ÚMVP újságírói és fotós pályázat

0

Az FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóság pályázatot írt ki a 17. Sziget Fesztiválról történő újságírói és fotós tudósítói munkára.
Jelentkezni 2009. augusztus 1-ig lehet a lentebb olvasható sajtóközleményben található feltételekkel.

Sajtóközlemény:

FOTÓPÁLYÁZAT

Az FVM VKSZI Társadalmi Kapcsolatok Igazgatóság „ÚMVP újságírói és fotós pályázat” pályázati felhívás, minden 16. életévét betöltött alkotók részére. A pályázat nyertese az 17. Sziget fesztivál hivatalos ÚMVP újságírója és fotósa lesz. Benyújtható minden olyan újságírói és fotográfiai eljárással készült mű, ami megfelel a pályázat művészeti koncepciójának, 2009-ben készült, valamint eleget tesz a technikai feltételeknek.

Művészeti koncepció

A pályázat ideje alatt:
A pályázat ideje alatt olyan újságírói és fotó- és videoalkotásokat várunk, melyek Magyarország hét régiójában készülnek és a régióhoz tartozó megye, kistérség és/vagy község életforma/kultúra/gazdaság bármely aspektusát örökítik meg.

Témajavaslatok:
– Helyi lakosok mindennapi élete és kultúrája (munka közben és munkaidő után, népi viselet, szokások, építészet és mesterségek)
– Egészséges környezetet és szép tájat (ápolt falu- és/vagy városkép, környező vidék – erdők, rétek, folyók, tájegységek)
– Gazdaságok (állattartás, földművelés – gépek, járművek, gazdasági eszközök)
– Vidékfejlesztés
– Ember és természet, közösségi terek, hagyományos és modern
– Innováció

A pályázat ideje alatt:
Írásos anyag: min. 1-3 flekkes (1 flekk 1800 leütés) írás + illusztrációs fotó
Képi- és videoanyag: az adott régió/kistérség/falu stb. fotója 1-5 db

A Sziget fesztivál ideje alatt:
Írásos anyag: napi min. 1-3 flekkes írás
Képi- és videoanyag: a választott témához kapcsolódó fotó 1-5 db

A Sziget fesztivál után:
A Sziget fesztivál után egy olyan írást és fotó- és videoalkotásokat várunk, melyek a Hungarikum faluban eltöltött egy hetet írja le.

A pályázók
Pályázhatnak régiónként újságírók és fotósok egyedül, vagy párban. Amennyiben a nyertes nem egy ’újságíró és fotós páros’, abban az esetben a 17. Sziget fesztivál ideje alatt szükségesek együtt dolgozni.

A pályázati munkák megjelenése
A kurátorok által legjobbnak ítélt munkák a pályázat ideje alatt hetente, az ÚMVP hivatalos weboldalán megjelennek, mint „A hét legjobb írásai és képei”.
A 17. Sziget fesztiválon készült írások és képek/videoanyagok az ÚMVP hivatalos weboldalán jelennek meg, a Sziget saját blokkjában, továbbá az első helyezett(ek) írásai és kép- és videoanyagai professzionális, nagyméretű printeken, speciálisan erre az alkalomra készülő installációban lesznek láthatók, ami lehetővé teszi, hogy a 17. Sziget fesztivál után, egy kiállítás keretében egyaránt élvezhetővé váljon a nagyközönség számára.
– 1. helyezett: 1-1 heti + 1-1 napi jegy
– 2. helyezett: 2-2 napi
– 3. helyezett: 1-1 napi A pályázat kiírói felhatalmazzák a kurátorokat, hogy az általuk megállapított szempontrendszer alapján bírálják el a pályamunkákat és állítsák össze a kiállítást. A kurátorok kizárhatják azt a pályázatot, amely nem felel meg a formai vagy tartalmi követelményeknek.

Biztosítunk:
– 1. helyzet: 1-1 heti + 1-1 napi jegy – Internetet az ÚMVP sátorban és kábeleket a média anyagok internetre való feltöltéséhez

Amit nem biztosítunk:
– Szállás, étel-ital
– Fotógép és/vagy videokamera

Részvételi feltételek
Érvényesen pályázhat minden 16. életévét betöltött természetes személy, aki vállalkozik a kiállítási felhívásban közzétett feladat elvégzésére, és a kiállítási felhívás feltételeit magára nézve kötelezőnek fogadja el.

A pályázó kizárólag saját eredeti szerzői alkotásával pályázhat. E feltétel megsértése esetén a jelentkezés érvénytelenné válik. A pályázó a pályázati lap aláírásával a pályamunkájáról kijelenti, hogy az saját szerzői műve, továbbá felelősséget vállal azért, hogy az általa benyújtott pályamunka nem sérti más szerzői jogát.

A részvétel feltétele, hogy az alkotás a Magyarország területén készüljön. Az érvényes pályázat feltétele a pályázati anyag megfelelő formátumban való elküldése illetve a pályázati adatlap hiánytalan kitöltése és eljuttatása a pályázati időszakon belül.

A határidő 2009. augusztus 1. 24:00 óra.

A jelentkezés benyújtásának módja:
1. A pályázati adatlapot letölteni a www.umvp.eu website-on lehet.
2. Adatlap kitöltése.
3. A kitöltött adatlapot a palyazat@umvp.eu e-mail címre kell az írásokkal és a képekkel/videókkal együtt megküldeni.
Amennyiben az első helyezet(tek) kihirdetésre kerül(nek), a pályázó(k) a nagyméretű pályamunkát, pályamunkákat CD, DVD adathordozón postai úton a postafiók címre elküldhetik): 1364 Budapest, Pf. 6

A határidő után beérkezett pályamunkákat, valamint a hiányosan kitöltött pályázati adatlapokat nem áll módunkban elfogadni.

Technikai feltételek
(A pályaműveket, a következő formátumban kérjük beküldeni)

A pályázat ideje alatt: „A hét legizgalmasabb, legszínesebb témája”
Írásos anyag:
– min. 1-3 flekkes írás + illusztrációs fotó
Képi- és vidoanyag:
– az adott régió/kistérség/falu stb. fotója, 1-5 db

A 17. Sziget fesztivál ideje alatt: „A 17. Sziget fesztivál – egy gondolatban.”
Írásos anyag:
– Minden nap/ min. 1 flekkes írás
– Téma: választott téma és/vagy egy adott, vagy több régió (a Hungarikum falun belül) fontosabb eseményeit bemutató, leíró cikk és/vagy interjú, mely különleges, figyelemfelkeltő, érdekes
Képi- és videoanyag:
– Minden nap 5-10 fotó és/vagy 1-2 videó
A felvétel legyen jó minőségű!
– fénykép: min. 800*600 pixeles kép, várunk, JPG konvertálással, amely nem szemcsés vagy pixeles
– videó: legjobb, ha nincs tömörítve (ha mégis: max. 314 kbps tömörítés)

A Sziget fesztivál végén:
– 1db / összefoglaló / min. 6 flekkből álló interjú és tudósítás (min. 2 oldal): 7 régió képviselőivel való beszélgetés (tapasztalat, forgalom, jövőbeli remények stb.) és összesítő a Hungaricum falu életéről
– 7 régió interjú és tudósítás mellé és Hungarikum falu életéről min. 20-50 fotó és 3-5 videó, de ennél csak több lehet!
– A felvétel legyen jó minőségű!
– fénykép: min. 800*600 pixeles kép, várunk, JPG konvertálással, amely nem szemcsés vagy pixeles
– videó: legjobb, ha nincs tömörítve (ha mégis: max. 314 kbps tömörítés)
További feltétel:
Minden pályázónak legyen meg 300dpi (nyomdai) minőségben a fotó, amennyiben nyer, megküldhesse a szerkesztőség számára. Abban az esetben, ha az első helyezetnek nincsen meg a nyomdai minőségben meg a fotó, úgy a 2. helyezet lesz a nyertes.

Pályázathoz benyújtandó dokumentumok:
– kitöltött pályázati adatlap, (doc formátumban)
– képi- és videoanyagok valamint a „nagyméretű” anyagokat mp3 formátumú dokumentum/oknak CD/DVD adathordozón, a postafiók címre.
A pályázat benyújtását követően hiánypótlásra nincs lehetőség.

Határidő
A határidőn túl benyújtott pályamunkákat illetve a hiányos pályázati adatlappal rendelkező, illetve a formai követelményeknek nem megfelelő pályamunkákat nem áll módunkban elfogadni.

Érvénytelen a pályázat:
– amelyet határidőn túl nyújtottak be;
– amely nyilvánvalóan hamis adatot tartalmaz;
– ha a pályázat nem felel meg a pályázati feltételeknek.

Szerzői és Felhasználói jogok
A pályázat benyújtói a pályamunkához fűződő szerzői jogaik alapján az alábbi keretek között adnak a kiíró részére felhasználási engedélyt:
A pályázat kiírója a pályázat és a későbbi pályázatok, továbbá a pályaművekből rendezendő kiállítás népszerűsítésével kapcsolatban jogosult a pályaművek felhasználására minden esetben, a pályázó nevének feltüntetése mellett.
A kiíró, úgyis mint a kiállítás rendezője jogosult a művek kiállítására a kiállítás keretében, továbbá használni az alkotást a kiállításhoz szorosan kapcsolódó katalógus, programfüzet, internetes felület, tv műsor, reklám stb. keretében.
A pályázat benyújtója hozzájárul ahhoz, hogy a pályázat kiírója a pályaműről készült reprodukciót könyv alakban, illetve elektronikus formában többszörözze, valamint megjelentesse és ennek érdekében a pályázat kiírója számára nem kizárólagos, de korlátlan időre szóló felhasználási jogot ad a pályázó nevének feltüntetése mellett.
A pályázók által megadott elérhetőségeket a pályázat kiírója adatbázisában regisztrálja, de azokat harmadik személyének nem adja ki.
A pályázat kiírója a pályázati kiírásban leírtak megváltoztatásának jogát fenntartja. A pályázat kiírója a hozzá benyújtott adathordozókat nem őrzi meg, nem tárolja, felelősséget e tekintetben nem vállal.