Házi műterem tárgyfotózáshoz

0

Szerintem egy lelkes kezdőnek talán ez az első komolyabb kihívása, amire bátran vállalkozhat. Kis kreativitással, némi alapvető tudással nagyon jó eredményeket érhet el, hiszen a tárgyfotózáskor a fotótéma megvárja, hogy szépen, nyugodtan kitalálja, próbálgassa, hogy milyen fények honnan világítva, mekkora felületről milyen eredményhez juttatják.

targyfoto_setup

A ketyere-számonanizátor naplója először a különféle eszközök és azok tulajdonságainak boncolgatásával kezdi a házi stúdió felépítését. Vakuk, villanj körte, fényformáló/lágyító eszközök. A második részben még fel-felvillant pár eszközt, és természetesen az ezek elvillantásához szükséges kiegészítőket. Csorge.hu blogján pedig egy, a méregdrága – ámbár profi – felszerelések mellőzésével megoldott vakupár és ernyők kombinációjával hozta létre a fénysátrat kiváltó tárgyfotós „terepasztalt”. Ti milyen eszközöket használtok tárgyfotózáshoz? Én, (amiről még cikket is írtam,) egy fénysátrat építettem kartondobozból, és vakuelosztóval két vakut különböző helyekről villantgattam. Borfotózáshoz pedig fekete és fehér kartonpapirokat helyeztem a bor köré, illetve a fehér kartonból hengert hajtottam, és a hengerbe villantottam, ami a jobb oldalon látszik

bor

Apró trükk, ha nincs sok vakunk, hogy a különböző fényforrásokat egyszerre elvillanthassuk, akkor egy állványra, vagy fix helyre letéve a fényképezőnket, azt hosszú záridőre állítva, egy vakuval többet villanthatunk több irányból. Persze ilyenkor vigyázzunk a környezeti fényekre (szobai lámpa), hogy azok ne nagyon befolyásolják a képen a fényeket.