24mm, 35mm és 85 mm-es Sony objektívek

0

Három új nagy fényerejű objektívet jelentett be ma a Sony, melyek legfőbb jellemzője a beépített AF-meghajtás, valamint a nagy fényerő. Közülük a „leggyengébb” is 1:2,8 nyílásviszonnyal rendelkezik.

A legnagyobb látószöget a profiknak készült Carl Zeiss Distagon T* 24mm F2 ZA SSM nyújtja, mely halk és gyors élességállítást kapott. APS-C szenzoros gépeken használva 36mm-nek megfelelő látószöget biztosít. A kiváló képminőséget 2 aszférikus és 2 ED lencsetag, valamint a T* többrétegű bevonat garantálja, az elnyűhetetlenséget pedig a teljesen fémből készült váz. Az optikára 72mm-es szűrőket csavarhatunk, közelfényképezésnél pedig 19 cm-re közelíthetjük meg a témát. Több mint fél kilós tömegével magasan ez a legnehezebb optika a most bejelentett trióban.

Sony Carl Zeiss Distagon T* 24mm F2 ZA SSM

Sony Carl Zeiss Distagon T* 24mm F2 ZA SSM

Általános felhasználásra szánják az 1:1,8 fényerejű DT 35mm objektívet, mely normál (SAM) motoros beépített AF meghajtással rendelkezik. APS-C érzékelős fényképezőgépeken a normálobjektíveknél látható, 50mm-nek megfelelő képkivágást kapunk, de használható full-frame szenzoros gépeken is. A mindössze 170 grammos optikánál elsődleges szempont volt a kompakt méret. Makrózáskor 23 cm-es közelpontot kapunk, mely 1:4 leképezési arányt nyújt.

Sony DT 35mm F1,8 SAM

Sony DT 35mm F1,8 SAM

A két nagylátószögű fix mellett egy 85mm-es, szintén SAM motorral szerelt teleobjektívet is kínál a Sony, mely F2,8 fényerejű. A szintén kompakt és könnyű objektív , bármely digitális Sony DSLR-en használható, a kisebb szenzoros gépeken 127,5mm-nek megfelelő kivágással. A „Sonnar-kialakítású” optika 1:5 leképezést nyújt, frontlencséje elé az előző társához hasonlóan 55 mm-es szűrők illeszthetők.

Mindhárom objektívhez alaptartozék a napellenző és egy puhatok is.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

A Sony 3 új A-bajonettes objektívvel bővíti választékát az DSLR fényképezőgépekhez

2010.07.27. – A Sony tovább bővíti a már így is tekintélyes, több, mint 30 tagból álló A-bajonettes objektívcsaládját, elsősorban a hobbifotósok számára

 

  • A Distagon T* 24mm F2 ZA SSM (SAL24F20Z) objektívre az egyedülálló Carl Zeiss Distagon design jellemző, amely jól egészíti ki a már kapható Carl Zeiss család Planar (SAL85F14Z) illetve Sonnar (SAL135F18Z) modelljeit. Olyan tapasztaltabb fotósok számára készült, akik széles blendenyílású, nagylátószögű objektívet keresnek.
  • A DT 35mm F1.8 SAM (SAL35F18) 35mm-es fókusztávú objektív az “Easy Choice” sorozat tagja. Az “Easy Choice” sorozat minőségi, kompakt és könnyű objektívjei a kezdő és tapasztalt fotósok számára egyaránt alkalmasak. A sorozat tagjai mind külön meghatározott célra készültek, mint pl. portré vagy makrofelvételek.
  • A 85mm F2.8 SAM (SAL85F28) egy újabb “Easy Choice” objektív, amely 85mm fókusztávolságával általános illetve portré célokra is kiválóan alkalmas természetes perspektívája miatt. Különösen kompakt és könnyű: tömege csak 175 g.

 

A Distagon T* 24mm F2 SSM (SAL24F20Z)

A Distagon T* 24mm F2 SSM (SAL24F20Z) széleslátószögű, 24mm-es objektívként a full-frame, 35mm-es szenzorral rendelkező fényképezőgépekhez való, illetve 36mm egyenértékű objektívként ideális választás az APS-C szenzorral rendelkező fényképezőgépek hez általános célra. A Carl Zeiss-szel közösen kifejlesztett objektív a jól ismert Carl Zeiss Distagon “retro-focus” lencsekombinációt tartalmazza, amely kifejezetten a széleslátószögű objektívekben található meg.

Az objektívre a gyors reakcióidő illetve a különösen csendes működés a jellemző, kezelése rendkívül finom a beépített SSM (Super Sonic wave Motor) miatt.

A 0,19 méter és végtelen közötti fókusztávolsággal rendelkező és ezért sokoldalú felhasználást kínáló objektív 9-lamellás szinte körkörös blendenyílással rendelkezik, amihez maximum F2-es fényerő társul.

A hagyományos Carl Zeiss tervezésre jellemző, hogy a 100%-ban fémből készült ház szigorú előírásoknak felel meg, amely láthatóan minőségi termékben ölt testet.

 

A DT 35mm F1.8 SAM (SAL35F18)

Az “Easy Choice” sorozat tagjaként az összes fotós megtalálja a számításait a kompakt és könnyű objektívben, hiszen a DT 35mm F1.8 SAM (SAL35F18) tömege csupán 170g. A meglévő objektív gyűjteményhez szinte észrevétlenül hozzátehet anélkül, hogy a táska érezhetően nehezebb lenne.

APS-C szenzor használata esetén kb. 50mm (35mm egyenértékű) fókusztávjával a pillanatfelvételek illetve portrék ideális eszköze, a legváltozatosabb körülmények mellett is. A gyors, F1.8 maximális blendével rendelkező objektív gyenge fényviszonyok, illetve kézből történő fotózáskor is kiválóan teljesít.

0,23 méteres minimális fókusztávolságával a DT 35mm F1.8 SAM (SAL35F18) a legkisebb értékkel rendelkező objektív saját osztályában, így kiváló választás a drámai közeliek elkészítésére is. Bármi is legyen a fotó tárgya, a beépített “Smooth Autofocus Motor” (SAM) kellően érzékeny és folyamatos autofókuszt nyújt.

 

A 85mm F2.8 SAM (SAL85F28)

Az “Easy Choice” család első “full-frame” objektívjeként igen fontos szerepet kapott. A 85mm-es fókusztávval a portrék elengedhetetlen eszköze, hiszen természetes perspektívát kínál. Az APS-C szenzoros fényképezőgépeken a 85mm F2.8 SAM (SAL85F28) objektív 127,5mm (35mm egyenértékű) teleobjektívként funkcionál – illetve a “Sonnar típusú” optikai kialakítás leginkább közepes távolságok lefedésére teszi alkalmassá.

Az objektív a kép közepén és sarkaiban is éles képet produkál, de finoman defókuszált képek felvételére is alkalmas a széles, F2.8 maximális fényerejű, körkörös blendenyílás miatt. A maga 0,6m-es minimális fókusztávolságával, amellyel a családban a legkisebb értéket képviseli és a SAM motoros technológiával igen finom kezelést nyújt tulajdonosának.

A magas minőségi szintet képviselő optikai és mechanikus alkatrészekre alapozva gyönyörű eredmények érhetők el: még a tapasztalt fotósok igényeinek is messze megfelelnek.