RAWzor: RAW tömörítés ingyen

0

A RAWzor fejlesztői olyan programot hoztak létre, amely a fényképezőgépek RAW fájljait képes igen hatékonyan, de veszteségmentesen tömöríteni.

Köztudott, hogy a RAW képek igen sok helyet foglalnak, s a konvertálásuk után viszonylag ritkán van már rájuk szükség. Az ilyen képek tárolása néha komoly feladatot ró a fotós nyakába. Azért, hogy minél több kép kerülhessen fel egy DVD-re, akár össze is tömöríthetjük őket.

A hagyományos tömörítők (ZIP, RAR) azonban nem elég hatékonyak ahhoz, hogy komoly eredményeket lehetne velük elérni.
Ennek áthidalására készítették el a RAWzor szoftvert, amely rengeteg RAW formátumot támogat, s ezeket jó hatékonysággal képes összetömöríteni.

Pozitívum, hogy az egyes képek nem egyetlen archívfájlba kerülnek eltárolásra, minden kép külön tömörített fájlba kerül. Az ingyenes, de még béta állapotú szoftver további előnye, hogy az XnView képnézegető 1.95 béta változata már támogatja ezt az új formátumot, így kitömörítés nélkül is láthatjuk milyen kép van a fájlban.

A RAWzor-ral egy rövid próbát is tettünk, az éppen tesztelés alatt álló Olympus SP-565UZ RAW fájljait 30%-kal, a Canon EOS-40D RAW képeit 12,5%-kal kisebb méretűre tömörítette. Korrekt, hogy a fájlok dátumát is meghagyja a RAWzor.