We Can End Poverty – fotópályázat

0

Az Olympus támogatásával írták ki az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programjának nemzetközi fotópályázatát.
A megmérettetésre 2010. július 16-án magyar idő szerint hajnal 4 óráig lehet jelentkezni.
A nyertes fotókat Antonio Banderas és négy hivatásos profi fotósból álló zsűri választja majd ki.

Sajtóközlemény:

Az UNDP kihirdeti “We Can End Poverty” fotópályázatát
Antonio Banderas elbírálásával; a győztes képek a Milleniumi Fejlesztési Célkitűzések (Millennium Development Goals- MDG) csúcstalálkozón, szeptemberben kerülnek bemutatásra

2010. május 14, Johannesburg — Az Egyesült Nemzeti Fejlesztési Program (The United Nations Development Programme – UNDP) a mai napon, Johannesburgban, Dél-Afrikában az Olympus vállalat és az Agence France-Presse (AFP) Alapítvánnyal együttműködésben hirdeti ki a második éves Picture This fotópályázatát. A pályázat neve Picture This: We Can End Poverty, (Képesek vagyunk megállítani a szegénységet). Feladata bemutatni azokat a tevékenységeket, melyeket a világ vezető hatalmai által a Millennium Development Goals (MDGs) (Milleniumi Fejlesztési Célkitűzései) program keretein belül, a szélsőséges szegénység 2015-ig történő felszámolásának érdekében megfogalmazott nyolc fő cél elérése érdekében, számos országban végeznek.

“Idén a fotópályázaton keresztül szeretnénk megmutatni, hogy a Milleniumi Célkitűzések elérhetők, végrehajthatók, még a legszegényebb és legkevésbé fejlett országokban is”, fogalmazta meg a bemutató során Helen Clark, az UNDP adminisztrátora.“Reméljük, hogy a pályázat felhívja a figyelmet a Milleniumi Célkitűzések végrehajtásának rohamléptékkel közeledő határidejére. Reméljük, hogy inspirálóan hat majd az emberekre, illetve a fejlett és a fejlődő országok kormányaira egyaránt, hogy megduplázzák a szélsőséges szegénység felszámolása érdekében tett erőfeszítéseiket.”

Az idei pályázat kiemelt fontosságát a győztesek kihirdetésének az ENSZ Milleniumi Célkitűzések csúcstalálkozójával megegyező dátuma és helyszíne (Szeptember, New York) adja. A csúcstalálkozón a világ vezető hatalmai a szélsőséges szegénység elleni küzdelem hatékonyságának növelésére és a Milleniumi Célkitűzések 2015-ös határidejének betartásához szükséges forgatókönyvre tesznek javaslatokat.

Az UNDP jószolgálati nagykövet és nemzetközileg elismert színész, Antonio Banderas egyike a győztes fotókat kiválasztó öt bírának. “A szegénység elleni küzdelem sorsdöntő pillanatában vagyunk. A Milleniumi Célkitűzések megvalósításához szükséges feladatok elvégzéséhez nem elég egy ember, egy szervezet, vagy egy kormány. A társadalom minden szintjét mozgósítanunk kell a 2015-ös határidő betartása érdekében. Ez a fotópályázat egy olyan kezdeményezés, mely különböző társadalmi csoportokat hoz össze a Milleniumi Célkitűzések megvalósításának sürgető feladatainak előtérbe helyezésével.”

A Milleniumi Célkitűzések emberi arcának bemutatása valósul meg a csúcstalálkozón bemutatásra kerülő győztes fotók segítségével.

A pályázat a világ minden amatőr és profi fotósa számára nyitott. A jelentkezők legfeljebb három különböző fotóval vehetnek részt a pályázaton, melyek a nyolc Milleniumi Célkitűzés egyikével kapcsolatos, elsősorban fejlődő országban készült.

A nyolc célkitűzés:

  • A szélsőséges szegénység és az éhezés felszámolása
  • A mindenkire kiterjedő alapfokú oktatás biztosítása
  • A nemek közötti egyenlőség és a nők felemelkedésének elősegítése
  • A gyermekhalandóság csökkentése
  • az anyai egészségügy javítása
  • A HIV/AIDS, malária és más betegségek elleni küzdelem
  • A környezeti fenntarthatóság biztosítása
  • Globális partnerség a fejlesztés érdekében

A jelentkezés határideje 2010. július 16, Keleti-parti idő szerint éjfél.

A győztes fotókat kiválasztó további négy bíró profi fotós-újságíró: Alexandra Avakian és John Isaac – mindketten többszörös díjnyertes fotósok –, Mark Garten – az ENSZ fotósainak vezetője – és Paola Messana, aki az AFP hírügynökség vezetője New Yorkban.

A profi és az amatőr kategória három-három győztese mellett kihirdetésre kerül a “Közönség kedvence” díj is. E kategória győztese a Picture This weboldalra felkerülő képekre történő szavazás alapján kerül kiválasztásra. A profi és az amatőr kategória három-három győztes fotója és a „Közönség kedvence” kép megjelenik a szponzorok weboldalain és legalább két kiállításon (Japánban és az Egyesült Államokban) vesz részt.

A profi és az amatőr kategória abszolút győztesei, valamint a “Közönség kedvence” díj győztese részt vehetnek a szeptemberi díjátadó ünnepségen és a kiállítás megnyitóján, New Yorkban.

“Az AFP Alapítvány ismét nagy megtiszteltetésnek veszi a fotópályázat szervezésére vonatkozó felkérést”, mondta Robert Holloway, az AFP Alapítvány igazgatója. “Hiszünk abban, hogy ez a világ amatőr és profi fotósai számára egyaránt fantasztikus lehetőség ahhoz, hogy megmutassák: hogyan veszik ki szerepüket a mindennapi emberek abból a munkából, mely a legfontosabb fejlesztési célok megvalósításához szükséges.”

Az Olympus elnöke, Tsuyoshi Kikukawa így fogalmazott Tokióban: „Reméljük, hogy e kezdeményezés a képeken keresztül meggyőzi az embereket arról, hogy akár csak a legkisebb tettükkel is – függetlenül attól, hogy kik és hol élnek – hozzájárulhatnak ahhoz, hogy a szélsőséges szegénység ellen tett erőfeszítések még hatékonyabbak legyenek. Elérkezett az idő, hogy a világon mindenki kivegye a részét a Célkitűzések megvalósításához szükséges feladatokból. Mindegy hol és hogyan élünk, mindannyian hozzájárulhatunk az emberiség fejlődéséhez országainkban, közösségünkben, vagy akár csak falvainkban.”

A 2009-es Afrika témájú Picture This: Caring for the Earth (A Föld védelme) verseny nemzetközi utazó kiállítássá nőtte ki magát (Genfben, Johannesburgban, New Yorkban, Osakában, a szenegáli St. Louisban és Tokióban megrendezett kiállításokkal), valamint számos médiában igencsak széles megjelenést biztosított a győztesek és a résztvevők számára csakúgy, mint a klímaváltozás és az Afrikában végbemenő környezeti hanyatlás veszélyeire figyelmeztető szerepének is.

A 2010 Picture This: We Can End Poverty fotópályázatról bővebben: http://picturethis.undp.org

A Millenniumi Fejlesztési Célkitűzésekről és a szeptemberi MDG csúcstalálkozóról bővebben: http://www.un.org/millenniumgoals/