Sony Alpha NEX-3 és NEX-5

0

A Sony bejelentette új Alpha NEX szériáját, amely a nagy szenzorméretű, cserélhető objektíves, de tükör nélküli kompakt fényképezőgépeinek új családja. Az Alpha NEX két modellel indít, a NEX-3-mal és a NEX-5-tel, melyek csak videófelvételi képességükben térnek el egymástól.

Sony Alpha NEX-3

Sony Alpha NEX-3

A Sony NEX-3-at és NEX-5-öt 14,2 Mpixeles effektív felbontású Exmor APS HD CMOS szenzorral szerelték. A maximum 4592×3056 pixeles felbontású állóképek mellett a NEX-3 1280×720 pixeles HD, a NEX-5 1920×1080 pixeles interlace FullHD videókat képes rögzíteni.
A kontraszt különbségen alapuló autofókusz rendszer 25 pont valamelyikén állíthatja be az élességet, melyet gyenge fényben LED-es AF segédfény támogat.
A képek komponálását a hátsó, 3″ képátlójú, 16:9 oldalarányú, VGA felbontású (921e szubpixeles) TruBlack TFT LCD-n végezhetjük el, amelyen kézi élességállításkor is tökéletes kép látható a precíz munka érdekében.

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony A-E adapter

A fényképezőgépekre az új E-bajonettes objektíveket tekerhetjük fel, illetve az opcionális adapter segítségével a korábbi A bajonettes optikák is használhatók kézi élességállítással). A NEX gépekhez az új E-bajonettes véggel egyelőre 3 objektívet választhatunk:

  • nagylátószögű fix: 16 mm f/2,8
  • nagylátószögű alapzoom: 18-55mm f/3,5-5,6 OSS
  • nagy zoomátfogású: 18-200mm f/3,5-6,3 OSS

Sony E 16mm f/2,8

Sony E 16mm f/2,8

Sony E 18-55mm f/3,5-5,6 OSS

Sony E 18-55mm f/3,5-5,6 OSS

Sony E 18-200mm f/3,5-6,3 OSS

Sony E 18-200mm f/3,5-6,3 OSS

Érdekes, hogy az eddigi Alpha gépekkel ellentétben az új NEX-3 és NEX-5 objektívjei tartalmazzák a stabilizátort, legalábbis a 18-55 mm-es és a 18-200 mm-es változat.

A Sony Alpha NEX-3 és NEX-5 ez év nyarától lesznek megvásárolhatók. A NEX-3 ára 550 dollár lesz, míg a NEX-5-ért 650 dollárt kell majd fizetnünk 16 mm-es fix objektívvel. A 18-55 mm-es alapzoommal 600 és 700 dollárra módosul az ár. Az objektívek külön 250 és 300 dollárért lesznek megvásárolhatók. A 18-200 mm-es zoomobjektív ősztől kerül a boltokba 800 dolláros áron.

A fényképezőgépekről sajtóközlemény olvasható képeink alatt, a részletes adatlapok pedig a hírünk alatti linkről érhetők el.

Sony Alpha NEX-3

Sony Alpha NEX-3

Sony Alpha NEX-3

Sony Alpha NEX-3

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sony Alpha NEX-5

Sajtóközlemény:

Nem kell lemondani a DSLR képminőségről.
A Sony kompakt, felhasználóbarát NEX-5 és NEX-3 fényképezőgépe cserélhető objektívvel és HD videó funkcióval rendelkezik

  • Új α digitális fényépezőgépek a DSLR gépekre jellemző képminőséggel és érzékenységgel
  • A világ legkisebb és legkönnyebb, cserélhető objektívvel rendelkező digitális fényképezőgépe (NEX-5)
  • 14,2 valós megapixel Exmor APS HD CMOS szenzor
  • 1080i HD videórögzítés (NEX-5)
  • Intuitív, új kezelőfelület súgó menüvel, illetve fotózási tippekkel
  • Az E-bajonett objektívrendszer kompatibilis az α DSLR objektívekkel (opcionális adapter használatával)
  • Sweep Panorama funkció 3D lehetőséggel

Mostantól a DSLR készülékekre jellemző csúcsminőségű fényképek is elérhetők két csodás, kompakt, rendkívül felhasználóbarát készülékben.

Az α család részeként az NEX-5 és NEX-3 gépek a DSLR képminőséget biztosítják a cserélhető objektívek kényelmével olyan karcsú megjelenésben, amely könnyedén elfér egy dzseki zsebében vagy kis táskában is. A hagyományos DSLR gépekkel összehasonlítva nagy különbség, hogy a „tükör nélküli” kialakítás miatt a ház mélysége pusztán 24,2mm (NEX-5) a legkeskenyebb részen. Luxusszámba menő finomság, hogy az NEX-5 erős, könnyű magnézium háza által a világ legkönnyebb és legkisebb, cserélhető objektíves fényképezőgépévé emeli.

Mindkét fényképezőgép szívében az új fejlesztésű Exmor APS HD CMOS szenzor kapott helyet a forradalmi 14,2 megapixeles felbontásával. Messze nagyobb ez az érték, amely a hagyományos kompakt gépekben található, így kulcsszerepe van a rendkívül alacsony képzajban, a kreatív, defókuszált képekben, amely eddig a DSLR felhasználók privilégiuma volt.

Az álló és mozgóképek finomítását a teljesítményre kihegyezett BIONZ processzor végzi, amely ugyancsak a DSLR gépek esetében megszokott sebességgel végzi autofókusz illetve minimális expozíciós válaszidővel kapcsolatos teendőit. Mindkét készülékkel gyorsmozgású jelenetek megörökítése is lehetséges, hiszen az akár 7 kép/mp sorozatfelvételi képesség elegendő teljesítményt ad ehhez (AF/AE fix az első kockáktól kezdve).

Az elegáns, jól áttekinthető kezelőfelület – amelyben most mutatkozik be a „sosem tévedek el” menü-koncepció – az NEX-5 és NEX-3 fényképezőgépeknek a kreatív lehetőségek egész tárházát biztosítja, legyen szó haladó vagy akár kezdő fotósról is. Az expozíciós beállítások könnyen elérhetők az intuitív vezérlőelemekkel: a vezérlőtárcsával és két másik gomg segítségével. A tárcsát eltekerve, például a fókusztávolság változása is nyomonkövethető az LCD-n látható „élő” előnézeti képben, így a vezérlés még hatékonyabb tulajdonsága csodás, professzionális portrék elkészítését teszi lehetővé. További segítség a fényképezéssel most ismerkedőknek az a súgó menü, amely tippekkel és közvetlen útmutatásaival támogatja tulajdonosát.

A képek illetve a menü beállításai a nagyméretű, fényes 7,5cm (3”) XtraFine TruBlack LCD kijelzőn fekvő és álló pozícióban is kényelmesen látható a gép pozíciójától függően. A képernyő automatikus fényerőállítással is rendelkezik, így bármely szituációban kiváló láthatóságot nyújt, amely kültéren előnyös igazán. A TruBlack kijelző technológia még élethűbb, magas kontrasztú képeket illetve menü megjelenítést biztosít.

A cserélhető, kompatibilis E-bajonettes objektívek igen széles skálájával a művészi lehetőségek skálája rendkívül szélesre tárható..

Ideális partner a mindennapi fotózásban, hiszen az E16mm F/2.8-as, „pancake” objektív mérete rendkívűl kicsi, és ez a hordozhatóság előnyére válik. A befogható képméret a VCL-ECU1 ultraszéles konverterrel még tovább fokozható, míg a VCL-ECF1 halszemoptikával részletgazdag optikai teljesítmény érhető el, s mindez karcsú megjelenésben.

A beépített SteadyShot képstabilizációs rendszer kézből történő fotózáskor is biztos megoldást jelent: az E18-55mm F/3.5-5.6 zoom tökéletes útitárs. Az NEX-5 és NEX-3 kapható a két említett objektívvel külön-külön, de akár egyben is. Az NEX-5 továbbá rendelkezésre áll opcionális, E18-200 F/3.5-6.3 zoom objektívvel is, amely 11x-es nagyításával illetve SteadyShot képstabilizálással is .

Az opcionális LA-EA1 adapterrel további 30 féle α családhoz tartozó objektív és telekonverter is csatlakoztatható, valamint az A-bajonett záras objektívek egész sora (kizárólag manuális fókusszal).

Az NEX-5 és az NEX-3 ugyancsak az első olyan α fényképezőgép, amely extra kényelmes HD videórögzítést biztosít. A különálló „Movie REC” gomb megnyomásával az NEX-3 sztereó hanggal rendelkező HD videót rögzít, amelyet a könnyű kezelhetőség érdekében MPEG4 fájlként ment el, így PC-re vagy akár a webes megosztásra kiválóan alkalmas formátum áll rendelkezésre. Az NEX-5 által felvett Full HD (1920 x 1080i) AVCHD fájlok csodás minőségben a csatlakoztatott HD tévén is megjeleníthetők. Opcionális lehetőségként mindkét géphez csatlakoztatható az ECM-SST1 sztereó mikrofon, amely a HD videókhoz illeszkedő jó minőségű audiofelvétellel egészíti ki a mozgóképet.

Az NEX-5 és az NEX-3 az első olyan α fényképezőgép, amely a „Sweep Panorama” funkcióval is rendelkezik. Ehhez csak az exponálógombot kell lenyomni, és a gépet elhúzni, vagy fel-le mozgatni: a nagysebességű sorozatfelvételeket a gép automatikusan összeilleszti, így akár 23 megapixeles képek is létrehozhatók, akár 226 fokos látószögben is. A panorámafelvételek csodás 3D-ben is megtekinthetők a kompatibilis, 3D BRAVIA™ televíziókon.

A DSLR-A550-ben bemutatott Auto HDR még tovább fejlődött. Az NEX-5 és az NEX-3 különböző beállításokkal képes 3 felvételből álló, nagy sebességű sorozatfelvételt rögzíteni és ezeket egy képbe összekombinálni elektronikus úton. Így olyan „High Dynamic Range” (HDR) fotó születik, amely a fényes és az árnyékos területeken is egyedülállóan részletezett.

Mindkét gép egy szuperkompakt, küön csatlakoztatható vakuval is rendelkezik, ha a fényviszonyok szükségessé teszik használatát. A további kiegészítők közül az FDA-SV1 optikai keresőt illetve a sokféle színben kapható tokokat és válltáskákat ajánljuk.

Az NEX-5 és az NEX-3 fényképezőgépek a Sonytól 2010 nyarán kerülnek a boltok polcaira.