Megérkezett: Pentax K-5

0

A Pentax bejelentette új középkategóriás digitális tükörreflexes fényképezőgépét, a K-5-öt, amely a K-7 alapjaira épül.

Az új fényképezőgépet magnézium öntvény vázra építették, amely tartós, masszív alapot biztosít a 77 ponton szigetelt időjárásálló műanyag burkolatnak.
A Pentax K-5-be került CMOS érzékelő alapja vélhetően ugyanaz a Sony szenzor, amelyet a Nikon is alkalmazott a D7000 megépítésekor. A 23,7×15,7 mm-es képérzékelő 16,28 Mpixel effektív felbontású, melynek adatait PRIME II processzor dolgozza fel. A szenzor természetesen stabilizált, a gyártó szerint 2,5-4 Fé előnyt ad.
A gép érzékenysége alapesetben ISO100 és ISO12800 közötti, amely kiterjeszthető ISO80 és ISO51200-ra.

A remek sebességű képfeldolgozó processzornak és a gyors zárszerkezetnek köszönhetően sorozatban 7 kép/mp sebességet érhetünk el, amelyet JPEG formátumban 22, RAW formátumban 8 képig tart garantáltan a K-5. Kisebb sebesség is választható, ez esetben 2 kép/mp-cel dolgozhatunk.

Apropó zárszerkezet. A gyártó a gép ezen részét 100.000 expozícióra tervezte, melyből nagyjából le is szűrhetjük, hogy igazi középkategóriás vázról van szó.

A Pentax K-5 új generációs SAFOX IX+ autófókusz szenzor segítségével képes az automatikus élességállításra, amely 11 fókuszterületet kínál, melyek közül 9 keresztszenzoros. A gyártó sajtóközleménye szerint az új AF rendszer minden eddigi Pentax gépnél gyorsabb élességállításra képes. Az expozíció prioritását az élességállítással szemben (expozíció az élességállítás befejezése előtt) mind egyszeres (AF.S), mind folyamatos (AF.C) módban beállíthatjuk.
Gyenge fényben történő automatikus élességállítást a vázon helyet kapott AF segédfény forrás könnyíti meg.

A TTL optikai kereső nagyítása 0,92×-es, melyhez 100%-os lefedettség társul. Ezen kívül LiveView (élőkép) mód is rendelkezésünkre áll, amelynek során kontraszt érzékeléses autofókuszt használhatunk. A komponálás megkönnyítése érdekében háromféle segédrács közül választhatunk, amelyek között aranymetszéshez igazított is megtalálható.

Videófelvételt maximum 1920×1080 pixeles felbontásban rögzíthetünk, FullHD módban 25 kép/mp-es frissítéssel. Videófelvétel során különféle digitális szűrőket is alkalmazhatunk.
A 18 különféle digitális szűrő természetesen fotózáskor is használható, melyek között a ma divatos keresztbehívás hatás is elérhető, három opcióval.
Az elődmodell HDR funkcióját is továbbfejlesztették, amely így már kézből készült képek összeillesztését is lehetővé teszi az igazítás korrekció eszköznek köszönhetően. A HDR hatás erősségét háromféle értékből választhatjuk ki.

A fényképezőgép specifikációját a hírünk alatti linken keresztül lehet elérni.