A telézőkirály: Olympus SP-810UZ

0

Megtört a Nikon egyeduralma a legnagyobb zoom címben. Akár így is kezdődhetne az SP-810UZ bejelentése, de érthető okokból nem a konkurenciához kívánja hasonlítani gyártója. Ettől függetlenül tény, hogy a Nikon P500 után az Olympus is elkészítette első 36×-os zoomátfogású fényképezőgépét, az SP-810UZ-t. Igaz, a Nikon inkább az ultranagy látószög felé mozdult, az Olympus viszont a 850 mm feletti ekvivalens gyújtótávolság felé. Így most jelenleg az Olympus SP-810UZ a legnagyobb teleértékkel rendelkező kompakt digitális fényképezőgép.

A 14 Mpixeles szenzorral szerelt, 24-864 mm-nek megfelelő gyújtótávolságú optikájú új gép az SP-800UZ utódja, mely annál méretében még kisebb lett.

A fotózáskor két különleges digitális szűrő segít a szokványos megoldásoktól eltérni, az egyik a miniatűr hatás, amely a tilt optikák keskeny eltolt élességi síkját utánozza, míg a tükröződés vízfelület hatását kelti. Emellett a gép alkalmas 3D fotózásra is, amelynek során nekünk csak a célra kell tartani, s két eltolt gyújtótávolságú képből számolja ki a mélységinformációkat. Az egy objektíves kialakítása miatt természetesen csak statikus témáról készülhet jó 3D kép.
A panorámázás is egyszerűen végezhető, a gépet körbefordítva az 3 képet készít, melyeket össze is fűz egy képpé.

A HD videózásra is alkalmas fényképezőgép szeptember elejétől lesz kapható, javasolt fogyasztói ára 84.990 Ft lesz.

Az Olympus SP-810UZ főbb jellemzői:

  • CCD: 14,1 Mpixel, 1/2,3″
  • ISO80-3200 érzékenység
  • Objektív: 36x-os zoomátfogás, 24-864 mm ekv. gyújtótávolság, f/2,9-5,7 fényerő
  • átnézeti kereső nincs
  • LCD: 3″, 16:9 oldalarány
  • 1280×720 pixeles videórögzítés
  • automatikus élességállítás, arcfelismerés
  • AF segédfény

Részletes adatlap hírünk alatti linken érhető el.

Sajtóközlemény:

Új ultra-zoom kompakt: az Olympus SP kategória évtizedes sikeréhez méltóan
Semmi sem lehet közelebb:
Új Olympus SP-810UZ Ultra Zoom

Hamburg, 2011. Július 27 – Egy pitypang bóbitát lefotózni messziről, vagy a Szent Péter bazilikát közelről: ha témát választunk, az új SP-810UZ 36x zoommal ellátott, nagylátószögű objektívje szinte határtalan szabadságot garantál. Olympus kompakt még sohasem kínált nagyobb zoomátfogást. A gyors, nagylátószögű 1:2.9-5.7 24-864mm* zoom objektív és a 14 megapixeles képszenzor az SP-810UZ-t a kategória mércéjévé teszi. Az Olympus Traveller kategória legnagyobb teljesítményt nyújtó tagja a nagysikerű SP-800UZ örökébe lép. Az SP-810UZ nem csupán jobban felszerelt, mint elődje, hanem még kisebb, jóval kompaktabb is. Sőt: a legalább 30x zoommal ellátott kompakt fényképezőgépek között jelenleg a legkisebb – ezáltal ideális utazótárs is egyben. Az SP-810UZ már az őszi kirándulásokra is tervezhető: szeptember elejétől, az igencsak versenyképes 84.990.- HUF áron, fekete és ezüst színekben érhető el.

Élesebb felvételek
Az SP-810UZ egyrészt jól néz ki. Másrészt egy jól képzett szakértő, legyen szó akár fotókról, vagy HD videókról. A kettős képstabilizátorral és kifinomult ISO érzékenységgel, valamint a nagysebességű, nagylátószögű 1:2.9-5.7 24-864mm* zoom objektívvel felszerelt gép tűéles képeket és elmosódástól mentes videofelvételeket garantál. És ha egy gyors strandröplabda meccs pillanatait akarjuk rögzíteni, végtelenül hálásak leszünk a követő AF (AF Tracking) funkciónak. Segítségével ugyanis a mozgó téma (akár a keresőből kilépő, majd oda visszalépő modellünk) mindig folyamatosan fókuszban tartható.

Kreatív lehetőségek
A kreatív szemmel látó fotósok igazi élvezetet találhatnak a 10 Mágikus Szűrő használatában – melyek majdnem mindegyike a fotók mellett videók megbolondítására is alkalmazható. A szűrők között a legújabb Miniatűr és Tükröződés effekteket is felfedezhetjük: a Miniatűr egy miniatűr modellről készített kép hatását hozza erősebb színekkel és kontraszttal (a mélységélességet segítségül hívva), míg a Tükröződés a témáról mágikus tükörképet készít – mintha a téma egy tökéletesen sima vízfelület mellett lenne. Emellett a precíz és gyors, nagylátószögű optika ugyancsak a kevésbé tapasztalt fotósok segítségére siet: az igazán lenyűgöző felvételek készítéséhez például a háttér elhomályosításával – így a téma látványos kiemelésével – járul hozzá. 3D felvételi módban az SP-810UZ ugyanarról a témáról, eltérő látószögből készített két képet kombinál: az elkészült képek egy háromdimenziós megjelenítésre képes kijelzőn lélegzetelállító 3D hatást nyújtanak. Ugyancsak izgalmas kreatív funkció a Panoráma felvétel, amivel egy óriási látószögű, a fényképezőgép körbeforgatásával elkészíthető panorámafotókat rögzíthetünk. A fényképezőgép három képet rögzít, majd a képeket összefűzi.

HD minőség
Hogy a csodás HD minőség igazán élvezhető legyen, a gép a HDMI csatlakozón keresztül lapos képernyős TV-készülékre köthető. Az előzetes képnézegetés élményéről az SP-810UZ nagy fényerejű, nagy, 3” méretű, 16:9 formátumú LCD kijelzője gondoskodik. Az Eye-Fi kártya használatával fotóinkat egyszerűen, vezeték nélkül továbbíthatjuk számítógépre.

Egyszerű kezelhetőség
Az SP-810UZ felszabadít a bonyolult és időigényes manuális beállítások nyűgje alól és hagyja, hogy a lényegre koncentráljunk. Az intelligens automatikus üzemmód felismeri az öt legnépszerűbb témát és a paraméterek (például a fókusz és a megvilágítás) automatikus optimalizálásával segít a tökéletes felvétel megalkotásában. Az SP-810UZ továbbfejlesztett arcfelismerő és retus üzemmódja, valamint számos hasonló funkció által a kiváló minőségű képalkotás szinte gyerekjáték.

Az SP-810UZ fekete és ezüst színben, szeptember elejétől kapható – mindössze 84.990.- HUF áron.

Kiemelt jellemzők:
Képminőség

  • 36x optikai zoommal felszerelt nagylátószögű (24-864mm*) objektív fantasztikus közeli és csoportképekhez
  • TruePic III+ képprocesszor a kiváló színreprodukció és a kisebb képzaj érdekében
  • Kiváló minőségű 720p HD videofelvétel hangrögzítéssel
  • 14 megapixel felbontás, mely ideális csúcsminőségű, nagyképernyős filmek felvételéhez, fotókhoz és nyomtatáshoz is
  • Kettős képstabilizátor a gyorsan mozgó témák bemozdulástól mentes felvételéhez

Használhatóság

  • 3” méretű, 16:9 formátumú, 230 000 képpont felbontású színes LCD kijelző a képek egyszerű megkomponáláshoz, és a felvételek élvezetes megjelenítéséhez
  • Továbbfejlesztett arcfelismerő és árnyékkompenzáló technológia az emberi arcok egyszerű kihangsúlyozásához
  • Retus funkció a bőrhibák eltüntetéséhez
  • Intelligens automatikus (i-Auto) üzemmód és követő AF a könnyű beállításhoz és fókuszáláshoz
  • Kisállat felismerő funkció a kutyák, illetve macskák portréjának automatikus fotózásához
  • Témafüggő felvételi módok a speciális körülményeknek leginkább megfelelő beállítások automatikus kiválasztásával (pl.: Tűzijáték, Naplemente)

Kreativitás és sokoldalúság

  • 3D felvételi mód lenyűgöző, háromdimenziós hatású képek készítéséhez
  • Eye-Fi kompatibilitás a felvételek weboldalakra, vagy számítógépre történő automatikus, vezeték nélküli feltöltéséhez
  • 10 Mágikus szűrő a fotók és HD videofelvételek kreatív effektezéséhez: Punk, Pop Art, Pin Hole, Rajz, Halszem, Lágy Fókusz, Csillagfény (csak fotókhoz), Akvarell, valamint új Miniatűr (csak fotók) és Tükröződés szűrők
  • Panoráma funkció az egyszerűen kivitelezhető panorámafotózáshoz

További kiemelt jellemzők

  • [ib] szoftver a felvételek böngészéséhez, rendszerezéséhez, illetve megtekintéséhez a szereplő, hely, terület és esemény alapján
  • HDMI technológia a HD készülékre csatlakoztatott fényképezőgép távirányítóval történő kezeléséhez
  • SDHC és SDXC memóriakártya kompatibilitás (az UHS sebesség nem támogatott)***
  • Beépített vaku
  • Beépített használati útmutató
  • USB töltés funkció

* 35mm ekvivalens
** 2011. júliusi adat.
*** Az SD az SD Card Association bejegyzett védjegye.