Sigma újdonságok

0

A Sigma 2 objektívjének és 2 telekonverterének jelentette be azon változatait, melyek eddig nem támogatott bajonettel kerülnek forgalomba. Ez főként a Sony, Pentax és FourThirds rendszereket érinti. Szintén a Sony és Pentax rendszer felhasználóit érinti az EM-140DG körvakujának Sony és Pentax papucshoz igazított változata. Ezen felül egy korábbi objektívjének HSM motoros változatát is piacra dobja.

Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG HSM

Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG HSM

A Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG HSM a korábbi 24-70mm f/2,8 EX DG beépített ultrahangos fókuszmotorral ellátott változata.
A nagy fényerejű standard zoomobjektív általános képkészítésen túl ideális portrézáshoz és tájképek készítéséhez is.
Super Multi Layer bevonatának köszönhetően hatékonyan ellenáll az ellenfényben előforduló becsillanásnak és beszűrődésnek. Extra alacsony (ELD) és 2 szuper alacsony szórású (SLD) üveg lencsetagjainak köszönhetően a kromatikus aberráció a lehető legkisebb, aszférikus lencdetagja pedig a geometriai torzítást és a szférikus aberráció csökkentését hivatott szolgálni.
Ultrahangos (HSM – Hyper Sonic Motor) élességállításának köszönhetően a folyamat gyorsan és csendben megy végbe, emellett rendelkezik a kézi élességállítás lehetőségével is, akár kapcsolók átállítása nélkül is (FTM).
38 cm-es közelpontja és 1:5,3-as leképezési aránya közeli képek készítését is lehetővé teszi, 9 lamellás blendéje pedig szép háttérelmosást ígér.

A Sigma 24-70mm f/2,8 EX DG HSM Canon, Nikon, Pentax, Sigma és Sony bajonettes vázakhoz lesz elérhető.

Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM

Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM

A Sigma 50mm f/1,4 EX DG HSM még márciusban jelent meg, akkor azonban a FourThirds rendszert még nem támogatták ezen objekívvel. Ez a helyzet ma változott meg, ugyanis hamarosan elérhető lesz az FT bajonoettes változata is a standard fix optikának.

Precíz, préselt üveg aszférikus lencsetagokat, tökéletesen korrigált kómahibát, valamint elsőosztályú képminőséget ígér a gyártó az F1,4 fényerejű optikától. A becsillanások és tükröződések ellen többrétegű bevonattal látták el az objektívet, mely FourThirds rendszerű gépen használva 100mm-nek megfelelő képkivágást ad. Az objektív közelpontja 45 cm, melynél 1:7,4 leképezési arányra képes.

A Sigma 50mm F1,4 objektívet gyors és halk élességállítást lehetővé tevő HSM (Hyper Sonic Motor) fókuszmotorral is felszerelték, amely a FourThirds rendszerben is elérhető.

Sigma 4,5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM és Sigma 10mm f/2,8 EX DC Fisheye HSM

Sigma 4,5mm f/2.8 EX DC Circular Fisheye HSM

Sigma 10mm f/2,8 EX DC Fisheye HSM

Szintén régebbi, még tavaly novemberi az a két halszem optika, melyeknek most jelentette be a gyártó a Sony és Pentax APS-C szenzoros vázakon használható változatait.

A 10 mm-es halszem objektív 180 fokos látószöget eredményez, amellyel különleges hatású fotók készíthetők.

A 13,5 cm-es közepont miatt (amely 1,8 cm-es munkatávolságot eredményez) és az 1:3,3 leképezési aránynak köszönhetően akár kis mélységélességgel is készülhetnek ritka perspektívájú felvételek. Beépített napellenző segít a nemkívánatos csillanások és kontrasztvesztés elkerülséében.
A gyors és pontos élességállításért HSM fókuszmotort használt a gyártó, amelynek további előnye, hogy az élességállító gyűrű automatikus élességállítás során nem fordul el, de bármikor kézzel módosíthatjuk az élességi pontot.
Szűrők használatát is megoldották, az objektív hátulján behelyezhető szűrőtartót alakítottak ki.

Aki a még különlegesebb körkörös halszem felvételek készítését tűzte ki céljául, s Pentax, vagy Sony digitális tükörreflexes APS-C szenzoros vázzal rendelkezik, annak sem kell lemondania erről. A Sigma 4,5 mm-es gyújtótávolságú optikája APS-C szenzorhoz tervezett, s körkörös halszem látószöget kínál. Ez digitális tükörreflexes vázzal is zavaró képkivágás nélkül használható, minden irányban 180 fokos látószöget eredményezve.

Nagy, f/2,8 fényerejének köszönhetően a keresőkép igen világos lesz, valamint gyenge fénynél is könnyedén készíthetünk bemozdulás mentes felvételeket.
Az optika közelpontja 13,5 cm, leképezési aránya 1:6. A minimális színi hibáért SLD lencsetagokat is alkalmaztak.
Belső élességállítását HSM motor végzi, amely ezúttal is lehetőséget biztosít a kézi élességállításra kapcsolók átállítása nélkül.

Sigma APO 1,4×-es és APO 2×-es telekonverterek

A Sony fényképezőgépet használók számára készült el a Sigma 1,4×-ező és 2×-ező telekonverterei, melyek HSM élességállítású objektívek kezelésére is alkalmasak.

Sigma APO 1,4× telekonverter

Sigma APO 2× telekonverter

Sigma EM-140DG makró körvaku

Sigma EM-140 DG makró körvaku

Mind filmes, mind digitális fényképezőgéphez használható a Sigma Sony és Pentax papucsos EM-140DG jelű makró körvakuja.
A 14-es kulcsszámú (ISO 100, m) villanóval modellező fény és nagy sebességű vakuszinkron is használható. A vakut ADI/TTL, illetve P-TTL módban használhatjuk, Sony/Pentax változattól függően. A körvaku két részét 1:8..8:1 arányú leosztásban használhatjuk. Vezeték nélküli módban csak a Pentax verziónál érhető el a jobb/bal arány beállítása.