-es zoomátfogású telezoom objektív, amely a Pentax APS-C szenzoros gépein 92-383 mm-nek megfelelő látószöget biztosít. Két extra alacsony szórású (ED) tagjának köszönhetően a kromatikus aberráció minimális. A geometriai torzítások teljes zoomtartományban és tárgytávolság tartományban történő minimalizálását pedig nemlineáris lencsemozgatás oldja meg.
Ezen objektív is természetesen körformájú blendét kapott, szintén 9 lamellából felépítve. Az élességállítást itt is ultrahang motor (SDM) végzi.

Az optikák adatlapjai a lenti linkeken tekinthetők meg.