Panasonic HDC-SDT750 3D videokamera

0

A japán Panasonic ma bejelentette legújabb videokameráit, melyek legérdekesebb darabja a HDC-SDT750, ez ugyanis a világ első, otthoni használatra (consumer) szánt kamerája. A cég ebben az évben egy 3D plazma televíziót és egy 3D Blu-ray lejátszót is kihozott, így a kamerával most teljessé vált a felvevő-lejátszó-megjelenítő kör.

A térhatású felvételekhez a készülék mellé csomagolt 3D előtét objektívet (VW-CLT1) kell csatlakoztatnunk, enélkül sima Full HD felvevőként használhatjuk. A 3MOS szenzorokkal ellátott kamera fejlett zajszűrési rendszert is kapott, mely a korábbiaknál tisztább képet eredményez gyengébb fényviszonyok mellett is.

A készülék 3×2,53 millió pixel felbontású. Mozgóképek esetén 1080p soros és 50 kocka/mp (PAL) képfrissítésű anyagok rögzíthetők, állókép módban pedig 7,89 megapixeles fotókat menthetünk. A könnyebb használatot intelligens témaválasztó automatika és számos képjavító algoritmus is segíti. A videokamerában egy 12x-es optikai zoomátfogású, F1,5-2,8 fényerejű objektív található, mely kisfilmes értékre átszámítva 35-420mm-nek megfelelő képkivágást kínál (16:9, video). A remegésmentes felvételről a gyártó HYBRID O.I.S stabilizátora, a korrekt hangminőségről pedig egy 5,1-es surround mikrofon gondoskodik.

A HDC-SDT750 kihajtható, 3” képátlójú LCD kijelzővel rendelkezik. Az MPEG-4 AVC/H.264 tömörítésű videók , vagy JPEG fotók a kamera 96 GB-os belső memóriájába, vagy külön megvásárolt SD/SDHC és SDXC kártyákra menthetők.

A Panasonic HDC-SDT750 augusztus 20-án kerül a japán boltokba, a világ többi részén pedig ősszel kezdik meg a forgalmazását.

SAJTÓKÖZLEMÉNY

Most Önön a sor!

Megérkezett a világ első* 3D-kamkordere, amellyel végre mindenki számára elérhető a dinamikus 3D-képrögzítés!

1) A háromdimenziós felvételkészítés mostantól éppoly egyszerű, mint a 3D konverziós objektív felhelyezése a világ első* otthoni felhasználásra szánt 3D-kamkorderére, a HDC-SDT750-re. Így otthon is készíthetők és megtekinthetők a Panasonic technológiájával rögzített hollywoodi 3D-filmekez hasonló, hatásos, élethű, háromdimenziós videók.**

2) Az SDT750 azonban még a háromdimenziós konverziós objektív felhelyezése nélkül is sokoldalúan használható, mivel újításainak köszönhetően a világszerte közkedvelt Panasonic modellekhez képest is forradalmi előrelépést jelent. A kamera kiemelt jellemzői közé tartozik a 3MOS-rendszer, amely továbbfejlesztett zajcsökkentő (Noise Reduction, NR) technológiákkal és 1080/50p felvételi lehetőséggel rendelkezik, az új hibrid optikai képstabilizátorral (Hybrid O.I.S.) felvértezett Intelligens Automamta (iA) üzemmód, valamint a számos manuális vezérlési funkció.

* Az AVCHD-szabvánnyal rendelkező, 3D-s konverziós objektívvel ellátott fogyasztói kamkorderek között, 2010. július 1.-i állapotok szerint.
** A rögzített háromdimenziós felvételek térhatású megtekintéséhez megfelelő tévékészülék, 3D-szemüveg, valamint HDMI-kábelen keresztüli csatlakoztatás szükséges.

A hollywoodi filmstúdiókkal együttműködésben végzett többéves kutatás eredményeként a Panasonic kifejlesztette professzionális 3D-rendszerkameráját, és – a 3D-kompatibilis tévékészülékek segítségével – az otthonokban is elérhetővé tette a kiváló minőségű FULL HD 3D látvány élvezetét. A következő lépés a világ első* fogyasztói 3D-kamkordere, a HDC-SDT750, amely a háromdimenziós felvételek házi készítésének nyit utat – egyszerűen a 3D konverziós objektív felhelyezésével. Mivel az új, 3MOS-rendszerű kamkorder Panasonic közvetítési technológiát alkalmaz, a felhasználók mostantól az eddig csak professzionális operatőrök számára elérhető 3D-képalkotás területén is kipróbálhatják magukat. Így a háromdimenziós otthoni szórakozás világa – a VIERA 3DTV** és a Blu-ray DiscTM lejátszó/felvevő*** segítségével – a család és a barátok eleven, valószerű megörökítésével bővül.

A világszerte rendkívül népszerű korábbi Panasonic modellekből kifejlesztett SDT750 azonban a háromdimenziós konverziós objektív nélkül is sokféle módon kihasználható. Továbbfejlesztett zajcsökkentő technológiákkal ellátott 3MOS-rendszere például minden eddiginél jobb minőségben rögzíti a képet gyenge megvilágítás esetén, de szintén kifinomult jellemzői közé tartozik az egyenletes képet biztosító 1080/50p felvétel****, a megnövelt hatékonyságú új hibrid O.I.S. optikai képstabilizátort is magában foglaló Intelligens Automata (iA) üzemmód****, valamint a számos manuális vezérlési funkció****, melyek a manuális gyűrűn elhelyezve kínálnak könnyed, kreatív felvételkészítési lehetőségeket.

A nagy érzékenységű 3MOS-rendszer 7 590 000 pixeles (3 x 2 530 000) valós mozgóképfelbontást kínál, még ilyen részletesség mellett is növelve az érzékenységet, a továbbfejlesztett zajcsökkentés pedig rossz fényviszonyok közötti felvételkészítés esetén is ragyogó, minimális zajtartalmú képeket eredményez. Mindez gondoskodik arról, hogy a 3MOS kiváló színreprodukciója, nagy felbontása és gazdag színárnyalása teljes mértékben érvényesülhessen, és lehetővé teszi a felhasználó számára, hogy erős és gyenge megvilágítás mellett egyaránt élénk színű felvételeket készíthessen.

Az SDT750 1080/50p felvételi képességnek köszönhetően (1920 x 1080 soros Full HD, 50 képkockás, progresszív képrögzítés)**** nagy kifejezőerejű képek készíthetők, a hagyományos 1080i (váltott soros) módszer részletvesztesége és villódzása nélkül.

Intelligens Automata (iA) üzemmódban**** mindenki könnyedén, a lehető legegyszerűbben készíthet szép videofelvételeket, ráadásul az SDT750 újonnan bevezetett, megnövelt kézremegés-kompenzációval bíró HYBRID O.I.S. optikai képstabilizátora még telefotózás esetén is garantálja a gyönyörű, tiszta, éles képeket.

* Az AVCHD-szabvánnyal rendelkező, 3D-s konverziós objektívvel ellátott fogyasztói kamkorderek között, 2010. július 1-i állapotok szerint.
** Bizonyos típusú VIERA modellek.
***Bizonyos típusú Blu-ray DiscTM lejátszók, illetve Blu-ray DiscTM felvevők
**** A funkció 3D-objektív melletti használhatóságáról bővebb információ a Jellemzők magyarázata című részben.
Az egyes modellek elérhetősége országonként és régiónként eltérő lehet. A JPEG-formátumú állóképek más, SD-aljzattal ellátott modelleken tekinthetők meg.

A HDC-SDT750 fő jellemzői:

Felvételkészítés / Lejátszás

  • 3D-képrögzítés a háromdimenziós konverziós objektívvel
  • Fejlett 3MOS-rendszer
  • Crystal Engine PRO képfeldolgozó áramkör
  • Leica Dicomar objektív
  • 1080/50p felvétel (1920 x 1080 soros Full HD, 50 képkockás, progresszív rögzítéssel)*
  • HYBRID O.I.S. optikai képstabilizátor [új]
  • O.I.S.-rögzítés [új]
  • Intelligens Automata (iA) üzemmód Arcfelismerés funkcióval
  • 35 mm-es nagylátószögű objektív
  • Többfunkciós manuális gyűrű
  • 5.1-csatornás surround hangrögzítés
  • Szélzúgásszűrő
  • 1,0 mp-es gyorsindítás a váratlan felvételkészítési lehetőségek kihasználásához
  • Előfelvétel
  • Kiemelt jelenetek lejátszása*
  • Érintőképernyős működtetés
  • Auto Power LCD
  • Időzített felvételkészítés
  • 50 képkocka/mp-es nagysebességű sorozatfelvétel

Hálózatba kötési lehetőség

  • Egyszerű 3D-lejátszás 3D-kompatibilis televíziókon / AVCHD-kompatibilis lejátszókon / felvevőkön
  • VIERA LinkTM
  • SD-összeköttetés a VIERA készülékekkel és a Blu-ray Disc™ lejátszókkal

Archiválás és szerkesztés

  • Egyszerű 3D-másolás Panasonic DVD-íróra és AVCHD-kompatibilis felvevőre
  • Egyérintéses videomásolás DVD-re (bizonyos formátumokban) és egyszerű lejátszás
  • Számítógépes szerkesztés a standard kiegészítőként járó HD Writer szoftverrel