Canon EOS: 40 millió fölött

0

Az 1987-ben megszületett Canon EOS a világ egyik legelterjedtebb tükörreflexes rendszere, mely korai filmes korszaka után a digitális SLR-ek világában is hódít. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint az azóta elkészült darabszám, mely nemrég lépte túl a 40 milliót. A gyártó adatai alapján ebből mintegy 20 millió DSLR fényképezőgép volt.

Az EOS rendszerhez kínált EF jelű objektívek terén a Canon 2009-ben lépte át a lélektani 50 milliót.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Canon a 40 milliomodik EOS sorozatú SLR fényképezőgépének gyártását ünnepli

London, 2010. május 21. – A Canon, fontos mérföldkőhöz érkezve jelenti be, hogy az EOS sorozatú filmes és digitális tükörreflexes (SLR) fényképezőgépekből elkészült a 40 milliomodik!

Az EOS sorozat 1987-ben indult; az EOS az “Electro Optical System” (elektro-optikai rendszer) rövidítése és egyben a hajnal görög istennőjének neve. Indulása óta a rendszer egy sor úttörő technológiai fejlesztésen ment át. A megnövekedett felhasználói igények kielégítésére összesen 40 millió darab készült, ebből 20 millió digitális EOS modell. Ez a mérföldkő egyben jelzi az EOS sorozat történetének leggyorsabban növekvő gyártási periódusát is:

  • 1987-ben készült a legelső EOS SLR, az EOS 650, a Canon gyártóüzemében, a japán Fukushima városában.
  • 1997-ben elkészült a 10 milliomodik EOS fényképezőgép, ezt a mérföldkövet 10 év alatt sikerült elérni.
  • 2003-ban gyártották a 20 milliomodik EOS fényképezőgépet, az előző, 10 milliós határt tehát mindössze hat év alatt sikerült megduplázni.
  • 2007. decemberében, az EOS sorozat gyártásának 20. évfordulóján az EOS SLR fényképezőgépek száma átlépte a 30 milliót, mindössze négy évvel a 20 milliós határ átlépését követően.
  • 2010. áprilisában a Canon elérte legújabb, ezúttal 40 milliós gyártási példányszámot, 30 millió egység után mindössze két év és négy hónap alatt.

Az EOS sorozat az AF SLR fényképezőgépek teljesen új rendszereként indult, a világ első elektronikus szerelvényét tartalmazta, amely lehetővé tette a teljes elektronikus vezérlést. A sorozat nagy teljesítménye és egyszerűen használható funkciói azóta csak javultak. Meghatározó termékek kerültek ki a sorozatból, többek között 1983-ban az eredeti EOS-1 professzionális modell és a kompakt EOS 500 1993-ban. Mindkét termék elősegítette a Canon jó hírének terjedését a fényképészek körében, tapasztaltságától függetlenül.

2000-ben, az EOS 30D bevezetését követően, a Canon kifejlesztett egy sor élenjáró technológiát, hogy a lehetséges legjobb képminőséget elérhesse. Ezek körébe tartoznak a sajátjogú CMOS érzékelők, a nagy teljesítményű DIGIC digitális képfeldolgozók és az EF objektívek kiterjedt köre.

A Canon az objektívgyártásban is elért egy mérföldkövet 2009-ben, amikor elkészítette a vállalat 50 milliomodik objektívjét. A hihetetlen keresletnek köszönhetően mindössze két év alatt készült el 10 millió objektív.

Idén februárban a Canon tovább bővítette EOS kínálatát az EOS 550D elindításával, amely egy úttörő digitális SLR fényképezőgép az átlagos felhasználó számára, 18 megapixeles CMOS képérzékelővel, bővített ISO tartománnyal és Full HD videofelvétel funkcióval.

A Canon továbbra is törekszik innovatív termékek gyártására, amelyek többre képesek az egyszerű képkészítésnél, technológiájuk és funkcióik lehetővé teszik, hogy a felhasználók történeteket rögzítsenek a lehető legjobb képminőségben.