Olympus E-30

0

Az Olympus bejelentette legújabb Four-Thirds rendszerű digitális fényképezőgépét, a 12 Mpixeles E-30-at.

Az Olympus E-30 a korábban bejelentett felső kategóriás E-3 és a jelenlegi alsóbb kategóriás E-420 és E-520 közé pozícionálható. A hiányzó űr kitöltésére már régóta vártak a Four-Thirds rendszer kedvelői.

Bár a hivatalos bejelentésnek csak november 5-én kellett volna megtörténnie, jópár külföldi site közölt már részletes paramétereket.
Nézzük mit kínál majd az új D-SLR:

Az Olympus E-30 főbb tulajdonságai:

  • 12,3 Mpixeles LiveMOS képérzékelő
  • 12 bites A/D konverter
  • ISO100-3200 érzékenység
  • 5 kép/mp sebességű sorozatfelvétel 12 RAW képig
  • 98% lefedettségű, 1,02×-es nagyítású pentaprizmás kereső, fix mattüveggel
  • 11 pontos AF rendszer, mindegyik fókuszterület keresztszenzoros
  • 2,7″-os kihajtható LCD

Az Olympus E-30 előreláthatóan 1300 dollárért kerül piacra, mely az E-3 árától csak 200 dollárral marad el. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy általában a bejelentéskor elhangzó ár alatt kerülnek ki a gépek az „utcára”. A E-30 jövő januártól lesz megvásárolható.

Sajtóközlemény:

Hordozható kreatív stúdió digitális tükörreflexes fényképezőgépben
Önkifejezés az új Olympus E-30 fényképezőgéppel

Hamburg, 2008. November 5. – Sokak számára a művészi kifejezésre való törekvés a kreatív fotózás lényege. Az új Olympus E-30 fényképezőgéppel ez a cél közelebb áll a valósághoz, mint valaha. A lenyűgöző új modell a Négy Harmad Szabványú E-System termékkínálatot bővíti, és számos, ihletet adó Művészi funkciót tartalmaz, melyek támogatják a fotós képzelőerejét. A szűrők segítenek a hangulatok közvetítésében, ami egyébként csak speciális objektívek, szűrők vagy komplex képfeldolgozási technikák alkalmazásával lenne lehetséges. A hatások a 2,7”/6,9 cm átmérőjű, bármilyen szögben forgatható HyperCrystal II LCD-kijelzőn ellenőrizhetőek a tökéletes kompozíció eléréséhez. A fotózási élmény érdekében a kijelző az Élőkép nyújtotta komponálás egyszerűségét kínálja gyakorlatilag bármilyen perspektívából, míg a gyors kontraszt autofókusz* funkció garantálja a valósághű megjelenítést a kijelzőn. A Vezeték nélküli vakuvezélrés és a kifejező Multi-expozíció üzemmód tovább bővíti a kivételes művészi lehetőségeket a kompozíciókban, csakúgy, mint a kilenc különböző képméretarány. Az új fejlesztésű, nagysebességű 12,3 megapixeles Live MOS szenzor és az új TruePic III+ képfeldolgozó processzor együtt gondoskodnak az elképesztően nagyfelbontású eredményekről. Az 5 FÉ-lépésnek megfelelő hatékonyságú Beépített képstabilizátor jóvoltából a fotók extrém helyzetekben is mindig élesek – a csatlakoztatott objektívtől függetlenül. Mivel az egyedülálló pillanatok gyakran elszállnak, az E-30 mindennel felszereli a fotóst, amihez ezek megörökítéséhez szüksége lehet: az iparágban vezető autofókusz sebesség teljesen biaxiális 11-pontos AF, 5 fps sorozatfelvételi sebesség és 1/8000 mp. zársebesség. A legújabb E-System modell természetesen az Olympustól egyedülálló Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszert is alkalmaz, amely a leghatékonyabb védelmet garantálja a por ellen. Az E-30 új típusú digitális tükörreflexes fényképezőgép, amely kifejezetten kreatív önkifejezésre készült, mely professzionális minőséggel és teljesítménnyel párosul. 2009. január közepén kerül kereskedelmi forgalomba.

Kreatív fotózás
Az Olympus E-30 nem csak elképesztő minőségben reprodukálja a képeket, hanem művészi elképzeléseik megvalósításában is támogatja a fotósokat. A szokásos manuális vezérlési lehetőségeken kívül ez az úttörő digitális tükörreflexes modell további opciók széles kínálatával ösztönöz az egyedi alkotások létrehozására. Hat Művészi szűrő funkció segíti a képfelvételt különböző hatásokkal, és kölcsönzi mindegyik kompozíciónak a megjelenés egyedi érzetét – plusz objektív, szűrő és számítógépes feldolgozás nélkül. A szűrők hatása az LCD-kijelzőn tekinthető meg komponálás közben, melyek az alábbiak: Pop art, Lágy fókusz, Halvány és világos szín, Világos tónus, Szemcsés film és Pinhole. Egyéb művészi hatások érhetőek el Multi-expozíció üzemmódban. Ez lehetővé teszi több kép szuperponálását egy előzetesen RAW formátumban rögzített képre közvetlenül a fényképezőgépen, a kereső illetve Élőkép üzemmód alkalmazása esetén is. A vezeték nélküli vakuvezérlés kielégíti a kreatív megvilágítási igényeket. Ennek köszönhetően több külső vaku is vezérelhető, amelyek a téma körül bárhol elhelyezhetőek – egyetlen kábel nélkül.

A kifejező fotózást tovább támogatja a Multi-képméretarány funkció. Kilenc különböző képméretarány közül választhatunk, mint például a standard 4:3, filmszerű 16:9 és a középformátumú 6:6. Ez lehetővé teszi a fotós számára a kép levágását a kívánt stílus szerint.

A képek megkomponálása történhet a hagyományos keresőben, amely kb. 98%-os látómezőt és 1.02x-os nagyítást (-1m-1, 50 mm, végtelennél) biztosít. Ennél nagyobb rugalmasságot nyújt a 2,7”/6,9 cm átmérőjű HyperCrystal II LCD használata 176°-os látószögekkel. Bármilyen szögben forgatható felépítésének köszönhetőn teljes szabadságot élvezhetünk a képek megkomponálása során, ami a legvakmerőbb perspektívákat is lehetővé teszi. A beállítások eredménye így valós időben is ellenőrizhető. A továbbfejlesztett, nagysebességű kontraszt AF funkció* jóvoltából az LCD-kijelzőn történő megjelenítés rendkívül gyors és valósághű, ami az élőképes komponálást jelentősen kényelmesebbé teszi a korábbiakhoz képest. A képek 5x-ös, 7x-es vagy 10x-es méretre nagyíthatóak, így a fotós ráközelíthet a témára pl. az élesség ellenőrzéséhez.

Színvonalas képminőség
Az új fejlesztésű, 12,3 megapixeles Live MOS szenzor garantálja a legapróbb képrészlet megörökítését is. A bizonyított MOS jelerősítő technológiáknak köszönhetően a szenzor alacsony fogyasztású jellemzői mellett folyamatos Élőkép alkalmazást tesz lehetővé. Az E-30 új TruePic III+ képfeldolgozó processzora nagysebességű feldolgozást és professzionális képminőséget biztosít. Ide tartoznak az erősebb árnyalás, színhűség és a kreatív kifejezés számos lehetősége a művészi szűrőknek köszönhetően – miközben csökkenti a képzajt.

Az E-30 által produkált eredményeket tovább javítja a beépített mechanikus képstabilizátor. Érzékenysége 5 FÉ-lépésnek felel meg, amivel nagyon nagy mértékben csökkenti az életlenség lehetőségét. A fotós többféle helyzetben is borotvaéles fotókat készíthet – legyen szó akár gyenge fényviszonyokról vagy hosszú fókusztávolságról. Mivel a képstabilizátor a fényképezőgépvázba van beépítve, bármilyen objektív csatlakoztatásával elérhető a kívánt eredmény.

A por hatásai ellen a Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer nyújt védelmet. Az Olympus által kifejlesztett technológiát alkalmazza valamennyi E-System modellnél. Megszünteti a normál használat közben, illetve objektívcsere során a vázba kerülő a por által okozott képhibákat.

Gyors
Az Olympus E-System E-3 zászlóshajó modelljénél alkalmazott teljesen biaxiális, 11-pontos AF-rendszerrel az E-30 ugyanolyan kimagasló automatikus élességállítási sebességekre és teljesítményre képes. Vízszintes és függőleges irányú szenzorsorokból áll, így összesen 44 különböző adatpont áll rendelkezésre az optimális élesség beállításához. Mindemellett az AF-szenzor érzékelési tartománya rendkívül széles, -2 – 19 FÉ, ami nagy pontosságú automatikus élességállítást biztosít gyenge fényviszonyok mellet is, ami a farkasfog elrendezésének köszönhető.

Nagyobb sebességet tapasztalhatunk olyan helyzetekben, amikor a másodperc töredéke is számít: az E-30 fényképezőgéppel akár 5 fps sebességgel rögzíthetünk sorozatképeket teljes, 12,3 megapixeles minőségben (sorozatfelvétel üzemmódban 12 kép tárolható a RAW puffer memóriában) gyors mozgás megörökítésekor. A nagysebességű események lefagyasztásához – vagy fotózáshoz nagyra nyitott fényrekesszel fényes napsütésben – ez a modell 1/8000 mp. zársebességre is képes. Mi több, a vaku szinkronideje akár 1/250 mp. is lehet, ami tovább növeli rugalmasságát és művészi lehetőségeit.

Tökéletes és egyszerű
Az E-30 további funkciók segítségével javítja a képi eredményt. Az automatikus árnyalás funkció Árnyékkompenzáló technológia alkalmazásával segít elkerülni a csúcsfényt és az árnyékokat, miközben biztosítja, hogy a nagy kontrasztú témák is természetesek maradjanak. Az arc- és háttérszabályozó funkció Arcfelismerő technológia alkalmazásával optimalizálja az előtérben elhelyezkedő témák és a háttér egyensúlyát.

A különböző fényképezőgép beállítások eredményei felvételkészítés előtt a beállítás előnézetben ellenőrizhetőek. A fotó elkészítése előtt lehetővé teszi négy különböző expozíció-kompenzáció vagy fehéregyensúly beállítás hatásának ellenőrzését az LCD-kijelzőn.

Az egyszerű kezelést és a fényképezőgép beállításainak kiváló láthatóságát támogatja a felülre szerelt LCD-panel, amely az aktuális zársebességet, rekeszértéket, expozíció-kompenzációt és más fontos beállításokat jelenít meg. Ezek és más beállítások természetesen a Super Control Panel ellenőrző panelen is megtekinthetőek, amely a fényképezőgép LCD-kijelzőjén látható, és intuitív, grafikus menü segítségével navigálható.

Kreativitást támogató tartozékok
A Négy Harmad Szabványra épülő Olympus E-System tagjaként sok objektív és egyéb tartozék áll rendelkezésre, melyek biztosítják, hogy az E-30 magasabb szintre emelje a kreativitást. A halszemtől a makró és ultra-nagylátószögű objektíveken át egészen az ultra-zoom modellekig, a ZUIKO DIGITAL objektívsorozat nem hagy kívánnivalót maga után. A sorozatban új a ZUIKO DIGITAL 14-54 mm 1:2.8-3.5 II objektív, amely teljes kontrasztú AF lehetőséget is kínál az E-30-cal kombinálva. Az Olympus két vezeték nélküli vakut is kínál: az FL-50R és FL-36R a maximumot hozza ki a fényképezőgép vezeték nélküli vakuvezérlő funkciójából. Hosszas használat esetén a HLD-4 akkumulátortartó – praktikus exponáló gombbal – a töltés kihagyásával is biztosítja a hosszan tartó felvételkészítést.

Az Olympus kreatív stúdiót kínál a fotósok számára. Minden megvan benne, ami a kreativitás kiéléséhez és kifejezéséhez szükséges, miközben élvezhetjük a professzionális szintű képi eredményeket, vezérlést és teljesítményt. 2009. január közepén kerül a boltokba.

Olympus E-30 digitális tükörreflexes fényképezőgép – fő jellemzők:

Kreativitás

  • Művészi szűrők, Multi-expozíció, Vezeték nélküli vaku, Multi-képméretarány
  • Kényelmes Élőkép funkció a nagysebességű kontraszt AF jóvoltából
  • Bármilyen szögben forgatható 2,7”/6,9 cm átmérőjű HyperCrystal II LCD-kijelző

Képminőség

  • Új fejlesztésű 12,3 megapixeles Live MOS szenzor
  • TruePic III+ processzor gondoskodik az ideális színreprodukcióról és alacsony zajszintről
  • Beépített képstabilizátor max. 5 FÉ-lépéses hatékonysággal

Sebesség

  • Nagysebességű 11 pontos, teljesen biaxiális AF-funkció
  • Max. 5 fps
  • 1/8000 mp. nagysebességű zár és 1/250 mp. vaku szinkronidő

Az Olympus E-30 egyéb jellemzői:

  • Multi-expozíció funkció, mely az LCD-kijelzőn jeleníti meg az aktuális nézetet az előzőleg felvett képre vetítve
  • Automatikus árnyalás-kompenzáció a csúcsfények és árnyékok elkerülésére
  • Arc- és háttérvezérlés az előtérben elhelyezkedő téma és a háttérben húzódó látványosság gyönyörűen kiegyensúlyozott expozíciójáért
  • Beállítás előnézet teszi lehetővé a különböző beállítások eredményeinek összehasonlítását a tényleges kép felvétele előtt
  • Megbízható Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer
  • Beépített vaku vezérlő funkcióval a nem a fényképezőgépre szerelt vezeték nélküli vaku szinkronizálásához
  • Nagyméretű optikai kereső kb. 98%-os látómezővel és kb. 1.02x-os nagyítással
  • A felvételi információk a fényképezőgép tetején elhelyezkedő LCD-panelen és a Super Control Panel LCD-kijelzőn jeleníthetőek meg, így kiválóan láthatóak, ami egyszerű kezelhetőséget biztosít
  • Nagy pontosságú, 49-mezős fénymérő rendszer
  • A felvételi funkciók mintakép kiválasztásával egyszerűen aktiválhatóak
  • Sokoldalú ISO, fehéregyensúly, expozíció és villantási üzemmód sorozat funkciók
  • Átvilágítódoboz (Lightbox) nézet nagyítás funkcióval a képek egyszerű, egymás melletti összehasonlításáért
  • Négy Harmad Szabvány
  • Ergonomikus felépítésű váz, kezelőszervek és felhasználói felület az egyszerű kezelhetőségért
  • Egyénileg testreszabható AE/AF rögzítés funkció
  • Super Control Panel másodkijelző
  • ISO 100-3200 érzékenység
  • Beépített vaku (GN13) és vezeték nélküli vakuvezérlés közvetlenül a fényképezőgépvázról
  • Vezeték nélküli vakuvezérlés akár 3 csoportban (külön sajtóközlemény vonatkozik az Olympus FL-50R és FL-36R vakukra)
  • Nagysebességű USB 2.0 interfész
  • Nagysebességű adatírás és veszteségmentes RAW tömörítés a gyors feldolgozásért
  • Egyidejű RAW és JPEG formátumú mentés
  • 27 expozíció-vezérlési program (5 expozíció-vezérlési üzemmód, 5 kreatív üzemmód, 11 jelenetválasztás, 6 művészi szűrő)
  • Széles dinamikatartomány az erősen megvilágított részeken
  • Dupla memóriakártya nyílás CompactFlash és xD-Picture Card memóriakártyák számára (UDMA nagysebességű CF és Microdrive memóriakártya támogatással)

Az Olympus E-30 az alábbi összeállításokban kapható:

  • Olympus E-30 váz
  • E-30 váz ZUIKO DIGITAL ED 12-60 mm 1:2.8-4.0 objektívvel
  • E-30 váz ZUIKO DIGITAL 14-54 mm 1:2.8-3.5 II objektívvel
  • E-30 váz ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6 objektívvel

* Teljes kontraszt AF-funkció az új Olympus objektívekkel érhető el, beleértve a ZUIKO DIGITAL ED 9-18 mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 14-42 mm 1:3.5-5.6, ZUIKO DIGITAL ED 40-150 mm 1:4.0-5.6, ZUIKO DIGITAL 25 mm 1:2.8 fix fókuszú és az új ZUIKO DIGITAL 14-54 mm 1:2.8-3.5 II objektíveket is.

Művészi szűrők
Különleges művészi funkciók létrehozására alkalmasak közvetlenül a fényképezőgépen. Az Olympus E-30 modellen következő művészi szűrők érhetőek el:
Pop art: emeli, erősebbé és élénkebbé teszi a színeket, melyekkel jobb hatású fotók készíthetőek, melyek a pop art stílus érzetét fejezik ki.
Lágy fókusz: Lágy tónust, légies, másvilági hangulatot kölcsönöz a képeknek. Olyan megjelenést ad, mintha a képre mennyi fény borítana fátylat, a részleteket, mint például a hajat vagy virágszirmokat azonban nem tompítja.
Halvány ás világos szín: Az előteret fakó, gyenge fény – a filmeknél a visszaemlékezéses jelenetekhez hasonló – veszi körül, így ismerős érzést ébreszt.
Világos tónus: Lágy érzetű képet eredményez, a mesterséges megvilágítással készített képekhez hasonlóan. Az árnyékos és csúcsfényes területek is nagyon lágyak maradnak, így kifinomult hangulatot biztosítanak.
Szemcsés film: Ez a hatás a valóság érzetét éleszti újra, amit a szemcsés, nagy kontrasztú monokróm képek idéznek fel. Az erős jelenlétnek és drámai hangulatnak köszönhetően a téma élesen kirajzolódik a képen.
Pinhole: Csökkenti a periferikus fényt, mintha tűlyukon keresztül látnánk a képet. Ehhez adódik az egyedi színárnyalat, ami titokzatosságot sugalló stílust, vagy olyan portrékat eredményez, mintha elvesztünk volna egy másik dimenzióban vagy az űrben.

Beépített képstabilizátor
Közvetlenül a fényképezőgép vázba épített képstabilizátor. Lehetővé teszi a képstabilizálás fotójavító hatásainak élvezetét, függetlenül a csatlakoztatott objektívtől. A beépített képstabilizátoros Olympus E-System fényképezőgépekben egy gyro-szenzor érzékeli a bemozdulás pontos irányát. A beépített SWD rendszernek köszönhetően a bemozdulást a képérzékelő eltolásával kompenzálja a bemozdulási adatoknak megfelelően. Nagy gyújtótávolságok mellett a gyors válaszidőt két dedikált mikroprocesszor biztosítja: az egyik vezérli a két ultrahanghullámú motort, amelyek vízszintes és függőleges irányban mozgatják a szenzort, a másik nagy pontosságú vezérlésre alkalmas.

Arcfelismerő technológia
Az emberi arc felismerésére alkalmas technológia, amely főtémaként azonosítja az arcot a kompozícióban. Az arcot automatikusan élesre állítja, és beállítja az optimális expozíciót, így a megfelelő területeken éles, ideálisan exponált kép az eredmény.

Nagysebességű Live MOS szenzor
Nagyteljesítményű képérzékelő, amely a digitális tükörreflexes fényképezőgépeken élőkép megjelenítést tesz lehetővé sorozatfelvétel üzemmódban. A teljes képátvitelű (Full Frame Transfer / FFT) CCD magas szintű műszaki paramétereit és a CMOS alacsony fogyasztását kombinálja. A fotódiódák mélyen a szenzorba ágyazva helyezkednek el a képzaj megszüntetésére. A téma részleteinek valósághű, árnyalatokban és természetes, élénk színekben gazdag reprodukciója jellemzi a szenzoroknak ezt a típusát.

HyperCrystal
A félig áteresztő technológiával készült LCD-kijelzők alsó részén elhelyezett plusz réteg visszaveri a külső fényforrásokból érkező fényt. Ez javítja az LCD fényerejét, így akár a közvetlen napfényben megjelenített képek is élesek, és a hagyományos kijelzőkhöz képest háromszor nagyobb kontraszttal jelennek meg. 176°-os látószöget is lehetővé tesznek becsillanás és árnyék nélkül, így a képek több szögből is megkomponálhatóak és egyszerre több személlyel megoszthatóak.

Élőkép
A digitális tükörreflexes fényképezőgépek keresőjének használata mellett másik alternatívát is kínál. Az objektíven keresztül a szenzorra vetülő kép közvetlenül a fényképezőgép LCD-kijelzőjén jeleníthető meg. Míg a legkompaktabb digitális fényképezőgépek már évek óta alkalmazzák az élőkép funkciót, a digitális tükörreflexes fényképezőgépeknél az csak a közelmúltban vált lehetővé. A világon először az Olympus E-330 modell alkalmazta az élőkép funkciót.

Multi-képméretarány
Az E-30 modellen kilenc különböző képméretarány közül választhatunk, melyek lehetővé teszik a képek egyedi megkomponálását. Ezekkel új módon adhatunk kifejezést a felvételekhez, és a kiválasztott arány közvetlenül a fényképezőgép LCD-kijelzőjén jeleníthető meg. Alkalmazható képméretarányok: 16:9, 3:2, 7:5, 4:3, 5:4, 6:5, 7:6, 7:5 and 6:6.

Multi-expozíció
Az E-30 modellel többszörös expozícióra van lehetőség Élőkép üzemmódban és a kereső használata esetén is. Élőkép üzemmódban a fényképezőgép az előzőleg rögzített RAW adatokat veszi a kép alapjaként, majd a végleges fotó a hozzáadandó képre vetítve ellenőrizhető az LCD-kijelzőn. Maximum négy kép szuperponálható egyetlen, többszörösen exponált képpé.

Vezeték nélküli vaku távvezérlés
A felhasználónak lehetősége van vezeték nélküli vakuk távvezérlésére –kábelek nélkül – a beépített vakut használva a rendszer főegységeként. A vezérlési lehetőségek között megtalálható a függetlenül szabályozható villantási üzemmód és kompenzációs beállítások akár három vakucsoportban, míg a négy csatorna beállítás segít elkerülni a zavart, továbbá a fényerő is széles tartományban állítható.

Árnyékkompenzáló technológia
A sötét részeket tartalmazó képek expozícióját javító technológia. Az emberi szemhez hasonlóan működő szenzor alkalmazásával a kompozíciók sötét részeit (pl. fa árnyéka) a fényképezőgép azonosítja, majd beállítja az expozíciót. Az eredmény egy realisztikusabb és részletes kép.

Supersonic Wave Filter
A digitális tükörreflexes fényképezőgépekbe pl. objektívcsere alkalmával kerülő por tönkreteheti a fotókat – hacsak el nem távolítjuk. A Supersonic Wave Filter pormentesítő rendszer alkalmazásával ez a probléma kiküszöbölhető. Az átlátszó szűrő a fényképezőgép-zár és a CCD között helyezkedik el. Biztosítja, hogy a por ne kerüljön a CCD felületére. A porszemcsék a szűrőn rakódnak le, ami aktiválás esetén ultrahangos rezgéssel lerázza. Az Olympus alkalmazott először pormentesítő rendszert digitális tükörreflexes fényképezőgépekben.

TruePic III+ képfeldolgozó processzor
Az Olympus legújabb generációs képfeldolgozó rendszere. Automatikusan javítja a képminőséget: a színreprodukciót (árnyalat, színtelítettség és fényerő), a képélességet (kevesebb zaj, jobb élreprodukció) és a feldolgozási sebességet. Mindemellett támogatja a művészi szűrőket, így példátlan kreatív kifejezést tesz lehetővé.