Riportfotózás Szandelszky Bélával

0

A riportfotózás egy nehéz szakma: menni kell az események után, észre kell venni a lényeget, miközben semmi sem ismétlődik meg csak a kedvünkért. Ráadásul leggyakrabban még készülni sem lehet arra, hogy mi fog történni a helyszínen.

Hungary US Car Festival

A minap Szandelszky Béla két képsorozata került a képernyőmre, amelyeket egy fotós tanfolyam résztvevőit tanítva készített két rendezvényen. Az AP hírügynökségnek dolgozó Szandelszky nevével és képeivel gyakran lehet vezető nyugati lapok régiónkról szóló tudósításaiban találkozni, így bátran mondhatjuk, hogy a világ gyakran az ő objektívjén keresztül ismer meg bennünket és környezetünket. 09_krisna_013 Béla szerencsére nem csak műveli, de tanítja is a szakmát, így félévente egy kezdő és egy haladó csoport tagjait vezeti be a riportfotózás rejtelmeibe. A kezdő csoport elméleti alapjaira építve a haladó csoport inkább gyakorlatias felkészítést kap, aminek keretében félévente kétszer szerveznek hétvégi fotós összejöveteleket. Ezeken Szandelszky Béla, a kiruuccanás szakmai vezetője kitűzi az általában 8-12 felvételből álló képriport elkészítésében megtestesülő feladatot. A sikeres végrehajtást az elméleti órákon tanultak mellett a fotózást megelőző tervezés biztosítja. „A lényeg, hogy a sorozatnak legyen egy vezérfonala” – mondja Béla, mikor felhívom, hogy meséljen egy kicsit ezekről a kiruccanásokról. „A tervezés ellenére a szombat esti közös kiértékelésen, amikor a jelenlévők előtt állítom össze a saját képriportomat, döbben rá mindenki, hogy ők teljesen mást láttak az eseményen.” A két napos rendezvényeken vasárnap általában van lehetőség a szombat este azonosított hibák orvoslására. 09_krisna_001 A beszélgetésünk során Béla felfedte a jó képriport 4 legfontosabb alkotóelemét:

  1. kell egy erős story
  2. jól kell fényképezni – triviális, de mégis elengedhetetlen
  3. jól meg kell szerkeszteni – válogatni, vágni, alakítani
  4. jól kell tudni prezentálni – egy jó történetet is elronthat, a rossz sorrendben meséljük

Ez a négy pont általában csak az éles fotózás, illetve az elkészült munkák kielemzése után kap igazán értelmet. A tanfolyam során a hallgatók a hétvégi programokon kívül is kapnak riportfotó feladatot, ami további lehetőséget teremt e nehéz fotós szakág elsajátításában. A tanfolyamot, amin a riporton túl más témakörökkel is megismerkedhetnek a hallgatók a Fotó-Spektrum szervezi. Szandelszky Béla képei