Cultiris fotópályázat

0

A Cultiris Kulturális Képügynökség 1,5 millió Ft összdíjazású fotópályázatot hirdetett. Nevezni csak digitális formában, online úton lehet a nevezési feltételek elfogadása után.
Nevezési határidő: 2009. május 25.

Sajtóközlemény:

Pályázati kiírás // CULTiRiS Fotópályázat

A CULTiRiS Fotópályázat célja a magyar fotókultúra hazai és nemzetközi népszerűsítése.
A pályázat nyílt, a nevezési feltételek elfogadásával bárki részt vehet rajta (nincs megkötés az alkotó életkora és a kép keletkezésének idejét illetően sem).

Számos értékes díjat nyerhetnek pályázóink, összesen 1,5 millió forint értékben!

A fotópályázat fődíja
Epson Stylus Photo R2880

A fotópályázat további díjai
Minden kategória díjazottai nyomtatási lehetõséget kapnak az EPS-Team jóvoltából.
1. helyezett: 3 m2
2. helyezett: 2 m2
3. helyezett: 1 m2

A kategóriák nyertesei (kivéve a portfólió kategóriát):
5-5db 40 oldalas, 20×25 centiméteres, prémium papír belívű, kemény borítóval és védő borítóval ellátott egyedi könyv készítési lehetőséget nyernek a Blurb felajánlásából.

A portfólió kategória díjazottai:
80 oldalas, 20×25 centiméteres, prémium papír belívű, kemény borítóval és színes külsõ borítóval ellátott könyv készítési lehetõséget kapnak a Blurb felajánlásából.
1. helyezett: 3 db | 2. helyezett: 2 db | 3. helyezett: 1 db

A Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Verbatim különdíjasa egy MediaStation Pro multimédia centert nyer.
A kategóriák második helyezettjei (kivéve a portfolió kategóriát) egy 250 GB-os, 2,5 hüvelykes mobil merevlemezt nyernek a Verbatimtól.
Minden díjazott egy 8 GB-os SDHC memóriakártyát nyer a Verbatim támogatásával.

Minden díjazott Street-Photo ajándékcsomagot kap!
Minden kategória harmadik helyezettje (a portfoliót kivéve) Kata táskát kap a Tripont felajánlásából.
A Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Verbatim különdíjasa ajándék könyvcsomagban is részesül az MFSZ jóvoltából.
A portfolió kategória elsõ és második helyezettje egy-egy bõr kötésû portfolió mappát kap a BomoArt felajánlásából.

Minden díjazott a Világ leghíresebb fotósai könyvsorozat Portrék című könyvét kapja ajándékba a Kossuth Kiadó jóvoltából.

A zsűri által érdemesnek talált pályázóknak lehetősége nyílik a pályázatot követően szerződést kötni a CULTiRiS Kulturális Képügynökséggel.

Az alábbi kategóriákban lehet nevezni:

Mesterségek, mesteremberek a nagyvilágban
Hagyományőrző és modern mesterségeket, mesterembereket bemutató képeket várunk. Portrék, zsánerképek és tárgyfotók egyaránt feltölthetőek.

Egészséges életmód
Az egészséges életmód témáját bemutató képeket várunk. Portrék, zsánerképek, tárgyfotók, montázs és digitálisan manipulált képek egyaránt feltölthetőek.

Humor
A humor fogalmát tágan értelmezve: helyzetkomikum, képi humor, vagy bármi ami a képet szemlélőt mosolyra készteti. Portrék, zsánerképek, tárgyfotók, montázs és digitálisan manipulált képek egyaránt feltölthetőek.

Ez még fotó / ez még valóság?
A hétköznapi valóságtól eltérő látvány, elsősorban absztrakt képeket, minimál és makró / mikro felvételeket várunk. Montázst és digitálisan torzított képeket nem fogadunk el.

Kreatív alkalmazott fotográfia
Publikált és publikálatlan fotókat is várunk. Csak indokolt esetben (ha a kép üzenetét elősegíti) szerepeljen a képeken grafikai elem, például logo, márkanév, szlogen stb.

Egyéni portfolió
Elsődleges szempontok az elbírálás során: következetesség, egységes és egyéni arculat, technikai minőség. A portfolióról a Tudtad-e…? menüpont alatt további információk találhatóak.
A fotópályázat weboldalán történő regisztrációt követően, kizárólag online lehet képeket feltölteni. Papírképet, digitális képeket cd-n vagy bármilyen adathordozón nem fogadunk el. Postai úton és személyesen leadott munkákkal nem lehet pályázni.

Nevezési díj nincs!

A zsűri tagjai:
Keleti Éva – Prima Primissima díjas fotóművész, érdemes művész
Korniss Péter – Kossuth–díjas fotóművész
Szarka Klára – szakíró, fotótörténész
Kasza Gábor – fotográfus, a Fiatalok Fotóművészeti Stúdiójának titkára
Kocsis Erik – a CULTiRiS Kulturális Képügynökség vezetője

A pályázat fődíján kívül a zsűri kategóriánként 3 díjat ítél oda. A zsűri a fenti díjakon kívül a Magyar Fotóművészek Szövetsége és a Verbatim közös különdíját is kiosztja.
A portfolió kategóriát külön bíráljuk el: Kasza Gábor és Kocsis Erik a CULTiRiS munkatársai.

A zsűri fenntartja magának a jogot, hogy a pályaművet más kategóriába sorolja és a sorozatokból egy képet kiemeljen, és azt egyedi kategóriába helyezze. A zsűri kizárhatja azt a pályázatot, amely nem felel meg a formai, vagy tartalmi követelményeknek és nem teszi lehetővé a pályázat érdemi bírálatát.

Kategóriánként maximum 8 egyéni képpel lehet nevezni.
A sorozat egy képnek számít, de minimum 6, maximum 10 képből kell állnia. A portfolió kategóriában minimum 8 és maximum 12 képpel lehet nevezni!

A feltölthető képek paraméterei:
– a hosszabbik oldal mérete 1600 pixel
– RGB színrendszer
– JPG formátum, legjobb minőség (pl. Photoshop 12-es tömörítés)

Minden kép eredetije meg kell, hogy haladja a 6 megapixeles méretet, amit a pályázat kiíróinak kérésére be kell tudni mutatni. A pályázó kizárólag saját eredeti szerzői alkotásával pályázhat. Ezen feltételek megsértése esetén a pályázat érvénytelenné válik, és a pályázó díjat nem kaphat, vagy ha ez a díjátadást követően válik ismertté, akkor a pályázó köteles a díjat visszaszolgáltatni. A pályázó a regisztrálással a pályamunkájáról kijelenti, hogy az saját szerzői alkotása, továbbá felelősséget vállal azért, hogy az általa benyújtott pályamunka nem sérti más szerzői jogát. Amennyiben az alkotás obszcén, kirekesztő, agresszív jellegű és/ vagy sért faji, nemi, szexuális identitást, a pályázó automatikusan kizárja magát a pályázatból. A pályázó a pályázati anyag feltöltésével kijelenti, hogy a Ptk. személyhez fűződő jogok védelmével kapcsolatos szabályaival összhangban lévő – előírások megszegéséből fakadó minden jogkövetkezményt visel.

A pályázás módja:
1. A weboldal felső sávjában kattintson a regisztráció gombra, majd töltse ki az üres mezőket és kattintson az OK gombra. Sikeres regisztráció esetében a megadott e-mail címre értesítést küldünk, mely tartalmazza a jelszavát is.
2. E-mail címe és a jelszó segítségével lépjen be a rendszerbe (a jelszó az első belépést követően módosítható)
3. A neve mellett megjelenő „Feltöltés” gombra kattintva érheti el saját felületét és töltheti fel, illetve módosíthatja képeit. A felületet kizárólag Ön láthatja.

A pályázat leadási határideje: 2009. május 25., 24:00 óra

Eredményhirdetés
Az eredményhirdetésre 2009. június elején az Ünnepi Könyvhéten, sajtótájékoztató keretében kerül sor. Itt kerülnek átadásra a felajánlott díjak is. A díjazott és a zsűri által erre érdemesnek tartott képek a pályázat lezárását követően megtekinthetőek lesznek a pályázati oldal erre kialakított galériájában.

Jogok
A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója jogosult használni az alkotást a pályázathoz szorosan kapcsolódó katalógus, programfüzet, újság, internetes felület, hírlevél, tv műsor, reklám stb. keretében. Ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett. Egyéb felhasználás csak az alkotóval való egyeztetés alapján történhet, beleértve a képügynökség kínálatában való megjelenést.