Díjazzák az Olympus pormentesítését

0

Az idei National Invention Award 2010, vagyis a japán nemzeti feltalálói díj nyertese az Olympus automatikus, ultrahangos szenzortisztító rendszere, mely először a 2003-ban kiadott E-1 tükörreflexes fényképezőgépben debütált és azóta a gyártó összes DSLR és cserélhető objektíves rendszerkompakt modelljében megtalálható.

A díjátadóra július 30-án a tokiói Okura Hotelben kerül sor.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Olympus E-sorozat – Pormentesítő rendszer

Az Olympus D-SLR fényképezőgépei feltalálói díjat nyertek

2010. június, Hamburg – Az Olympus vállalat a 2010-es Nemzeti Feltalálói Díjak (National Commendation for Invention) Asahi Shimbun feltalálói díját nyerte el. A „Digitális egyaknás tükörreflexes fényképezőgépek pormentesítő rendszerének” feltalálásáért járó díjat a tokiói Okura hotelben, ünnepélyes keretek között adják át július 30-án.

A díjnyertes találmány

A tükörreflexes fényképezőgépek objektívjeinek cseréje során por és más apró részecskék juthatnak be és ülepedhetnek le a képszenzor felületére, ezzel nagymértékben rontva a felvételek minőségét. Az Olympus cserélhető objektíves D-SLR fényképezőgépeivel ez a probléma teljesen kiküszöbölhető. A díjnyertes találmány segítségével a képszenzor a portól teljesen védett: egy, a szenzor elé helyezett optikai egység (az ultrahangos szűrő) hermetikusan zárja el a port a gép belső részeitől. A szűrő felületéről ultrahangos vibráció rázza le a szennyeződéseket, így tökéletesen tisztán tartva azt.

Az először az Olympus E-1 tükörreflexes fényképezőgépben alkalmazott, 2003 októberében bemutatott innovatív pormentesítő rendszer azóta az Olympus összes cserélhető objektíves tükörreflexes fényképezőgépében megtalálható.

A díj átvevője

Asahi Shimbun Feltalálói díj:

Olympus Imaging Corporation – Elektronikus készülékek divíziója – Sumio Kawai