VI. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál

0

2009. január 16-31. között kerül megrendezésre a VI. Határontúli Magyar Összművészeti Fesztivál Győrött. Ennek keretein belül 2009. január 16-án 17 órakor Péter és Pál (Péter Hajnal-Pál Antal) Sepsiszentgyörgyön élő fotóművész házaspár, valamint Kálmán Roland felvidéki (Vásárút) fotóművész kiállítása nyílik meg. A Fesztivál megnyitójával egy időben sorra kerülő tárlatmegnyitón Szabó Béla a kiállításokat szervező Győri Fotóklub Egyesület ügyvezető elnöke méltatja a művészek munkásságát.
A művészek személyesen is jelen lesznek a kiállítások megnyitóján, így lehetőség van utána beszélgetésre is.

Helyszín:
Petőfi Sándor Művelődési Ház Győr, Árpád u. 44.
Tel. 327-466

Időpont:
2009. január 16. 17:00

Péter és Pál
Erdélyben, Sepsiszentgyörgyön élő építész- fotóművész házaspár Péter Hajnal Margit és Pál Antal. Mintketten az 1980-as évek közepén jegyezték el magukat a fotográfiával. Számos hazai és nemzetközi kiállításon, pályázaton szerepeltek sikerrrel. Péter Hajnal 2008-tól tagja az EPHAP nemzetközi fotóművészeti alkotóközösségnek, míg Pál Antal 1989-ben lett tagja a Román Fotóművészek Szövetségének. Mindketten kamerájukkal igyekeznek megörökíteni a pusztuló háromszéki építészeti emlékeket.

Kálmán Roland
A harminchat éves vásárúti (Szlovákia) Kálmán Roland számára a fotózás kedvtelés. Tíz éve lelkes amatőrként kezdte a fotózást, mára egyre ismertebbé válik a neve hazai és külföldi fotóművészeti körökben.
Tanulmányokat folytatott 3 évig levelező tagozaton a New York Institute of Photography Négy évet járt a Poprádi Nemzetközi Nyári Fotóiskolára, ahol mindig rangos tanárai voltak.
Ezzel párhuzamosan elkezdődött a csoportos és egyéni tárlatainak egyre sűrűsödő sora elismerésekkel, díjakkal. Állandó résztvevője a szlovákiai Amfo&Diafoto-pályázatnak. A legrangosabb díja a 2006-os magyarországi National Geographic-Fotópályázat, ahol társadalomábrázolásban közönségdíjas lett. Nagy elismerést jelentett, hogy szerepelt abba a 13 szerzős kollekcióba, amely számos külföldi országban képviselte a szlovákiai fotóművészetet