GE: terabájtos lemezek felé

0

A General Electric sikeresen mutatta be fejlesztés alatt álló mikro-holografikus adattároló lemezét, mely normál CD méretű, de kapacitása jelen stádiumban 500 GB. Ez nagyjából 20 db Blu-ray, vagy 100 db DVD lemezzel egyenértékű tárhelyet jelent. A GE adattárolójának további előnye, hogy a jelenlegi DVD és Blu-ray lejátszókhoz hasonló technológiával olvasható és írható.

A holografikus adattárolás némileg különbözik a manapság elterjedttől. A jelenlegi technológiák csak a lemezek felületét használják adattárolásra, míg a holografikus eljárás a lemez teljes térfogatát. Hologramok, illetve 3-dimenziós mintázatok reprezentálják az információ bitjeit. Bár maga a technológia újszerű, a formátum és a hardver követelmény olyannyira hasonlít a mostani optikai adattarolókéhoz, hogy a jövő mikro-holografikus lejátszói alkalmasak lesznek CD, DVD és BD lemezek olvasására is, ami mind a gyártás, mind a felhasználás terén óriási előnyt jelenthet. A fejlesztési program vezetője, Brian Lawrence szerint, a technológiának éppen emiatt lesz jövője, illetve olyan tárhely igényes felhasználási területek miatt, mint az egyre jobb kép és hangminőségű videók, vagy a szárnyait bontogató 3-D televíziózás.

A fejlesztés már 6 éve folyik, a bemutató 500 GB-os darab viszont csak egy lépcsőfok a magasabb kapacitás felé. A cég elképzelése szerint képesek átlépni az 1 terabájtos álomhatárt is. Egy profilunkba vágó mértékegységgel érzékeltetve ezt a kapacitást, egy lemezre kb. 20 000 db, 14 bites, 24 megapixeles, tömörítetlen RAW fényképfájl menthető. 8 GB-os kártyán ez kb. 160 db.