Fujifilm FinePix X100

0

A Fujifilm a Photokina 0. napján bejelentette legfrissebb modelljét, mely a FinePix X100 nevet kapta és a gyártó eddigi digitális fényképezőitől igen eltérő utat jár.

Egy APS-C CMOS szenzort kapott, mely 12,3 megapixeles és kimondottan ehhez a géphez készült. Az érzékelő mikrolencséit úgy alakították ki, hogy a laposabb szögből érkező fény is akadálytalanul eljusson belsejébe. A gyors kiolvasású szenzornak és a gép továbbfejlesztett EXR processzorának köszönhetően HD felbontású videók is készíthetők.

Az X100 egy Fujinon 23mm F2 fix objektívet kapott, mely kisfilmes értéken 35mm-nel megfelelő látószöget kínál, és aszférikus lencsetaggal is rendelkezik. Közelfényképezésnél legfeljebb 10 cm-ről használhatjuk. Az objektív egy beépített 3 fényértéket módosító ND szűrőt is kapott.

Érdekes elképzelésű a gép keresője is, mely hibrid rendszerű. Használható hagyományos optikai keresőként, de bármikor átkapcsolhatunk az 1,44 millió képpontos elektronikus keresőre is.

A fényképezőgép külseje a manapság népszerű retro hatást tükrözi majd, néhány évtizeddel visszarepítve használóját, a kezelőszerveket viszont úgy alakították ki, hogy minden modern funkció elérhető legyen.
Az objektíven közvetlen rekesz beállításra alkalmas gyűrűt alakítottak ki.

A Fujifilm FinePix X100 egyelőre erősen fejlesztés alatti példány, így megjelenési időpontjáról még nincs infónk, de remélhetőleg a Photokinán már elcsíphetünk egy mock-up bemutató darabot.