Nikkor AF-S 50mm f/1,4G

0

A Nikon bejelentette új standard objektívét, a Nikkor AF-S 50mm f/1,4G-t, melynek újdonsága nem csak beépített ultrahangmotorja, hanem az áttervezett lencstagok is. Ennek tervezése során különös figyelmet szenteltek a színi hiba (kromatikus aberráció) és a becsillanások elkerülésére.

G-szériás objektív lévén a kiváló képminőség garantált, a 8 lencsetagot 7 csoportban tartalmazó objektív belsejében 9 kerekített lamellából álló blende található. Ez, valamint a f/1,4 fényerő természetes háttérelmosást eredményez. Az újonnan beépítésre került ultrahangos motor (SWM – Silent Wave Motor) azon túl, hogy csendes és precíz, a belépőszintű Nikon tükörreflexesekkel is kompatibilitást kínál (D40, D40x, D60).

A Nikkor AF-S 50mm f/1,4G decembertől lesz megvásárolható.
Az objektív adatlapja a lenti linkről érhető el.

Sajtóközlemény:

A Nikon bemutatta az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G objektívet

Az általános objektívek új világa

Köln, Photokina 2008 – A Nikon Europe örömmel jelenti be új széles rekeszű, rögzített gyújtótávolságú NIKKOR objektívjét, az 50 mm-es AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G modellt. Az objektív rekesze gyors (f/1,4), ami a keresőben világos képet, a felvételeken pedig gyönyörűen elmosott hátteret és kis mélységélességet eredményez. A modell rendelkezik a NIKKOR rendkívül kisméretű, gyűrű típusú Silent Wave motorjával (SWM), amely csendes, gyors és pontos élességállítást garantál, valamint a beépített motor nélküli fényképezőgépekkel is (pl. Nikon D40 és Nikon D60) lehetővé teszi az automatikus élességállítást.

„Ez az új, gyors fix objektív átértelmezi az általános objektív koncepcióját” – mondta Robert Cristina, a Nikon Europe professzionális termékekért és szolgáltatásokért felelős menedzsere. Hozzátette: „A gyors rekesz, a csendes AF és a kis méret kiemelkedő képminőséget eredményez, és új kreatív lehetőségeket kínál a Nikon digitális fényképezés rajongóinak.”

AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G
Az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G gyors, rögzített gyújtótávolságú objektív, amely Nikon FX-formátumú D-SLR fényképezőgépekkel használva normál képszöget kínál. Újonnan kifejlesztett optikai rendszere kiváló MTF-teljesítményt biztosít, továbbá hatékonyan korrigálja a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillogást és a kromatikus aberrációt.

A gyűrű típusú SWM sima és csendes AF-működést tesz lehetővé. Bár az élességállítás során valamennyi lencsecsoport elmozdul, az első elem és a szűrőcsatlakozó nem fordul el, és az objektív hossza nem változik, ami ideálissá teszi az objektívet makrofotózáshoz és az SB-R200 vezeték nélküli segédvakukkal való használathoz. Az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G két élességállítási móddal rendelkezik: M/A (automatikus élességállítás manuális prioritással) és M (manuális élességállítás). A kilenclamellás, kerekített írisz természetesebben mossa el az élességen kívüli képterületeket. DX-formátumú SLR gépre szerelve az objektív képszöge 75 mm (35 mm-es formátumban kifejezve).

Az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G fő jellemzői

  • AF-S 50 mm: gyors, fix gyújtótávolságú objektív normál képszöggel (DX-formátumú tükörreflexes géppel történő használat esetén a képszög FX/35 mm-es formátumban kifejezve 75 mm-nek felel meg)
  • Nagy maximális rekesz (f/1,4)
  • A kiegyensúlyozott kialakítás egyrészt kiemelkedő MTF-teljesítményt, másrészt természetesnek ható, kellemesen elmosódott leképezést kínál
  • Az újonnan kifejlesztett optikai rendszer hatékonyan korrigálja a pontszerű fényforrások körül jelentkező becsillogást és a kromatikus aberrációt
  • A Silent Wave Motor (SWM) egyenletes és halk automatikus élességállítást garantál
  • Kétféle élességállítási módban használható: M/A (automatikus élességállítás manuális prioritással) és M (manuális élességállítás)
  • Az élességállító gyűrű nem forog automatikus élességállítás közben
  • Természetesnek ható képelmosás a kilenclamellás, kerekített írisznek köszönhetően
  • Fémből készül bajonettzár
  • Habár az összes lencsecsoport elmozdul élességállítás közben, mégsem változik az objektív hossza

Az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G műszaki adatai
Gyújtótávolság 50 mm
Maximális rekesz f/1,4
Minimális rekesz f/16
Az objektív felépítése 8 lencsetag 7 csoportban
Képszög 46°
Legkisebb fókusztávolság 0,45 m
Íriszlamellák száma 9 (kerekített)
Szűrőméret 58 mm
Átmérő x hosszúság (a bajonettzártól számított kiterjedés) Kb. 73,5 x 54 mm
Tömeg Kb. 280 g
Mellékelt tartozékok LC-58 rácsúsztatható 58 mm-es első objektívsapka, LF-1 hátsó objektívsapka, HB-47 napellenző, CL-1013 rugalmas tok

Az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G mellékelt tartozékai a következők: LC-58 58 mm-es rácsúsztatható első objektívsapka, LF-1 hátsó objektívsapka, HB-47 napellenző, CL-1013 rugalmas tok

Az AF-S NIKKOR 50 mm f/1.4G objektív 2008 decemberétől lesz kapható.